NABA Top

Top 25/10 LV jaunumi: Vultura, Beach House, Solo Ansamblis u.c.

NABA Top

Top 25/10 LV jaunumi: DJ Krankenwagen, Podruga, Bēdu brāļi u.c.

Top 25/10 LV jaunumi: The Smile, Built to Spill, Suns Signature u.c.

Okupantu blūzs un citi jaunumi «Radio Naba» mūzikas topā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

"Radio Naba" pašmāju topā jaunumi no pankroka grupas "Inokentijs Mārpls", ironiski nopietnās, starptautiskās apvienības "Pizdets I Meyk the Hevi Metāls" un elektroniskā trio "Effekts". Pirātu metālu piedāvā "Kuusbārdis", par toksiskām attiecībām brīdina Karlis Sheen, bet nervi vairs netur apvienībai "Next to Zero". Ārzemju topā svarīgu ziņu pasaulei pavēsta ukraiņu mūziķe Entely. Jauni singli arī no apvienības "The Smile", Antonio Sančeza, austrāļu duo "Party Dozen", maģiskā "Sun’s Signature" un indī roka trio "Built to Spill".

Inokentijs Mārpls – "Okupantu blūzs"

Eiropas dienā, kas šogad Latvijā tika noteikta arī par Krievijas agresijā pret Ukrainu cietušo un bojā gājušo upuru piemiņas dienu, leģendārā panku apvienība "Inokentijs Mārpls" izdeva jaunāko singlu "Okupantu blūzs". Dziesma ir kā brīdinājums, caur kuru apvienība vēlas "pievērst uzmanību, ka demokrātija un brīvība var tikt grautas caur imperiālistu iegribām. To esam izjutuši un joprojām izjūtam uz savas ādas. "Inokentijs Mārpls" stāv pretpozīcijā imperiālismam, tautu apspiešanai un brīvās domas ierobežošanai". Lai gan pirmie dziesmas aizmetņi tapuši jau pirms vairākiem gadiem, Krievijas uzsāktā karadarbība Ukrainā šī gada februārī likusi dziesmu sākt spēlēt koncertos, kam sekoja arī singla izdošana.

"Liekam lielas cerības uz to, ka karš beigsies mums labvēlīgi, un pie tā būtu jāpiestrādā katram savu iespēju robežās. Novēlam Ukrainas un citiem brīvības cīnītājiem veiksmi, drosmi, izturību!" iedrošina "Inokentijs Mārpls".

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

"Pizdets I Meyk the Hevi Metāls" – "NATO Anthem"

Latviešu-bulgāru komponistu apvienību "Pizdets I Meyk the Hevi Metāls" veido Aleksandrs Tomass Metjusons, Linards Kalniņš un viņu spēja abpusēji saprast vienam otru. Mūziķi iepazinās Vācijā, kur starp visiem apkārt esošajiem cilvēkiem Linards un Aleksandrs rada kopīgu valodu viņu vienlīdzīgās pieredzes dēļ. Viņus vienoja augšana postpadomju telpā, dažādi audzinātu paaudžu sadzīvošana un citas pieredzes, kas vairumam centrāleiropiešu ir pilnīgi svešas. Apvienības daiļradē viegli atrast tiešus un netiešus komentāru par politiskiem procesiem, to ietekmi un sekām. Visbiežāk kopā ar veselīgu ironijas devu. Nosaukums "NATO Anthem" jau uzreiz dara skaidru, ka jaunākais singls nav izņēmums. "NATO jau kopš dibināšanas ir pietrūcis skanīgas līdzi dziedamas himnas, kas atbilstu alianses vērtībām," savu muzikālo piedāvājumu Ziemeļatlantijas līguma organizācijas himnai komentē apvienība.

"Effekts" – "Mazā"

Elektroniskās mūzikas apvienība "Effekts" izdevusi jaunu dubultsinglu ar dziesmām "Mazā" un "Elastīgi". Šajās dziesmās puiši pievēršas personīgākām tēmām, kurās "sevi var atpazīt ikviens. Dziesmas stāsta par atbrīvošanos un dzīvošanu mirklī, kā arī cilvēka vēlmi būt brīvam no aizspriedumiem". Pašmāju topā iekļuvušās dziesmas "Mazā" pamatā ir stāsts par notikumiem, kuros cilvēki kļūst par sava rakstura upuriem. "Pašpārliecinātības trūkums, bailes no nezināmā, neticība saviem spēkiem – tie ir tikai daži no spieķiem prāta darbinātajos riteņos, kas neļauj mums sasniegt to, par ko sapņojam. Dziesma "Mazā" kalpo kā iedrošinoša uzruna ikkatram, kuru vajag nedaudz iedvesmot," vairāk atklāj mūziķi.

"Kuusbārdis" – "Alus sirotājs"

"Kuusbārdis" ir noenkurojies "Radio Naba" topā un gatavs piedāvāt pavisam svaigu nišu pašmāju mūzikas pasaulē – pirātu metālu. "Alus sirotājs" ir apvienības pirmā radītā dziesma, ar kuru sākās grupas darbība. "Tā sarakstīta no pirāta Kuusbārža skatupunkta par kuģa ieņemšanu un alus zagšanu. Dziesma ir kā ieskats par to, kas ir Kuusbārdis, ko viņš dara, ko domā un kādu alu dzer," kompozīciju komentē apvienība. "Kuusbārdis" pirātu kuģa komandu veido Roberts Larionovs (ģitāra, vokāls), Dāvis Cinītis (vokāls, akordeons), Ralfs Āgaris (bungas, vokāls) un Kate Drava (basģitāra, īru stabule, vokāls).

Karlis Sheen – "Stay The F* Away From Me"

Karlis Sheen "Radio Naba" klausītājiem piedāvā singlu "Stay The F*** Away From Me", kas ir par "atrašanos toksiska rakstura attiecībās, kur viena puse nespēj izlemt, ko tieši viņi vēlās no šīm attiecībām". Jaunā dziesma nāk ar jaunām skaņām mūziķa radošajā darbībā. "Dziesma ir novirziens no maniem ierastajiem žanriem, jo vēlējos paeksperimentēt un izveidot tumša un intīmāka rakstura dziesmu ar "Two Feet" un "Arctic Monkeys" iedvesmu, iekļaujot paša veidotus "samplus", sintezatora un elektroniskās mūzikas skaņas. No aproču kratīšanas, virtuves nažu rīvēšanas, lai radītu pāreju skaņas, vokālu, perkusiju transformēšanas saraustīti ritmiskā skaņā," par dziesmas tapšanu atklāj autors.

"Next To Zero" – "Nervous Individual"

Maija noslēgumā savu jaunāko singlu izdeva pašmāju alternatīvā roka duo "Next To Zero". Kopā ar jaunāko singlu izziņots arī gaidāmais albums "More Power", kas seko 2020. gadā izdotajam septiņu kompozīciju garajam "Violence Of Becoming". "Next To Zero" sastāvu veido vokālists un basģitārists Jānis Grants, kurš iepriekš darbojies apvienībās "Mary Jane" un "Backflow" , kā arī bijušais grupas "Fact" ģitārists Jānis Kalniņš, kurš pazīstams arī kā Gonza. Par jaunāko singlu apvienības dalībnieki stāsta: "Nervi čupā! Šī kompozīja komentē situāciju, kurā esam nonākuši, kad šobrīd pasaulē notiekošais ietekmē jebkuru no mums, padarot par "nervous individual"."

Entely – "We are Here"

Ukraiņu mūziķe Entely par savu jaunāko singlu "We are Here" atklāj, ka to "saprot ikviens ukrainis un tā ir svarīga visiem cilvēkiem jebkur pasaulē". Dziesma tapusi laikā, kad Ukrainas teritorijā Krievija īstenojusi īpaši agresīvu kara darbību. Tas mūziķē uzjundīja īpaši agresīvas sajūtas, kas tika izliktas šajā kompozīcijā. Smeldzes caurstrāvotā dziesma stāsta par "sāpēm, ko šobrīd jūt ikviens ukrainis. Tā atklāj, kā mēs jūtamies, neatkarīgi no tā, vai esam šeit vai ārvalstīs. Tā arī ir par cerību. Es esmu pārliecināta, ka galu galā mūs sagaida uzvara un miers!"

Galvenokārt dziesma ir kā kluss un izmisuma pilns kliedziens, kas pasaulei jāsadzird un ko nevar aizmirst. Enteley arī uzsver, ka tā jādzird pēc iespējas vairāk cilvēkiem, jo "tagad ukraiņi ir kļuvuši par daļu no saticīgās pasaules kopienas. Un pasaulei ir jāapvienojas, lai apturētu karu. Es ar savu komandu varam palīdzēt ar dziesmu, jo tas ir tas, ko mēs varam darīt. Ar mīlestību, it kā šī būtu pēdējā reize".

"The Smile" – "Thin Thing"

Pāris dienas pirms debijas albuma "A Light for Attracting Attention" izdošanas apvienība "The Smile" publicēja singlu "Thin Thing". Vēl tikai gadu atpakaļ šis mūziķu trio bija viens no skaļākajiem mūzikas pārsteigumiem, kas tika atklāts ar pēdējā brīdī izziņotu uzstāšanos Glastonberijas festivālā. Pēc šīs projekta pirmās debijas "The Smile", ko veido "Sons of Kemet" bundzinieks Toms Skiners un "Radiohead" dalībnieki Toms Jorks un Džonijs Grīnvuds, ātri vien kļuva par karstāko mūzikas ziņu, bet debijas plate – par vienu no šī gada gaidītākajiem albumiem. Lai gan albumu gaidījām aptuveni gadu, mazliet īsāks laiks tika veltīts singla "Thin Thing" video klipam, pie kura tā režisori strādāja veselus sešus mēnešus. Kā interesants fakts  jāpiemin, ka gan klips, gan pati dziesma, balstīta kādā Toma sapnī, kas viņu iedvesmojis radīt šo dziesmu.

Antonio Sánchez feat.Trent Reznor & Atticus Ross – "I Think We’re Past That Now"

Piecu "Grammy" un vairāku citu augstu novērtējumu apbalvotais bundzinieks Antonio Sančezs, kurš savulaik viesojies arī Rīgā, šī gada 26. augustā izdos savu jaunāko albumu "SHIFT (Bad Hombre Vol. II)". Ziņas par gaidāmo ierakstu izdotas kopā ar pirmo singlu "I Think We’re Past That Now", kurā piedalās apvienības "Nine Inch Nails" dalībnieki Trents Reznors un Atikus Ross. "SHIFT (Bad Hombre Vol. II)" ir sava veida turpinājums 2017. gadā izdotajam "Bad Hombre", un, kā atklāj pats Sančezs, šo piecu gadu laikā mūziķa "dusmas ir transformējušās". Šī transformācija nesusi jaunu perspektīvu. "I Think We’re Past That Now" ir vienīgā jaunā kompozīcija, kas tiks iekļauta gaidāmajā albumā. Pārējais 16 dziesmu garais saraksts sastāvēs no "Bad Hombre" dziesmām jaunos skanējumos, kurus tām palīdzēs iegūt vērienīga pieaicināto mūziķu plejāde.

"Party Dozen" feat. Nick Cave – "Macca The Mutt"

Austrāliešu duetu "Party Dozen" veido muzikāla sadarbība un brīva improvizācija starp saksofonisti Kristiju Tiklu (Kirsty Tickle) un perkusionistu Džonatanu Bulē (Jonathan Boulet). Apvienības jaunākais singls "Macca The Mutt" ir jaudīgs noiz-roka gabals, kurā uz "noslēguma vārdiem" pieaicināts arī leģendārais Niks Keivs. Šī ir pirmā dziesma grupas daiļradē, kurā piedalās kāds cits mūziķis. Strādājot pie "Macca The Mutt" austrālieši juta, ka kaut kā trūkst, un pajokoja, ka nepieciešami Nika Keiva vokāli. Kaut kā tomēr apvienībai izdevās joku pārvērst realitātē. Rezultāts ir "visspēcīgākā dziesma, ko jebkad esam uzrakstījuši", komentē apvienība. "Macca The Mutt" ir jaunākais ieskats jūlijā gaidāmajā albumā "The Real Work".

"Suns Signature" – "Underwater"

Lai gan bijusī "Cocteau Twins" vokāliste Elizabete Freizere (Elisabeth Fraser) tā arī nevienā brīdī īsti nepazuda no mūzikas pasaules, pēc ilgu gadu gaidīšanas viņas maģiju pilnvērtīgi varēsim pieredzēt "Sun’s Signature" īsalbumā, kas tiks izdots jūnijā vidū. Jaunajā apvienībā Elizabete muzicē kopā ar savu dzīvesbiedru Deimonu Rīsu (Damon Reece), kurš savulaik sadarbojies ar "Massive Attack" un "Goldfrapp". Ņemot vērā projektā iesaistīto personu talantus un pieredzi, nav nekādu pārsteigumu, ka "Underwater" ieved transā jau ar pirmajām sekundēm. Nepilnās septiņās minūtes, kas paiet nemanot, "Sun’s Signature" jaunākais singls liek izdzīvot un sajust daudz vairāk, nekā šādā laikā šķistu iespējams.

"Built to Spill" – "Understood"

Aprīļa otrajā pusē pie klausītājiem nonāca pirmais ieskats "Built to Spill" septembrī gaidāmajā platē "When The Wind Forgets Your Name" ar dziesmu "Gonna Loose". Pēc nepilna mēneša indī roka trijotne izdevusi arī otru albuma singlu "Understood". Lai gan apvienības sastāvs piedzīvojis vairākas izmaiņas, "Understood" flirtē ar "Bulit to Spill" agrīno skanējumu. Arī tematiski dziesma iedvesmojusies no kādreizējiem notikumiem. Kā atklāts preses relīzē, dziesmas iedvesmas avots bijis kaskadiera Īvela Knīvela (Evel Knievel) 1974. gada neveiksmīgais mēģinājums pārlēkt Sneikriveras kanjonam. Grupas līderis Dags Marčs (Doug Martsch), kurš uzauga netālu no negadījuma vietas, bija vien aptuveni četrus gadus vecs, kad uzzināja par šo lēcienu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti