Rīta Panorāma

Telefonsaruna ar Normundu Krapsi

Rīta Panorāma

Intervija ar Ministru prezidentu Māri Kučinski

Intervija ar Indru Lūkinu un Egīlu Šēferu

Simtgades sērijā diskā un digitālā formātā izskanēs Dārziņa un Ivanova skaņdarbi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Latvijas nacionālā ierakstu kompānija “Skani” atver vārtus uz pasauli un "Simtgades sērijā" izdod jau ceturto albumu "Dzimuši 1906. Dārziņš. Ivanovs", ar kuru latviešu mūzika kļūs pieejama visās digitālajās izplatīšanas platformās – un arī vairāk nekā 80 pasaules valstīs taustāmā CD formātā. Otrdien, 10.janvārī, paredzēta albuma starptautiskā prezentācija Latvijas Nacionālajā bibliotēkā.

Simtgades sērijā ierakstu kompānija apzina un pasaulei padara pieejamu Latvijas labāko klasisko mūziku gan digitālā formātā, gan arī fiziskā formātā visā pasaulē, Latvijas Televīzijas raidījumā “Rīta Panorāma” stāsta kompānijas “Skani” producents Egīls Šēfers.

”Mūsu princips ir apzināt to, kas mums ir vērtīgākais, ko varam atstāt nākotnē, lai paaudzes, kas nāks pēc mums, varētu atskatīties – kad Latvija svinēja 100 gadus, kas viņiem bija lielākā vērtība. Mēs cenšamies pārstāvēt visus klasiskās mūzikas žanrus,” skaidro Šēfers.

Albumu "Dzimuši 1906. Dārziņš. Ivanovs" ierakstīja Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris diriģenta Andra Poga vadībā un pianists Reinis Zariņš. Tajā iekļautais Volfganga Dārziņa Otrais klavierkoncerts noslēdz komponista jaunības posmu, savukārt Jāņa Ivanova 20. simfonija ir komponista visa dzīves ceļa vainagojums.

“Darbs bija ļoti atbildīgs un emocionāls, jo saprotam, ka ierakstām klasiskās mūzikas disku. To, iespējams, klausīsies daudzviet pasaulē un no tā, kā orķestris to izpildīs, būs atkarīgs, cik cilvēkiem tas liksies tuvs. Prieks, ka sākam simtgades ciklu tieši ar šādas mūzikas prezentāciju,” ''Rīta Panorāmā'' norāda Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra direktore Indra Lūkina.

Simfoniskajam orķestrim šim gadam ir padomā vairāki plāni – maijā paredzēts ierakstīt vēl divas Ivanova simfonijas, kā arī orķestris ar kādu pasaulē zināmu diriģentu plāno ierakstīt latviešu mūzikas klasikas darbu. Skaņdarbi spējuši atrast klausītājus ne tikai Latvijā, bet arī visā pasaulē.

Latvieši pērk diskus, bet ārzemēs tos iecienījuši klausīties digitālajās platformās – “iTunes”, “Amazon”, “Spotify”, “Google”, “Napster”, kā arī “Naxus”, kas ir lielākā digitālā klasiskās mūzikas bibliotēka, uzsver Šēfers.

"Rudenī, kad atskaņojām Volfganga Dārziņa klavierkoncertu, uz koncertu uzaicinājām Raimondu Paulu, un pēc koncerta viņš teica: “Tas ir tik labs un interesants skaņdarbs.” Arī profesionāļiem ir daudz atklājumu šī albuma dēļ,” norāda Lūkina.

Nākamais albums “Simtgades sērijā” iznāks martā un aprīlī. Tas būs Latvijas Radio kora jaunais ieraksts ar klasiskajām dziesmām un latviešu pūšamo instrumentu kvintetu ieraksts.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti