Liepājā top opera "Suitu sāga”, kurā dziedās īsts suits – Juris Vizbulis

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Riharda Dubras operā “Suitu sāga”, kam pasaules pirmizrādes Liepājas koncertzālē “Lielais dzintars” gaidāmas jau pēc mēneša – 8. un 9. novembrī, galveno vīriešu lomu dziedās Latvijas Nacionālās operas tenors Juris Vizbulis, kas pats nāk no Alsungas un ir ierindots Alsungas dižāko suitu pulkā, paziņojumā medijiem informē Liepājas Simfoniskā orķestra pārstāvji.

Jaunā latviešu oriģinālopera, ko pēc kādreizējā Alsungas prāvesta Gata Mārtiņa Bezdelīgas libreta Liepājā iestudēs režisors Leons Leščinskis un izcilais latviešu diriģents Māris Sirmais, ir stāsts par neprātīgu mīlestību, kuras redzamā zīme jau gandrīz četrsimt gadu ir unikālais suitu tautas tērps – tā stāsta operas veidotāji.  

Tas ir stāsts par mīlestību, ziedošanos, drosmi un uzticību līdz nāvei. Operas sižeta pamatā ir vēsturiski notikumi Kurzemē.

Juris Vizbulis ir viens no Latvijas tenoriem, kuru pazīst klausītāji gan Latvijā, gan ārzemēs. Dziedātājs piedalās operās, operetēs, sniedz solokoncertus, veido garīgās mūzikas programmas balsij un ērģelēm, piedaloties dažādos mūzikas projektos un kamermūzikas koncertos. Īpaši cieša sadarbība izveidojusies Francijā, kur dziedātājs viesojas jau vairākus gadus pēc kārtas ar saviem solokoncertiem, sadarbojoties ar franču ērģelniekiem un koncertējot baznīcās.

“Gatavojoties operai “Suitu sāga”, mani pārņem satraukums un vienlaikus pagodinājums atveidot Johana Ulriha fon Šverina lomu.

Pats esmu dzimis suits, un manī rit suitu asinis, līdz ar to tā ir dubultliela atbildība un reizē pat kaut kas svēts,”

paziņojumā medijiem stāsta Juris Vizbulis.

Juris Vizbulis “Suitu sāgā” atveidos baronu Johanu Ulrihu fon Šverinu, kurš savulaik, dzīvojot Viļņā un kalpojot Polijas karaspēkā par virsnieku (bijis karaļa kavalērijas eskadrona komandieris), galma ballē iepazinās ar skaisto polieti Barbaru Konarsku. Johana Ulriha un Barbaras mīlas stāsts un ar to saistītie satricinājumi Kurzemes hercogistes valdošajās aprindās 17. gadsimta pirmajā pusē arī veido operas “Suitu sāga” dramaturģisko asi.

Rihards Dubra ir viens no pasaulē pieprasītākajiem latviešu komponistiem, viņa opera “Suitu sāga” ir pirmā opera, kas jelkad radīta pēc Liepājas ierosinājuma, tā tapusi ar Kultūras ministrijas atbalstu Latvijas valsts simtgades programmas ietvaros.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti