Rīta Panorāma

Skype intervija ar Edvardu Smiltēnu

Rīta Panorāma

Skype intervija ar Ugu Dumpi

Ieskaņo Latvijas Radio kora balsu bibliotēka

Latvijas Radio koris iedzied kora dziedātāju balsu bibliotēku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Latvijas Radio kora mākslinieciskais vadītājs un diriģents Sigvards Kļava krīzes laiku izmanto jaunas idejas īstenošanai – veido unikālu kora dziedātāju balsu bibliotēku.

Latvijas Radio kora dziedātāju balsis tiek ieskaņotas dažādās vokālajās tehnikās, iekļaujoties unikālā ierakstā – Latvijas Radio kora balsu bibliotēkā. Cilvēka balss tajā būs pieejama kā skaņu banka, kura radīs jaunus veidus, kādos var producēt mūziku. Piemēram, Jāņa baznīcā, balsu bibliotēkas veidošanas ierakstā, Latvijas Radio kora dziedātājs Kārlis Rūtentāls iedziedāja īpašu balss tehniku – virstoņus.

Ierakstam tiek izmantotas arī dažādas telpas – Svētā Jāņa baznīca, Dzintaru koncertzāle un studija.

Projekts ir īpašs arī ar to, ka tajā tiks saglabātas tieši koristu izcilās balsis. Diriģents Sigvards Kļava ir gandarīts, ka šo laiku korim ir iespējams izmantot jēgpilni tās īstenošanai, jo koncerti šobrīd nav iespējami.

Balsu bibliotēka nākotnē pavērs iespēju komponistiem un dažādu projektu noformētājiem radīt jaunus skaņdarbus, veidot skaņu celiņus filmām un dažādiem notikumiem.

Latvijas Radio 3 Sigvards Kļava atklāj, kā radusies ideja veidot šādu bibliotēku: “Pirmkārt, tas nav nekas jauns – mēs paši dažādām rietumu kinokompānijām šādas bibliotēkas dažkārt esam jau rakstījuši; atšķirība ir tāda, ka šoreiz to daru es pats ar saviem dziedātājiem, un ļoti labi zinu, kādu gribu panākt gala rezultātu.

Manā ieskatā visas pieejamās balsu bibliotēkas, kas pašlaik eksistē, ir diezgan bezgaumīgas un savā izteiksmībā ierobežotas.

Nekādā veidā negribu konkurēt ar jau ierakstītajām balsu bibliotēkām – bet ļoti gribēju izmantot šo laiku, lai mēs arhivētu savu skaņu, savas balsis, lai nebūtu jāmeklē citos resursos. Komponistam pirms jaundarba izpildījuma varēšu piedāvāt paklausīties, kā tas apmēram skanēs Latvijas Radio kora sniegumā, tāpat šie balsu sempli būs lielisks izejmateriāls mūzikai, kuras sacerēšanā lieto elektroniku vai elektroniski apstrādātu impulsu. Arī multimediju uzvedumos bieži jāsadziedas vai jāsaspēlējas pašam ar sevi.”

Diriģents atzīmē, ka ierastajā dzīves ritmā šāds projekts nebūtu bijis iespējams. "Tā būs sava laikmeta zīme. Tiks arhivētas Latvijas Radio kora balsis, kuras varēs izmantot dažādos nesējos," norāda Kļava.

Veicot ierakstu, dziedātājiem priekšā nav nošu, un jo mazāk ierakstu pēc tam apstrādā, jo tam lielāka vērtība, skaidro Kļava. "Dažādi patskaņi un dažādi augstumi, dažādas krāsas – katram cilvēkam ir iemaņas, kas raksturīgas tikai viņam vienam. Mēģinām fiksēt visu, ko esam samācījušies, ar ko esam bagāti – to visu mēģināsim ielikt šajā arhīvā jeb bibliotēkā," stāsta diriģents.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti