Kultūras ziņas

Vai jaunais LeNeSOns biedē bērnus?

Kultūras ziņas

Operzvaigzne Kristīne Opolais dzied Latvijā

Edgars Račevskis velta dziesmu Turlavai

Račevskis velta dziesmu Turlavai un tās dižajai mežābelei

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

„Ciemgaļu dižā mežābele” – tā sauc komponista un diriģenta Edgara Račevska pirmā šī gada komponētā dziesma. Tā veltīta viņa bērnības un jaunības dienu zemei – Turlavai.

Šo dziesmu Račevskis uzdāvājis Turlavas bibliotēkai tās 70. jubilejā, un, kā jau pienākas svinīgā brīdī, turpat dziesmu arī pirmatskaņoja.

Ienākšana Turlavas kultūras namā – tā ir reizē arī diriģenta, pedagoga un komponista Račevska atgriešanās savā bērnības un jaunības zemē.

Viens no viņa talanta avotiem ir mamma Olga, kas Turlavā dzīvoja 20 gadus un te bijusi mūzikas skolotāja, ērģelniece, arī kordiriģente.

Šoreiz par viesošanās laiku izvēlēts nozīmīgs brīdis, jo Turlavas bibliotēkai ir 70 gadu jubileja un Račevskim līdzi dāvanā ir sarūpēta

paša komponēta dziesma par Turlavas lepnumu – Ciemgaļu mežābeli, kas ir ceturtā dižākā Latvijā.

Turlavas bibliotēkas vadītāja Sandra Brantevica uzņēmusies iniciatīvu rūpēties gan par mežābeles saglabāšanu, gan tās popularizēšanu, tāpēc pie tās jau vairākus gadus tiek rīkotas performances. Vienā no šādām reizēm Dainis Šmits no Grobiņas mežābelei veltījis dzejoli. Tad radusies ideja lūgt novadniekam Edgaram Račevskim šo dzejoli ietērpt mūzikā.

Dziesma rakstīta solistu trio – soprānam, tenoram un baritonam, pavadījums – čellam un klavierēm.

Šis ir arī paša Račevska jubilejas gads, viņš nosvinējis 80. Jubilārs atzīst, ka gads ir radoša darba piepildīts, bijis un vēl būs daudz koncertu, kuros skanēs arī viņa komponētās dziesmas, bet šogad dziesma ''Ciemgaļu dižā mežābele'' ir pirmā jaunsacerētā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti