Kultūras ziņas

Iznāk Sandras Vensko "…klibs putniņš neraud viens"

Kultūras ziņas

Durbes pils atgūs vēsturisko interjeru

Tapusi koncertizrāde "Purpura pārdevēja"

«Purpura pārdevēja» – mīlestības un piedošanas caurstrāvots veltījums Lidijai Lasmanei-Doroņinai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Lidijai Lasmanei-Doroņinai 95. jubilejā top unikāla dāvana – muzikāls, dramatisks, vizuāli izsmalcināts un dievišķas mīlestības un piedošanas caurstrāvots veltījums – koncertizrāde “Purpura pārdevēja”. Tās idejas autors ir Latvijas Radio kora mākslinieciskais vadītājs Sigvards Kļava, kurš kopā ar režisoru un video mākslinieku Robertu Rubīnu, pianistu Reini Zariņu, aktrisi Gunu Zariņu un tekstu autori Ingu Ābeli noliec galvu varonīgās personības priekšā.

Latvijas Radio kora diriģents Sigvards Kļava atzina, ka “būtiskākais ir pateikt milzīgu paldies, būtiskākais ir noliekt galvu šī dzīves varoņdarba priekšā, un būtiskākais ir sveikt un sūtīt Lidijai sveicienus. Lidija noteikti ir viens no tiem cilvēkiem, kuri ar savu dzīves gājumu ir parādījuši, ko nozīmē varoņdarbs, ko nozīmē dzīves jēga un ko nozīmē būt uzticīgam, pirmkārt sev un saviem ideāliem”.

Koncertuzvedumā skanēs komponistu Maijas Einfeldes, Imanta Zemzara, Pētera Vaska un Artūra Grīnupa mūzika, disidentes Lidijas Lasmanes cietuma biedrenes Irinas Ratušinskas dzeja. Ieskanēsies Bībeles sižets, izstāstot purpura krāsas un vārda Lidija nozīmi, muzikāli emocionāli caurvijoties sarežģītajam un traģiskajam dzīves ceļam izsūtījumā un cietumā, nenododot ideālus un vērtības, saglabājot mīlestību un nonākot līdz piedošanai.

Koncertizrādes dramaturģiju veido rakstniece Inga Ābele, atklājot, ka mūzika būs galvenajā lomā. Viņa ir pateicīga liktenim, ka varējusi kļūt par Lidijas Lasmanes-Doroņinas laikabiedri un arīdzan domubiedri.

“Tas ir veltīts Lidijas 95. dzimšanas dienai, bet tas arī ir kā tāds garīgs kalpojums tiem, kuri līdz ar Lidiju cieta un palika tur, jo mīlestība jau nekad nebeidzas,”

sacīja rakstniece Inga Ābele.

Oriģinālos video darbus no abstraktām, ekspresīvām purpurtoņu gleznām veidojis režisors Roberts Rubīns kopā ar savu māsīcu, gleznotāju Kristīni Rubīnu. Video mākslinieks Roberts Rubīns pastāstīja: “Purpurs ir citāts no Bībeles par Lidiju – purpura pārdevēju. Purpurs ir karaliskā krāsa, ko izmanto reliģijā.”

Dzintaru koncertzālē “Purpura pārdevējas” ierakstu īsteno Latvijas Televīzijas radošā komanda, un skatītāji to varēs vērot Lielajā piektdienā, 2. aprīlī, pulksten 16.45 LTV1.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti