Raimonds Pauls savā jubilejā piedāvā jaunumus un kaļ nākotnes plānus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Nacionālajā operā pirmdien, 27.janvārī, notiks Raimonda Paula 78. dzimšanas dienas koncerts. Tajā būs daudz jaunumu gan mūzikas, gan izpildītāju ziņā. Viens no tiem - dziedātājas Kristīnes Prauliņas uzstāšanās ar pavisam jaunām Paula dziesmām džeza noskaņās. Arī pēc koncerta maestro ir daudz radošu plānu. 

Maestro turpinās strādāt pie Jāņa Petera jubilejai veltītās programmas „Latvijas čigānu motīvi”. Klajā nāks vairāki viņa mūzikas kompaktdiski. Vienu no tiem veido jamaikiešu mūziķu grupa, kas Paula dziesmas izpildīs regeja noskaņās.

Savā dzimšanas dienas koncertā Raimonds Pauls uz skatuves būs kopā ar Latvijas Radio bigbendu un solistiem. Dažiem no viņiem šī būs pirmā sadarbība ar maestro, viņu vidū jaunā dziedātāja Kristīne Prauliņa. Paula vērtējumā - viņai piemīt savdabīga, džeza mūzikai labi atbilstoša balss, ko viņš atklājis kādā orķestra mēģinājumā:

 „Viņa parādījās orķestra mēģinājumā, nodziedāja vienu populāru dziesmu kopā ar orķestri, un es tad pirmo reizi pa ilgiem laikiem redzēju, ka mūziķi aplaudē. Parasti viņi to nekad nedara, jo tā ir specifiska tauta, un viņiem maz interesē tas, kurš tur priekšā dzied un mokās,” stāsta Raimonds Pauls.

Tādas dziedātājas mums, atklāti runājot, nav bijis," uzsver maestro. "Viņa dzied ļoti interesantā manierē. Paskatīsimies, kas tur sanāks, jo tas ir visai riskants pirmatskaņojums kopā ar orķestri.”

Pirmā koncerta daļa būs veidota vairāk džeza noskaņās, un līdzās Intaram Busulim tā īpašais viesis būs arī izcilais latviešu mūziķis, šobrīd Berlīnes Filharmonijas kontrabasists Gunārs Upatnieks.

Otrajā koncerta daļā savukārt skanēs dziesmas no Dailes teātra mūzikla „Marlēna”, ko izpildīs bigbends, vokālā grupa „Con Moto” un Nacionālā teātra aktieri Madara Botmane un Juris Jope.

Ar jubilejas koncertu nedēļu uzsācis, jau piektdien Raimonds Pauls prezentēs kompaktdisku „Odesa, burvīgā pilsēta”, kurā ierakstītas dziesmas no populārās Rīgas Krievu teātra izrādes.

Muzikālā izrāde „Odesa, burvīgā pilsēta” ir skatītāju ļoti mīlēta, iestudēta pirms sešiem gadiem, bet joprojām ar labiem panākumiem ir teātra repertuārā.

Pavisam citāda rakstura kompaktdiska prezentācija savukārt gaidāma 13. februārī, un tas ir Paula sadarbības projekts ar slaveno gruzīnu komponistu Giju Kančeli.

Es esmu ierakstījis viņa melodijas tādā brīvā, savā interpretācijā. Tās būs iekļautas diskā, un mēs ar radio bigbendu pēc tam spēlēsim arī šīs mūzikas programmu,” atklāj maestro.

Diskā iekļauta arī Paula interpretētā melodija no slavenās filmas „Mimino” ar Kančeli mūziku.

Februārī maestro iecerējis sagatavot arī Jāņa Petera 75. jubilejai veltītā koncerta programmu. Tai dots nosaukums „Latvijas čigānu motīvi” un kopā ar Jāni Peteru jau sarakstītas aptuveni 15 jaunas kompozīcijas, tagad esot jādomā par atbilstošāko dziedātāju izvēli:

 „Kā pamats ir ņemts vecās dziesmas, ko Nora Bumbiere kādreiz dziedāja - „Dāvā man lakatu sarkanu” un „Precē mani, čigānzēn!”. Tās būs kā atceres motīvi, bet vēl ir pierakstītas klāt kādas 15-16 jaunas dziesmas,” norāda Pauls. „Būs jāmāk dabūt tā brīvā sajūta, kas ir tādos čigānu ansambļos - dabīgi, ka mēs neesam čigāni, bet mēs mēģināsim”.

Un vēl viens ļoti interesants fakts. Pie albuma ar Raimonda Paula dziesmām regeja stilā šobrīd strādā jamaikiešu izcelsmes mūziķu grupa „Indika”. Projektam dots nosaukums „Raimonds Pauls Goes Reggae”, un šobrīd jau ierakstīta pirmā dziesma „Blue Diamond”.

Tas, kā viņi to dara, tas jau mums ir neatdarināmi,” uzskata maestro. „Tur tikai var no malas skatīties un brīnīties, kāda ir viņu ritma izjūta, kā viņi tur ņemas un darās. Uzreiz jūt, ka tā ir Jamaika, tās ir palmas, jūra, viņu temperaments, viņu attieksme un atdeve mūzikai”. 

Dažās no dziesmām līdzās angļu valodai jamaikiešu mūziķi dzied arī latviešu valodā. Albumu „Raimonds Pauls Goes Reggae” plānots izdot vasaras sākumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti