Tiešraidē izskanēs Pētera Vaska 75. jubilejas koncerts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Piektdien, 16. aprīlī, Pētera Vaska dzimšanas dienā, tiešraidē no koncertzāles “Cēsis” gaidāms komponista 75 gadu jubilejai veltīts koncerts “Klātbūtne”, informēja koncertzāles pārstāvji.

Svētku programma ar spilgtākajiem Vaska simfoniskās, kora un kamermūzikas skaņdarbiem pulksten 19.00 skanēs Latvijas Radio 3 “Klasika” ēterā, bet pulksten 21.15 būs skatāma Latvijas Televīzijas 1. kanālā. Vakars pulcēs koncertzāles šī gada rezidences mākslinieces – vijolnieci Kristīni Balanas un čellisti Margaritu Balanas, nacionālos kolektīvus – Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri (LNSO) un Valsts akadēmisko kori “Latvija”, un divus diriģentus – Andri Pogu un Māri Sirmo.

Koncertzāles pārstāvji atgādināja, ka šajā pavasarī bija jānotiek jau ceturtajam pavasara festivālam “Pētera Vaska mūzikas aprīlis”, kas latviešu komponista dzimšanas dienas mēnesī klausītājiem ik gadu piedāvā īpaši veidotas oriģinālprogrammas, izceļot gan paša meistara, gan viņa garīgo domubiedru – Ziemeļvalstu komponistu mūziku.

Kaut arī pasaulē un Latvijā valdošā pandēmija ir ieviesusi savas korekcijas, pagaidām neļaujot klausītājiem klātbūtnē baudīt iecerētos koncertus, sadarbībā ar Latvijas Televīziju un Latvijas Radio tieši Pētera Vaska dzimšanas dienā, 16. aprīlī, viņa 75. jubileju tomēr izdosies atzīmēt – pašam komponistam esot klātbūtnē koncertā koncertzālē “Cēsis”.

Pētera Vaska jubilejas koncerta programmu veidojuši diriģenti Andris Poga un Māris Sirmais sadarbībā ar pašu komponistu. Koncerta rīkotāji sola, ka tajā uzmirdzēs visas Vaska daiļrades šķautnes.

“Pētera Vaska mūzika mani ietekmējusi ļoti personiski – pusaudža gados, kamerorķestra koncertā klausoties opusu “Musica dolorosa”, man kardināli mainījās domāšana un attieksme pret laikmetīgo akadēmisko mūziku. Vasks ir vesela latviešu mūzikas laikmeta zīme, kas ar savu talantu ir ierakstīta pasaules mūzikas zvaigznājā – latviešu komponists, kura mūziku atpazīst starptautiskā mērogā,” savas domas par jubilāra daiļradi pauda diriģents Māris Sirmais

Savukārt LNSO mākslinieciskais vadītājs Andris Poga piebilda: “Man allaž ir liels prieks atskaņot Pētera mūziku – vai tas būtu pirmatskaņojums, kāds senāk tapis opuss vai darbs pie ierakstu albuma. Ārkārtīgi interesanti ir vērot kā Vaska mūziku uztver un atskaņo orķestri Latvijā un ārzemēs – tas ir tik ļoti dažādi, taču reizē šīs atšķirīgās perspektīvas ļoti iedvesmo! Šajā koncertā manā pārziņā ir “Lauda” un “Vox Amoris” – abus šos darbus esmu atskaņojis daudzkārt – gan koncertos Latvijā, gan arī kopā ar izciliem Eiropas mūziķiem Vācijā, Francijā, Slovākijā un citās valstīs.”

Koncerta rīkotāji programmu “Klātbūtne” raksturo kā garīgu pārdzīvojumu un ceļu uz piepildījumu: “No klusinātas apceres un dabas skaistuma skaņdarbā ”Līdzenuma ainavas” līdz gaismas apliecinājumam kormūzikas darbā ”Māte saule”, izvijoties cauri mīlestības starojumam Fantāzijā vijolei un stīgu orķestrim ”Vox Amoris” līdz simfoniskā orķestra opusam “Lauda” un sasniedzot kulmināciju četrkāršajā forte “Laudate Dominum”.

Programmas dramaturģija sasauksies ar komponista pārliecību neļauties ciešanu smagumam, bet izturēt un nepadoties; tiekties uz augšu un smelties spēku ticībā.”

Savukārt, tiklīdz tiks atļauta pasākumu norise ar klausītāju klātbūtni, koncertzāle “Cēsis” aicinās uz Pētera Vaska vijoļkoncerta ”Vakara gaismā” pirmatskaņojumu, kura partitūra jau ir vijolnieka Hugo Tičati un orķestra “Sinfonietta Rīga” rokās un gaida tā atskaņojumu komponistam un viņa mūzikas cienītājiem Latvijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti