Kultūra

Izstāde "Kur gūšu Latvijas spēku?" - četras sievietes, kuras atbalstīja valsts izveidi

Kultūra

LR korespondente Baiba Kušķe par Lielā Kristapa rezultātiem

Raimonds Pauls strādā pie vairākām jaunām programmām

Raimonds Pauls strādā pie vairākām jaunām programmām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Otrdien mūzikas namā “Daile” ar jaunu koncertprogrammu klajā nāks Raimonds Pauls un Daumants Kalniņš. Tās pirmajā daļā iekļauti pirmatskaņojumi ar Ineses Zanderes vārdiem, bet otro daļu veido maestro agrāk komponētas dziesmas, speciāli atlasītas Daumanta Kalniņa meistarīgajai balsij. Paralēli maestro strādā pie vēl vairākām jaunām programmām, no kurām viena ceļu pie skatītājiem sāks jau drīzumā. 

Pirmdien savukārt Raimonds Pauls piedalīsies un arī uzstāsies kino balvas “Lielais Kristaps” ceremonijā, jo Annas Vidulejas filma “Homo novus”, kurai viņš ir mūzikas autors, ir viena no visvairāk “Kristapa” balvai nominētajām filmām. Arī Raimonds Pauls pretendē uz balvu par labāko filmas mūziku.

 

Kā saka Raimonds Pauls – ar Daumantu Kalniņu viņi jau līdz šim bija saskrējušies dažos koncertos uz dažiem numuriem. Bet tagad tieši Daumantam viņš radījis veselu divdaļīgu soloprogrammu. Patiesībā to var nosaukt par abu radošu kopdarbu.

“Viņam ir viss, kas ir vajadzīgs. Maz ir tādu dziedātāju, kuri ir tā sagatavoti kā viņš. Viņam ir profesionāla izglītība, viņš ir obojists. Es jūtu, kā viņš “pieiet” pie dziesmas, kā pats izdomā, ko darīt, un liek man priekšā. Es piekrītu bieži vien, jo tas ir pareizs ceļš. Un galvenais, ka viņam ir balss materiāls, balss skan,” atzīst Pauls.

Programmas pirmajā daļā dzirdēsim pirmatskaņojumu – dziesmu ciklu ar Ineses Zanderes vārdiem. Dzejoļus Paulam iedevusi izcilā meiteņu kora “Spīgo” diriģente Līga Celma-Kursiete ar aicinājumu uzrakstīt kaut ko korim. Maestro tagad ļoti cer, ka viņa neapvainosies, ka pirmais tās atskaņos Daumants Kalniņš.

“Es tur kaut ko sāku plinkšķināt, kamēr saplinkšķināju, un izdomāju to sākt ar Daumantu, un viņai apsolīju, ka vēlāk saiesim kopā ar kori. Es nevaru saprast, vai tās ir bērnu dziesmas vai nav. It kā tur visādi putniņi un gailīši tekstā, bet man liekas, ka tas ir kas vairāk. Mēs divatā tās atskaņosim, pirmajā daļā mums nav nekādu pavadītāju, es esmu vienīgais,” stāsta maestro.

Koncerta otrajā daļā abiem savukārt pievienosies kamerorķestris diriģenta Kaspara Ādamsona vadībā. Skanēs dziesmu izlase, speciāli atlasīta Daumanta Kalniņa balsij.

“Mēs arī izvēlējāmies tādu repertuāru, lai viņam būtu ko darīt. Tas nav tāds nelielā diapazona repertuārs, ko var jebkurš dziedāt. Nē, to kurš katrs dziedāt nevar. Tur mēs ņēmām melodijas gan no izrādēm “Māsa Kerija”, “Meža gulbji”, gan būs citi numuri, kas ir priekš spilgta un izteikta balss materiāla,” gaidāmo koncertu raksturo Pauls.

Paralēli šim projektam Raimonds Pauls strādā vēl pie vairākām jaunām programmām. Viena no tām klajā nāks jau jaunā gada sākumā, bet par to maestro ir ļoti noslēpumains. Atklāj vien to, ka tā būs sadarbība ar kādu aktieri.

“Būs visādā ziņā interesanti. Es atkal atgriezīšos pie savas vecās mīlestības uz aktieru dziedāšanu. Par ko profesionāļi smaida, bet tauta viņus vienmēr vislabāk uzņem.

Tā būs tāda cieņas izrādīšana tam pašam Edgaram Liepiņam vai Harijam Spanovskim. Es domāju, ka visā drīzumā parādīsim to variantu, vienam otram to būs interesanti paskatīties,” viņš saka.

Nākamā gada sākumā maestro sāks iestudēt arī jauno programmu kopā ar Latvijas Radio bigbendu, kuras centrā būs viņa rakstītā kino mūzika.

“Es tur sāku vandīties pa saviem papīriem, un konstatēju, ka es esmu 30 filmām mūziku rakstījis. Un tagad es tās tēmas sāku atkal vilkt ārā. Man sevišķi patīkami bija nospēlēt to pašu tēmu no “235 miljoni seju”, tā ir dokumentālā filma, viena no pirmajām, kam es rakstīju mūziku. Tad vēlāk sekoja arī tie šedevri – “Vella kalpi”, arī Streiča un Brenča slavenās filmas,” stāsta Pauls.

Jaunākā filma ar Paula radītu mūziku ir Annas Vidulejas “Homo novus”, tapusi simtgades programmas ietvaros un ir nomināciju līderos “Lielajā Kristapā”, arī Raimonds Pauls nominēts balvai par filmas mūziku.

Filmas “Homo novus” noslēdzošais skaņdarbs „Kas putnu gaisā tur” pirmdien vakarā skanēs arī “Lielā Kristapa” svinīgajā balvu pasniegšanas ceremonijā, pie klavierēm būs pats Raimonds Pauls.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti