Kultūras ziņas

Iestudēta koncertizrāde "Burvju durtiņas operā"

Kultūras ziņas

BDO Balva jaunajiem māksliniekiem

"Biežņa" Ventspilī noslēdzas ar Maikla Gordona mūziku

Mākslinieku Neiburgas un Eglīša instalācijā Ventspilī izskanēs koncerti uz egles koka dēļiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

No eglēm uzburtā instalācijā koncertzālē "Latvijā" nedēļas nogalē piecos koncertos izskanēs unikāls skaņdarbs "Koksnes seksteta" izpildījumā. Tas būs Latvijas pirmatskaņojums komponista Maikla Gordona (Michael Gordon) darbam "Timber". Skaņdarbs, kas stundu tiek spēlēts uz koka dēlīšiem, notiks īpašā atmosfērā "Biežņā", ko koncertzāles mazajā zālē uzbūruši mākslinieki Katrīna Neiburga un Andris Eglītis.

Mākslinieku Neiburgas un Eglīša instalācijā Ventspilī izskanēs koncerti uz egles koka dēļiem
00:00 / 04:39
Lejuplādēt

Stāstot par gaidāmajiem koncertiem koncertzālē "Latvija", pirmkārt, jāuzbur telpas sajūtas, ko mākslinieki Katrīna Neiburga un Andris Eglītis radījuši mazajā zālē. No eglēm, kuru garums var sasniegt pat 17 metrus, uzburta "Biežņa", ko caurvij kas līdzīgs purva laipai. Tur, egļu zaru un smaržas ieskauti, sēdēs klausītāji.

Telpas centrā izvietoti koka dēlīši ar dažādu tonalitāti, kurus aplī ieskaus mūziķi un tur izpildīs komponista Maikla Gordona skaņdarbu "Timber". Taču vēl pirms paša notikuma ir pati ideja par instalāciju telpā – par "Biežņu", kas ir pandēmijas un ierobežojumu provocēta radoša iecere.

Katrīnas Neiburgas un Andra Eglīša «Biežņa» koncertzālē «Latvija»
Katrīnas Neiburgas un Andra Eglīša «Biežņa» koncertzālē «Latvija»

Koncertzāles mākslinieciskais vadītājs Miks Magone stāsta: "Spēlējoties ar dabas ienākšanu iekštelpās, spēlējoties ar to, ka tas ir sava veida simbols fantāzijai par to, kas varētu notikt, ja, piemēram, tāda ēka kā koncertzāle ilgstoši ir ciet, pēkšņi aizaug ar mežu, nevis pārklājas ar putekļiem. Nozīmju un metaforu slāņi, lēnām mums kopīgi "pinpongojot" idejas, veidojās, veidojās, kamēr aizveidojās tik tālu, ka kultūru aizvadītajā ziemā aizslēdza ciet pavisam. Galu galā ideja iet ciešā kopsolī ar to, kas notiks sestdien un svētdien gluži tādā muzikālā plāksnē."

Miks Magone atklāj, ka viņam jau ilgstoši gribējies Latvijā klausītājus tuvāk iepazīstināt ar komponistu Maikla Gordonu un viņa mūziku.

"Tā mana apsēstība vai, pareizāk sakot, milzu cieņa un aizrautība ar Maiklu Gordonu un viņa mūziku soli pa solim laika gaitā aizveda līdz tam, ka gribas viņa četru kamerdarbu ciklu pirmatskaņot Latvijā, ne tikai koncertzālē Ventspilī, bet pie mums vispār," stāsta Magone. "Šis ir sava veida cikla sākums, arī ar atliktu termiņu, jo bija doma pie Andra Eglīša [izstādē] "Savvaļā" Drustos jau vasarā atskaņot pirmo darbu "Amplified" četrām elektriskajām ģitārām. Prieks, ka četru skaņdarbu atskaņojuma ciklam tas sākums ir pienācis. Ceru, ka būs arī turpinājums pavasarī, vasarā un rudenī "Zemlikā" Durbē."

Klausītājiem tā būs unikāla iespēja dzirdēt perkusionistu ansambļa "Koksnes sekstets" uzstāšanos piecos koncertos šajā nedēļas nogalē. Paši instrumenti ir ļoti vienkārši – no egles koka izgriezti dažāda izmēra dēļi, izpildījums gluži tāds pats kā uz citiem instrumentiem, taču tik vienkārši gluži tas nav, stāsta mūziķis Guntars Freibergs: "Galvenā skaņdarba doma ir pati noskaņa, kas tiek radīta. Pats komponists runā par tuksnesi. Vīzijas un iztēli rosinošas skaņas, kas rodas sausumā un tukšumā."

Pašiem mūziķiem izpildīt Maikla Gordona skaņdarbu – tas būs zināms izaicinājums un nebūt ne viegls uzdevums, turpina mūziķis: "Skaņdarbs ir ļoti sarežģīts, jo prasa lielu koncentrēšanos. Jāspēlē visiem stundu no vietas, nav nekādu pārrāvumu skaņdarbā. Var jau likties, kas gan tik sarežģīts – spēlēt dēli, bet tie ritmi, kas uzrakstīti, ir ārkārtīgi sarežģīti."

Guntars Freibergs stāsta, ka ar saviem kolēģiem viņš kopā jau muzicējis dažādos projektos, taču pirmo reizi perkusionistu ansamblī "Koksnes sekstets", tāpēc arī pašiem mūziķiem notikums koncertzālē "Latvija", kas paredzēts ierobežotam klausītāju lokam, būs īpašs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti