Šī diena vēsturē

5. augusts. Iznāk "The Beatles" septītais albums "Revolver"

Šī diena vēsturē

10. augusts. Nogrimst kuģis "Vaza"

9. augusts. Dmitrija Šostakoviča Ļeņingradas simfonijas pirmatskaņojums

Šī diena vēsturē. Dmitrija Šostakoviča Ļeņingradas simfonijas pirmatskaņojums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Dmitrija Šostakoviča 7. simfonija tapa Otrā pasaules kara laikā, un tai dots Ļeņingradas vārds. Komponista dzimtā pilsēta tobrīd piedzīvoja iznīcinošu blokādi, kas prasīja vismaz miljonu dzīvību. Īpašs notikums bija simfonijas atskaņošana aplenktajā Ļeņingradā 1942. gada 9. augustā.

Vācijas uzbrukums Padomju Savienībai 1941. gada vasarā bija totāls šoks padomju vadībai, Sarkanajai armijai un Josifam Staļinam personīgi. Fronte strauji virzījās dziļāk padomju valsts teritorijā, jau 9. septembrī vērmahts pārtrauca Ļeņingradas – otras lielākās Krievijas pilsētas – sakarus ar pārējo padomju teritoriju. Sākās 872 dienas ilgā Ļeņingradas blokāde, kuru piesauc kā vienu no smagākajām humānajām katastrofām cilvēces vēsturē. Tiek lēsts, ka bads un aukstums ielenktajā pilsētā prasījis vismaz miljona ļeņingradiešu dzīvības. Kā daudzi citi, blokādes sākumu Ļeņingradā sagaidīja arī komponists Dmitrijs Šostakovičs. 17. septembrī viņš uzrunāja savus līdzpilsoņus pilsētas radiofonā:

"Pirms stundas es pabeidzu liela simfoniska sacerējuma divu daļu partitūru. Ja šo sacerējumu man izdosies labi uzrakstīt, izdosies pabeigt 3. un 4. daļu, tad varbūt es šo sacerējumu varēšu saukt par savu 7. simfoniju. Kāpēc es to pavēstu? Tāpēc, lai radioklausītāji, kuri mani tagad dzird, zinātu, ka mūsu pilsētas dzīve rit normāli. Mēs visi šobrīd esam savā kaujas postenī. Padomju mūziķi, mani daudzie un dārgie ieroču biedri, mani draugi, – atcerieties, ka mūsu mākslai šobrīd draud lielas briesmas. Tad nu aizstāvēsim mūsu mūziku, strādāsim krietni un pašaizliedzīgi."

Oktobra nogalē komponists kopā ar ģimeni tomēr pameta ielenkto pilsētu, pārceldamies uz Kuibiševu pie Volgas. Šeit viņš pabeidza savu Septīto, dodot tai "Ļeņingradas simfonijas" vārdu. Šeit skaņdarbs arī piedzīvoja pirmatskaņojumu 1942. gada 5. martā, sekoja atskaņojumi Maskavā, Londonā un Ņujorkā. Tomēr sevišķa nozīme bija simfonijas pirmatskaņojumam joprojām aplenktajā Ļeņingradā 1942. gada 9. augustā.

Skaņdarbu sagatavoja Ļeņingradas Radiofona orķestra mūziķi diriģenta Karla Eliasberga vadībā, un tā bija patiesa varonība. Bada novārdzināti, orķestranti mēģinājumos nereti ļima no spēku izsīkuma.

Daļa jau bija pametuši pilsētu, daži – miruši, trīs mūziķi šķīrās no dzīves iestudēšanas laikā. Trūkstošos aizstāja kolēģi no armijas orķestriem. Pirmatskaņojumu pārraidīja pilsētas radiofons, atskaņoja reproduktori ielās un arī jaudīgi skaļruņi frontes līnijā – tā, lai dzirdētu arī aplencēji. No vienas puses, tas bija padomju propagandas žests, taču arī tik nepieciešamā gara spēka avots aplenktās pilsētas iedzīvotājiem.

Dmitrija Šostakoviča "Ļeņingradas simfonijas" populārākais motīvs ir monotona marša ritmā ieturētā "iebrukuma tēma". Saprotams, ka tajā nepārprotami tika saklausīts nacistu agresijas tēlojums. Tomēr laikabiedru atmiņas liek domāt, ka motīvs komponēts vēl pirms vācu-padomju kara sākuma. Arī mūzikas rūpīga analīze atklāj, ka gan šim motīvam, gan simfonijai kopumā autoru varētu būt iedvesmojis ne tikai karš, bet arī baisā padomju dzīves realitāte pirmskara periodā – Staļina "Lielā terora" laikā. Arī pats Šostakovičs šais gados piedzīvoja vairākas zākāšanas kampaņas presē, darbu atskaņošanas aizliegumus, dzīvoja pastāvīgās bailēs par savu un ģimenes likteni. Zīmīgi arī tas, ka viņš pats kā 7. simfonijas saturisko kodolu piesaucis nevis "iebrukuma tēmu", bet gan tai sekojošo rekviēma motīvu un traģiskās kulminācijas epizodi, par kuru teicis: "Es pat nezinu, kā lai raksturo šo mūziku. Varbūt tajā ir mātes asaras vai pat tādas jūtas, kad milzīgās sērās asaru vairs nav."

Šī diena vēsturē

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti