Nošu atslēga

„Dziesmas rodas pie klavierēm,” Katrīnas Binderes debijas albums „Aizturu elpu”

Nošu atslēga

„Mums Imants Kalniņš skan kā Mocarts. Tās ir ģeniālas melodijas!”

„Man prieks, ja mana mūzika vajadzīga,” izdota Jāņa Strazda dziesmu nošu grāmata

«Prieks, ja mana mūzika ir vajadzīga» – «Ripoja akmens» un citas Jāņa Strazda dziesmas apkopotas nošu grāmatā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Jānis Strazds ir komponists ar diplomu, kas saņemts, beidzot Latvijas Mūzikas akadēmiju, kur studēts Romualda Kalsona vadībā. Līdz ar to Strazdam nav grūtību uzrakstīt aranžējumu ne tikai savām dziesmām, radīta mūzika arī akadēmiskajā žanrā. Taču vispirms Saldus Mūzikas skolu, tad Liepājas Mūzikas vidusskolu beigušajam komponistam galvenais ierocis ir melodija.

Par spilgtu pieteikumu ne tikai Latvijas mērogā kļuva Jāņa Strazda dziesma "Ripoja akmens", kas saņēma Autortiesību bezgalības balvu kā 2007. gadā republikā visvairāk atskaņotā dziesma, togad tā uzvarēja aptaujā "Muzikālā banka", plūca laurus Latvijas muzikālajā līgā un joprojām skan ne tikai Latvijas Radio 2 ēterā. Kopš tā laika Strazds ne tikai komponējis pats, bet bijis muzikālais vadītājs dažnedažādos koncertos, no kuriem vairāki notiek šajā novembrī – patriotu mēnesī, kurā pie mūzikas mīļotājiem devusies arī Jāņa Strazda dziesmu nošu grāmata "Strazda dziesmas".

"Dziesmas krāju elektroniski, atsevišķā mapītē, lai kaut kas nepazustu. Punktuāli strādāju pie tā, lai viss ir pierakstīts. Ja ir tāds materiāls, gribējās, lai tas ir pieejams vienkopus un labā noformējumā," skaidro komponists.

Pateicoties Jāņa Strazda dziesmu popularitātei, viņu ik palaikam uzrunāja ļaudis, kas gribēja tās izpildīt. Tas bija viens no iemesliem izdot šo nošu izlasi. "Strazda dziesmās" gan iekļauta tikai trešā daļa līdz šim sacerēto melodiju, kuru kopskaits pārsniedz pusotru simtu. Autors stāsta: "Es nekad neesmu piedāvājis savas dziesmas, ja neskaita ciešās sadarbības – kā daudzus gadus ar Andri Ērgli vai nu jau gadiem ar Igo, kad kaļam kopīgus radošos plānus un pie jaunām dziesmām tiek strādāts mērķtiecīgi. Parasti tas ir sakritis vai man palūdz uzrakstīt dziesmu. Nešķiroju arī dziedātājus pēc popularitātes…"

Nupat, gaidot Ziemassvētkus, skaņradi uzrunāja apvienība "Tev tuvumā", kam sacerēta jauna dziesma "Kad gulbji aizlaižas", būs arī jauna Ziemassvētku dziesma Igo priekšnesumā.

Pēc kovida pandēmijas laika Jānis Strazds ir gandarīts par savu ar koncertiem piepildīto šī gada grafiku; Lāčplēša diena un Latvijas valsts dzimšanas diena viņam gadu no gada ir muzikāli svētki. Izņēmums nav 2022. gads, kad kopīgā koncertprogrammā novembrī sastopas trīs latviešu diasporas kori: Nīderlandes latviešu koris, Briseles latviešu koris Beļģijā un Parīzes latviešu koris "Latve". Strazds skaidro: "Viņi uzrunāja mani, uzrunāja Igo – tā taču ir ekskluzīva iespēja uz valsts svētkiem dabūt sev Lāčplēsi! Veidojam skaistu programmu, kas neizmainītā veidā skanēs visās trijās šajās valstīs ar Igo kā solistu, bet būs vēl pāris solistu no koristu vidus un mana pavadošā grupa. Skanēs dziesmas, kam dziedāt līdzi, sajust saikni ar Latviju, arī šeit neesot."

Strazda amats "muzikālais vadītājs" gan tikai daļēji ataino viņa pienākumus, jo mūziķis allaž pats sēžas pie klavierēm, taču par pianistu vairās sevi saukt – neesot attiecīga diploma. Liepājas Mūzikas vidusskolā viņš mācījās Mūzikas teorijas nodaļā, taču klavieres spēlētas kopš bērnības, sākot ar Saldus Mūzikas skolu. Protams, iegūta pedagoga kvalifikācija, kas tiek praktizēta, apmācot topošos komponistus Liepājas Mūzikas vidusskolā, kur savulaik viņš mācījies pats.

Saikne ar koriem Jānim Strazdam izveidojusies pamatīga – ar Liepājas un Valmieras koriem, kā arī kamerkori "Ave Sol" – 25. decembrī beidzot skanēs Ziemassvētku koncerts ar Jāņa Strazda dziesmām, kā arī fragmenti no viņa sacerētās Ziemassvētku kantātes.

"Kori man ir mīļi, un es labprāt rakstu koriem. Patriotisms man nāk no ģimenes: cik atceros vecākus un vecvecākus, šīs jūtas allaž bijušas spēcīgas.

Opītim, kas jau daudzus gadus ir viņsaulē, uzvilkt karogu mastā bija svēta lieta. Viņš bija iesaukts leģionā kā sešpadsmitgadīgs puika, vēlāk, strādādams skolā, izvairījās no stāšanās partijā, neslēpa savu pozīciju. Vēlāk aktīvi piedalījās barikādēs, Tautas frontē."

Komponists cer, ka patriota garu mantos arī viņa bērni, uzsverot, ka Latvija sastāv no katra atsevišķa cilvēka un katras ģimenes – tikai tā var veidoties stipra valsts, ja katram stipra būs viņa paša pārliecība. Savējo Jānis Strazds izpauda ciklā solistiem un korim "Lins" ar Jāņa Petera dzeju, kā arī citās dziesmās. Tikmēr dziesmas no latviešu populārās mūzikas zelta fonda skanēs VEF Kultūras pilī 18. novembra svētku koncertā, kura muzikālais vadītājs būs Strazds. Tur solistu vidū Aija Andrejeva, Rūta Dūduma, Zigfrīds Muktupāvels un Igo, ar kuru Jānis bieži uzstājas kopīgos koncertos. Kopdarbā tapis cikls "Uguns", taču Strazda dziesmas nonākušas arī daudzi citu solistu repertuārā – parasti pēc viņu pašu lūguma: "Ir forši sastrādāties ar tik daudziem  talantīgiem cilvēkiem – gan dziedātājiem, gan instrumentālistiem. Šajā darbā svarīga lieta un nepārvērtējams bonuss ir tas, ka nekur nav vienādi. Uz vienu un to pašu koncertzāli vai kultūras namu aizbraucot, nekad nav vienādi, rutīna neiestājas. Tas ir tas, ko es mīlu šajā darbā – nemitīgs radošums, atrašanās radošu un pozitīvu cilvēku sabiedrībā."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti