Kultūras ziņas

Dailes teātris gatavojas 100. sezonai

Kultūras ziņas

"Maska" iemēģina Eirovīzijas skatuvi

"Vestsaidas stāsts" Cēsu mākslas festivālā

Liepājā top «Vestsaidas stāsta» iestudējums Cēsu Mākslas festivālam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

3. augustā brīvā dabā un pirmo reizi oriģinālvalodā Cēsu Mākslas festivāla laikā izskanēs mūzikls ”Vestsaidas stāsts”. Ievērojamā amerikāņu komponista un diriģenta Leonarda Bernsteina veikums ir viens no slavenākajiem un vienlaikus augstvērtīgākajiem mūzikliem pasaulē. „Vestsaidas stāsts” izskanēs Liepājas Simfoniskā orķestra izpildījumā un diriģenta Andra Pogas vadībā, savukārt mūzikla režisors ir Viesturs Kairišs. Šonedēļ Liepājā notiek mūzikla mēģinājumi.

Liepājā top «Vestsaidas stāsta» iestudējums Cēsu Mākslas festivālam
00:00 / 03:58
Lejuplādēt

Mūzikls „Vestsaidas stāsts” daudziem Liepājas Simfoniskā orķestra mūziķiem ir ļoti labi pazīstams. Notis zinām gandrīz no galvas, joko čellists Ēriks Kiršfelds. „Vestsaidas stāsts” Liepājas teātrī spēlēts vismaz četrdesmit reizes. Šķietami dzīvespriecīgais mūzikls asociējas ar ko vieglu un nepiespiestu, taču pašiem mūziķiem tas nebūt tā nešķiet.

„Bernsteina mūzika līdz galam nav novērtēta, jo it kā mūzika ir tāda viegla – it kā džeziņš, mambo un ča-ča-ča, bet, kad parokas dziļāk, tad tur ārprātā daudz ko rakt, sākot ar Bēthovena lielajām fūgām un dodekafonijām, kas publikai nemaz nav jāzina, bet tas viss tur ir,” savu domu argumentē čellists Ēriks Kiršfelds.

Ērika Kiršfelda domu paturpina arī Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra diriģents Andris Poga. Viņš uzsver, ka

Bernsteina radītais mūzikls „Vestaidas stāsts” ir šī mūzikas stila esence, kas neskaitāmas reizes iestudēta gan Brodvejā Ņujorkā, gan Londonā.

„Viens no retajiem mūzikliem, kas tiek iestudēts operās. Operu kompānijas kopš 80. gadiem riskē likt šo darbu savā repertuārā. Pēc mūzikas kvalitātes tas ir krietni augstākas klases nekā tikai izklaidējošs skaņdarbs mūziklu auditorijai,” norāda Poga.

Skaņdarbs ir ne tikai izturējis laika pārbaudi, tas turpina iedvesmot arī mūziķus.

„Mūziķiem ir prieks spēlēt šo mūziku, tur ir tik ļoti aizraujoši raksturi un dzirkstoša enerģētika,” atklāj diriģents.

Mūzikla mēģinājumā koncertzālē „Lielais dzintars” ir klāt arī Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra direktore Indra Lūkina. Viņa uzsver, ka Cēsu Mākslas festivāla brīvdabas programmā vienmēr klausītājiem tiek piedāvāts kas īpašs vai nebijis.

„Latvijā, cik zināms, oriģinālvalodā tas nav iestudēts, bet šoreiz mums būs īstie amerikāņu solisti – Vanesa Bekera (ASV), Endrū Bidlaks (ASV), Sigalita Feiga (Izraēla), protams, būs arī pašmāju solisti – Daumants Kalniņš, Rihards Mačanovskis u. c. Mēs vienmēr veidojam radošo komandu, kur ir dažādi kolektīvi. Gadu no gada Cēsu Mākslas festivāla sadarbības partneris ir Liepājas Simfoniskais orķestris. Tā ir laba sadarbība,” stāsta Lūkina.

Vestsaidas stāstu caurvij Viljama Šekspīra radītās lugas “Romeo un Džuljeta” motīvs, taču Bernsteina varoņi mīt 20. gadsimta Amerikā.

Mūzikls izskanēs Cēsu Mākslas festivāla ietvaros 3. augustā Pils parka estrādē Cēsīs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti