Līksnā notiks lielākais latgaliešu mūzikas festivāls «Muzykys skrytuļs»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Daugavpils novada Līksnā no 4. līdz 6.jūlijam jau piekto reizi notiks lielākais latgaliešu mūzikas festivāls "Muzykys skrytuļs", trīs dienu laikā piedāvājot sešus dažādus koncertus, kuros kopā piedalīsies ap 300 mūziķu.

Festivāla centrālais notikums būs trīs latgaliešu mūzikas koncerti sestdien, 5.jūlijā, kad uz skatuves kāps gan jaunas grupas, gan pazīstami mūziķi: Kārlis Kazāks, grupas "Dabasu durovys", "Borowa MC", "Bez PVN", "Green novice", Eriņu un Vorkaļu ģimene, "Latgales dāmu pops" un daudzi citi.

Festivāla pirmajā dienā, piektdien, 4.jūlijā no plkst. 12 Līksnas muižas parkā tiks veidoti dabas un mākslas objekti paralēli notiekošajā mākslas festivālā "Muokslys skrytuļs". Objektu izveidē piedalīsies mākslinieki Vineta Gailīte, Eva Bičkovska, Ērika Popova, Valdis Grebežs, Anita Karpenko, Alla Grineviča, Anita Jurkeviča. Savukārt vakarā no plkst. 19 izskanēs etno mūzikas koncerts, kurā uzstāsies folkloras kopas "Sovvaļnīki", "Garataka", "Turki", etnogrāfiskais ansamblis "Vabaļis", deju kopa un kapela "Dziga", deju kolektīvi "Daugaveņa", "Rutuļi" un latgaļu senās kultūras nesēji "Kroma kolna bruoleste". Pirmā diena noslēgsies ar večerinku, kurā dančus spēlēs viesi - lietuviešu grupa "Ratilai" no Klaipēdas.

Sestdien, 5.jūlijā plkst. 15 notiks svinīga festivāla "Muzykys skrytuļs" atklāšana un sāksies pirmais jaunās latgaliešu mūzikas koncerts, iepazīstinot ar jaunākajām vēsmām latgaliešu mūzikā. Koncertā piedalīsies Kroma kolna bruoleste, Eriņu un Vorkaļu ģimene, ansambļi "Skonai", "Nagaidama prīca", "Stage On", "Padod stīgu", Dainis Adijāns, Brigita Madelāne, grupa "Lana" un folkloras kopa "Sudobri".

Vakara koncertā plkst. 18 uzstāsies vairāki muzikāli projekti un mūziķu apvienības un vokāli instrumentāli ansambļi, kas jau pazīstamām latgaliešu dziesmām ir radījuši jaunu skanējumu. Šajā koncerta piedalīsies folkloras kopa "Ceidari" kopā ar Kārli Kazāku, grupas "Enduring Memories", "Trikmiņs", "Velvet", vokāli instrumentālie ansambļi "Tuvi-tāli" un "P.S. SALA", projekts "Kapļi", "Latgales dāmu pops" ar grupu "Krampis".

Nakts koncertā no plkst. 21 piedalīsies grupas, kuru repertuārā jau ilgus gadus pārsvarā ir dziesmas latgaliski un kuras guvušas plašu atpazīstamību un panākumus. Nakts koncertā uzstāsies latgaliešu grupas "Dabasu durovys", "Bez PVN", "Borowa MC", "Sovvaļnīks", "Green novice", "Krampis", postfolkloras grupa "Rikši", kā arī grupas, kuras īpaši festivālam "Muzykys skrytuļs" savā repertuārā iekļauj dziesmas latgaliski - "Metrs" un "Deskalighters".

Sestdien, 5.jūlijā paralēli koncertiem notiks arī virkne citu aktivitāšu. Līksnas muižas saimniecības ēkā no plkst. 12 būs apskatāma mākslinieku Evas Bičkovskas, Vinetas Gailītes, Veronikas Tabūnes un Ērikas Popovas darbu izstāde, bet no plkst. 17 tur notiks festivāla viesu no Lietuvas - grupas "Atika" koncerts. Līksnas muižas parkā no plkst. 14 darbosies bērnu pilsētiņa ar dažādām meistardarbnīcām, kā arī amatnieku tirgus un organizāciju iela. Sportisku aktivitāšu cienītājiem notiks izjādes ar zirgu sētas "Klajumi" zirgiem un ūdensbumba Līksnas dīķī. Savukārt latgaļu seno prasmju un amatu interesentiem no plkst. 20 būs iespēja vērot "Kroma kolna bruolestes" paraugdemonstrējumus Līgo laukumā.

Festivāls "Muzykys skrytuļs" noslēgsies svētdien, 6.jūlijā Līksnas Vissvētās Jēzus Sirds Romas katoļu baznīcā, kur plkst. 9.30 sāksies Svētā Mise un plkst. 11 skanēs Garīgās mūzikas koncerts, kurā piedalīsies ērģelniece Jacinta Ciganoviča, Līksnas kultūras nama vokālais ansamblis "Elēģija", Pecēviču ģimene, Kārlis Kazāks un Līksnas Vissvētākās Jēzus Sirds Romas katoļu baznīcas bērnu un jauniešu koris un dziedātājas.

Visos festivāla "Muzykys skrytuļs" koncertos un festivāla "Muokslys skrytuļs" izstādēs ieeja ir brīva, arī nakšņošana festivāla dalībniekiem un apmeklētājiem telšu pilsētiņā ir bez maksas.

Festivāls "Muzykys skrytuļs" ar moto "Kruot var na tikai naudu" pirmo reizi notika 2005.gadā, lai popularizētu latgalisko identitāti un sekmētu jaunu dziesmu radīšanu latgaliski. Festivāls notika arī 2006., 2007. un 2011.gadā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti