Kultūras ziņas

"Vasarnieki" Ģertrūdes ielas teātrī

Kultūras ziņas

Literatūra

Mūzika

Mūzikas pasaules «trajektorija» 2021. gadā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Kāda trajektorija šogad bijusi mūzikas nozarei? No orķestra bedres līdz otrajam balkonam. Simfoniskais orķestris un kamermūzika, kora un solo koncerti, ārvalstu un pašmāju mūziķi, koncertzāles un brīvdabas festivāli un, protams, tiešsaistes pasākumi. Tik plašu piedāvājumu saņēmuši klausītāji, kas arī pandēmijas apstākļos par koncertu trūkumu nevarēja sūdzēties.

Festivāls "Rīga Jūrmala" šajā sezonā priecēja ar vairākiem izciliem māksliniekiem – uz Latvijas Nacionālās operas skatuves uzstājās latviešu maestro Andris Nelsons, ļoti gaidīta bija operzvaigznes Renē Flemingas uzstāšanās, bet par īpašu notikumu izvērtās Marisa Jansona festivāla orķestra dibināšana.

Tikpat īpaša bija mūsu pašu Elīnas Garančas tikšanās ar Maestro Raimondu Paulu uz Nacionālā teātra skatuves koncertā "Ja tevis nebūtu…".

Piedzīvojām arī notikumus, kas vēlāk guva starptautiskus panākumus – Krista Auznieka kameropera "Tagadne" publikas acu priekšā piedzima vasaras izskaņā, bet jau pēc pāris mēnešiem tās fragments komponistam atnesa galveno balvu jauno komponistu kategorijā starptautiskajā konkursā "Rostrum".

Virknei mūzikas dižgaru šogad atzīmējām skaistas jubilejas – Raimondam Paulam, Paulam Dambim, Imantam Kalniņam, Pēterim Vaskam, Imantam Zemzarim un arī Mārtiņam Braunam, no kura, diemžēl, vēlā rudenī mums bija arī jāatvadās.

2021. gadā mūzikas pasaule turpināja svinēt ieilgušo Ludviga van Bēthovena 250. jubileju, kam tika veltīta arī izstāde "Bēthovens. Orbītas" Latvijas Nacionālajā bibliotēkā. Lai arī par Bēthovenu desmitreiz jaunāka, Latvijas Radio 3 programma "Klasika" savu ceturtdaļgadsimta jubileju arīdzan svinēja krāšņi un ar vērienu.

Un, protams, šis gads bijis arī pārmaiņu pilns. Beidzot visā godībā spoži var mirdzēt un skanēt Lielā Mežaparka estrāde. Tikmēr neapmierinošā stāvoklī esošā Lielā ģilde šajās dienās atvadās no klausītājiem, lai dotos rekonstrukcijā. Tur rezidējošais Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris pie pārmaiņām jau pieradis – pavasara sezonas izskaņā no mākslinieciskā vadītāja amata atvadījās diriģents Andris Poga.

No mainīgajiem ierobežojumiem nereti griezās galva, tomēr mūzika pieskandināja 2021. gadu. Veroties plānos, skaidrs, ka tā tas būs arī nākamgad.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti