Rīta Panorāma

Intervija ar Vrs priekšnieku, ģenerāli Gunti Pujātu

Rīta Panorāma

Rīta Panorāma

Sestdien atklāj Starptautisko Garīgās mūzikas festivālu

Pirmatskaņojumi, Rietumeiropas klasika un ukraiņu garīgā mūzika – koris «Latvija» aicina uz Garīgās mūzikas festivālu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Valsts akadēmiskais koris "Latvija", kam šogad aprit 80 gadi, kopā ar māksliniecisko vadītāju Māri Sirmo rīko 25. Starptautisko Garīgās mūzikas festivālu Rīgā un Liepājā no 13. augusta līdz 8. septembrim, informēja rīkotāji.

Koncertos Valsts akadēmiskais koris "Latvija", Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris un viesmākslinieki izpildīs pasaules un Latvijas pirmatskaņojumus, Rietumeiropas kormūzikas klasiku, Ligeti Rekviēmu un ukraiņu garīgo mūziku Māra Sirmā un viesdiriģentu Džeremija Bekhausa (Jeremy Backhouse, Apvienotā Karaliste), Kristas Auderes, Andra Pogas un Oleksandra Vaceka (Олександр Вацек, Ukraina) vadībā.

13. augustā Rīgas Domā plkst. 19.00 festivālu atklās Valsts akadēmiskais koris "Latvija" un ērģelnieks Aivars Kalējs, kur pie diriģenta pults stāsies viens no ievērojamākajiem angļu kordiriģentiem Džeremijs Bekhauss. Koncertā būs iespēja dzirdēt britu mūzikas klasiķu – angļu liriķa Edvarda Elgāra (Edward Elgar), sakrālās mūzikas skaņraža un kora labskaņas meistara Herberta Hauelza (Herbert Howells), nacionālo simfoniķu Ralfa Vona Viljama (Ralph Vaughan Williams) un Viljama Voltona (William Walton), kā arī mūslaiku "kormūzikas korifeja" Džeimsa Makmilana (James MacMillan), Džonatana Dova (Jonathan Dove) un citu opusus.

Šī festivāla neatņemama sastāvdaļa ir pirmatskaņojumu koncerts, kas notiks 18. augustā plkst. 20.00 Rīgas Domā. Diriģenta Māra Sirmā vadībā Valsts akadēmiskais koris "Latvija" izpildīs komponistu Riharda Dubras un Jēkaba Jančevska jaundarbus, kā arī jauno komponistu Raivja Misjuna, Laumas Kazakas un Jēkaba Bernāta skaņdarbus.

Jēkaba Jančevska skaņdarbs korim un instrumentālajam ansamblim "Sleep", kas pirmatskaņojumu piedzīvoja 2019. gadā Cīrihes Tonhallē koncertcikla "Terra Choralis" ietvaros, pirmo reizi izskanēs Latvijā jaunā redakcijā, savukārt pasaules pirmatskaņojums izskanēs jaundarbam vīru korim un klavierēm "Tā ir mana dvēsele". Raivja Misjuna jaundarbs "La Noche Oscure" ("Tumšā nakts") ar Svētā Jāņa no Krusta noslēpumaino dzeju vēsta par ceļu no tumsības uz sevis apzināšanos, svētceļniekam pietuvojoties tuvāk Dievam un cauri dūmakai saskatot zvaigznes. Jēkaba Bernāta skaņdarba "Creation of the World: Ovid’s Four Winds" ("Pasaules radīšana: Četri Ovidija vēji") pamatā ir grieķu mīts par pasaules un cilvēka radīšanu, iedalot četrus vējus katrā debespusē. Laumas Kazakas jaundarbs "Unde bella?" ("Kāpēc kari?") ar Bībeles tekstiem šodienas acīm reflektē par kara tematiku, uzdodot jautājumus, kā rast iekšējo spēku, lai ticību labajam pārvērstu reālā rīcībā. Riharda Dubras "Tēvreize", kas tika komponēta par godu Latvijas Republikas starptautiskās atzīšanas de iure simtgadei, pirmatskaņojumu piedzīvos 25. Starptautiskās Garīgās mūzikas festivālā. Šis koncerts top sadarbībā ar Kultūras biroja "Hydragyrum" atbalstu.

27. augustā Rīgas Sv. Pētera baznīcā plkst. 19.00 Nīderlandē dzīvojošās latviešu diriģentes, 2021. gada Ērika Eriksona starptautiskā kordiriģentu konkursa laureātes Kristas Auderes vadībā izskanēs kora polifonijas lielmeistaru Johana Sebastiāna Baha (Johann Sebastian Bach), Johannesa Brāmsa (Johannes Brahms) un Fēliksa Mendelszona (Felix Mendelssohn) sakrālās motetes, mijoties ar Agra Engelmaņa un Olivjē Mesiāna (Olivier Messiaen) skaņdarbiem solo instrumentiem. Kopā ar Valsts akadēmisko kori "Latvija" koncertprogrammas atskaņojumā piedalīsies Gertruda Jerjomenko – ērģeļpozitīvs, Kārlis Catlaks – klarnete, Ēriks Kiršfelds – čells, kā arī Guntis Kolerts – kontrabass. Sadarbībā ar Dienvidkurzemes festivālu "Rimbenieks" šī programma tiks atskaņota arī Liepājas Sv. Jāzepa Romas katoļu katedrālē 28. augustā plkst. 18.00.

31. augustā Rīgas Sv. Pētera baznīcā 19.00 Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris kopā ar soprānu Jerī Sū (Yeree Suh, Dienvidkoreja) un mecosoprānu Virpi Raisanenu (Virpi Räisänen, Somija), Valsts akadēmisko kori "Latvija" un diriģentu Andri Pogu atskaņos 20. gadsimta mūzikas programmu ar Latvijā līdz šim neatskaņoto modernisma ģēnija Ģērģa Ligeti Rekviēmu, kā arī Olivjē Mesiāna simfonisko meditāciju "Les Offrandes oubliées" un Aleksandra Cemlinska "23. psalmu".

25. Starptautiskā Garīgās mūzikas festivāla noslēguma koncerts notiks 8. septembrī 19.00 Rīgas Sv. Pētera baznīcā, kur ukraiņu garīgo mūziku izpildīs Valsts akadēmiskais koris "Latvija" ukraiņu diriģenta Oleksandra Vaceka (Олександр Вацек) vadībā.

Par šā gada festivāla vizuālo vadmotīvu mākslinieks Verners Timoško ir izvēlējies fragmentu no teksta, kas iekļauts Laumas Kazakas jaundarbā "Unde bella?": "Tad no kurienes kari un cīņas jūsu starpā? Vai ne no iekšienes?" Tā pirmavots meklējams Jaunās Derības Jēkaba vēstules 4. nodaļas 1. pantā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti