NABA Top

Top 25/10 LV jaunumi: Abuses, ZaKaBa, “Chvrches” feat. Robert Smith u.c.

NABA Top

Top 25/10 LV jaunumi: Baložu pilni pagalmi, Tribes of the City, DJ Krankenwagen u.c.

Top 25/10 LV jaunumi: Alexis Taylor, Black Dice, Chris Liebing, Keitija Bārbale u.c.

Pasaka par dezinformāciju un citi jaunumi «Radio Naba» mūzikas topā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Keitija Bārbale ar dziesmu "Dzegužkalns" atgādina sev, ka nespēj eksistēt viduvējībā, savu otro singlu izdevusi Rūta Ķergalve, bet Jacques no "STA" radījis "Pasaku par dezinformāciju". 

Keitija Bārbale – "Dzegužkalns"

Pagājušajā gadā ļoti spēcīgi sevi pieteica pašmāju mūziķe Keitija Bārbale, kuru es droši saucu par vienu no pēdējo gadu burvīgākajiem atklājumiem Latvijas mūzikā. Keitija Bārbale nupat izdevusi jaunu singlu “Dzegužkalns”, kas emocionālā un arī muzikālā ziņā savibrē kopā ar 2020. gada singliem. Pati autore stāsta, ka dziesmu sarakstījusi sev “kā atgādinājumu, ka mana dzīve nespēj eksistēt viduvējībā, un, ja tikt tai pāri nozīmē tikpat daudz cilvēku neielaist savā dzīvē, tad esmu gatava uzņemties šo upuri.

Ir grūti būt pašpietiekamai un mīlēt savu vienatni, jo tas nemazina ilgas – tikai iedzen neprātā.”

Ļoti ceru, ka drīzumā visas dziesmas tiks apkopotas vienā EP (vai varbūt pat albumā?). Tas noteikti būtu viens no agrīnajiem pretendentiem uz 2021. gada Latvijas labāko ierakstu.

Rūta Ķergalve – "Gaisā"

Runājot par jaunajiem talantiem Latvijas mūzikā, ļoti iespaidīgu singlu, kas ir tikai otrais mūziķes diskogrāfijā, izdevusi kuldīdzniece Rūta Ķergalve. Kā minēts preses relīzē,

“dziesma vēsta par meklējumiem, cilvēku savstarpējām attiecībām, iespējām, kuras mums tiek dotas, bet – vai vienmēr tās protam saskatīt un izmantot?”

No savas puses varu piebilst, ka “Gaisā” muzikāli vispirms saistās ar Austra vai "Zola Jesus" daiļradi. Gana tumši un gana jaudīgi.

Jacques of "STA" – "Pasaka par dezinformāciju"

Jauns skaņdarbs. Ar viedu tekstu.

Alexis Taylor – "Dying in Heaven"

Aleksis Teilors, kurš plašāk zināms kā grupas "Hot Chip" viens no līderiem, izsludinājis savu jau piekto studijas solo albumu, kurš sekos 2018. gadā izdotajam “Beautiful Thing”. Jaunais ieraksts ar nosaukumu “Silence” esot ticis ieplānots jau 2019. gadā kā darbs, kas tiktu bāzēts skaņās, kas ierakstītas dažādās publiskās vietās, taču plānus izjauca Teilora sasirgšana ar tinnitus (slimība, kas izpaužas kā trokšņi, svilpošana galvā) pēc kāda no "Hot Chip" koncertiem. Pēc šī atgadījuma albuma koncepts mainījās.

“Es sāku domāt par to, kā mani ietekmē klusums un meditatīvs stāvoklis manā galvā, jo šīs lietas man vairs nebija,” preses relīzē saka autors.

Albuma pirmais singls “Dying In Heaven” ir ieaijājoša un, jā, arī meditatīva balāde.

"Black Dice" – "White Sugar"

Bruklinas eksperimentālās mūzikas grupa "Black Dice" savu pēdējo albumu izdeva 2012. gadā. Kopš tā laika nekas par viņiem īsti nebija dzirdams, tiesa, grupas vokālists Ēriks Kouplends pēdējā desmitgadē izdevis vairāk nekā 10 (!) solo darbus. Nupat "Black Dice" izsludinājuši savu pirmo albumu pēdējo deviņu gadu laikā. Plate ar nosaukumu “Mod Prog Sic” tiks izdota 1. oktobrī jaunā izdevniecībā "FourFour Records", ko nodibinājis ietekmīgās kompānijas "DFA Records" vadītājs Džonatans Galkins, turklāt šī būs pirmā relīze jaunajam leiblam.

Haotisks un tieši tāpēc interesants ir gaidāmā albuma pirmais singls “White Sugar”. 

Chris Liebing – "Something Half Way"

Vācijas producents, dīdžejs, radio raidījuma vadītājs un leibla "CLR" dibinātājs Kriss Lībings dalījies ar jaunāko singlu “Something Half Way”, kas būs iekļauts novembrī gaidāmajā mūziķa albumā “Another Day”. Albumā būs arī vairāki viesmākslinieki; pirmajā singlā “Whispers and Wires” dzirdējām vokālisti Laden, kas agrāk bija pazīstama ar citu skatuves vārdu – Cold Specks. 

Šis ir tīrs piecu minūšu ceļojums instrumentālā un sapņainā tehno pasaulē. 

Starp citu, jauno albumu izdos leģendārā ierakstu izdevniecība "Mute Records", un preses relīzē Kriss Lībings ļoti slavē izdevniecības šefu Danielu Milleru (to pašu, kurš savulaik atklāja un finansiāli palīdzēja "Depeche Mode"). “Daniela ieguldījums bija neticams! Viņš atnesa pats savu tehniku uz studiju, un tas albumam piešķir papildu garšu,” teic Kriss Līblings.

"GLOK" ft. Sinead O'Brien – "Maintaining The Machine"

Vēl tikai pērn slavenās šūgeiza apvienības "Ride" ģitārists Endijs Bells izdeva savu debijas solo plati, bet jau oktobrī ir gatavs prezentēt jaunu projektu "GLOK" (apzināti neprecīzi uzrakstīts vārds “glock”, kas vācu valodā nozīmē “zvans”). Šeit gan jāpiebilst, ka "GLOK" savu pirmo albumu “Dissident” izdeva 2019. gadā, bet pats Endijs Bells gaidāmo plati “That Time of Night” dēvē par ĪSTO debiju. Ja iepriekšējais "GLOK" albums bija tīri instrumentāls, tad jaunajā albumā ir piesaistītas arī vairākas viesvokālistes, ieskaitot paša Bella sievu. Jaunākajā singlā “Maintaining the Machine” piedalās uzreiz divi viesi – īru punk dzejniece Šineida O’Braiena ar deklamējošu  dziedājumu, kā arī "Primal Scream" basģitāriste Simouna Marī Batlere, abām piešķirot dobjāku toni Endija Bella romantiskajām elektronikas kolāžām.

Vitalic – "Carbonized"

Franču producents Vitalic (īstajā vārdā Paskāls Arbēzs Nikolā) izsludinājis savu piekto studijas albumu “Dissodænce”. Tas būs mūziķa piektais albums, turklāt tiks sadalīts divās daļās. Pirmā no tām tiks izdota jau šā gada rudenī. Pats Vitalic jaunā albuma skanējumu apraksta kā “atgriešanos pie muzikālās identitātes saknēm”. Nesen izdotais singls “Carbonized” ir monotons punk-techno.

Savukārt tematiski šis skaņdarbs esot par, citējot autoru, “toksiskiem cilvēkiem, kuri spēj nogalināt bez ieročiem, bez pieskaršanās.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti