NABA Top

Top 25/10 LV jaunumi: Bēdu brāļi, Diāna Sus, aPēdājs, Hard Copy u.c.

NABA Top

Top 25/10 LV jaunumi: Akvalande, Vilki, Tavas māsas nāsis, Brodka u.c. u.c.

Top 25/10 LV jaunumi: Jānis Irbe, Purva metāls, Shortpris u.c.

Latvijas purvu mitoloģija un citi jaunumi «Radio Naba» mūzikas topā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Pašmāju mūzikā par mirkļu izdzīvošanu singlā “Virtuve Ar Mums” dzied Jānis Irbe, ar EP par Latvijas purvu mitoloģiju debitē apvienība “Purva metāls”. Viens no pasaules labākajiem pirkstu bundziniekiem Rick Feds mēneša sākumā prezentēja savu debijas albumu “Future Human”, kurā iekļauta arī kompozīcija “Nauda”, kas tapusi kopā ar producentu NiklāvZ.

Ārvalstu mūzikas jaunumos pēc astoņu gadu pauzes ar jaunu kompozīciju priecē Anika, izdodot “Finger Pies”. Tā pat arī beļģu “LLUMEN” atgriezušies ar jaunu albumu, ko iedvesmojušas atveseļošanās periodā radušās pārdomas. Kaimiņvalsts šī brīža ievērojamākā apvienība “Shortparis” kopā ar iespaidīgu veido klipu publicējuši kompozīciju “Govorit Moskva ”, kas komentē tumšo pusi Krievijā notikumiem. Klasiskā postpanka skanējumā jaunu ieskatu gaidāmajā debijas albumā sniedz “Mary Bleeds” ar dziesmu “Rapture”. Losandželosas “HEALTH” apvienojoties ar “Nine Inch Nails”, izdots nervus kairinošais “Isn’t Everyone”. Ar ziņām par jaunu albumu un dinamisko singlu “We Are Between” atgriežas “Modest Mouse”.

Jānis Irbe – “Virtuve ar mums”

Aprīļa beigās mūzikas straumēšanas vietnēs nonāca Jāņa Irbes jaunākais ieraksts “Virtuve Ar Mums”. Singls jau dažādās formās izskanējis iepriekš, bet nu ticis pie pastāvīgas formas un ir jaunākais papildinājums Irbes daiļradei kopš 2019. gadā izdotā albuma “Kas aizņēmis mūsu prātus”. Autors atzīst, ka dziesmas ieraksta skanējuma priekšplānā apzināti izcelta ģitāra, ritma sekcijai uzticot dziesmas atmosfērisko fonu. Kā par singla tematiku komentē Irbe, tā ir par “nepabeigtām lietām, kas cilvēku dzīvēs vēl ir jāizdara vai jāuzlabo, bet ne tikai. Dziesma uzsver nepieciešamību mirkļus izdzīvot nesteidzīgi, lai tie kļūst neaizmirstami, kā fotogrāfijā, kurā vēl pēkšņi kas sakustētos, vēl mirkli, vēl nedaudz. Kā arī virtuve, protams, bieži ir vieta, kur sākas diena un ir patīkami, ka tur tā sākas labi. Bet, ja skatāmies uz to visu mazliet dziļāk, tad ar “virtuve” var saprast arī radošo vietu gan mūzikā, gan citās sfērās.”

“Purva metāls” – “Vellu mednieki”

Ar skaļu uznācienu Latvijas metāla mūzikas skatuvei sevi pieteikusi jauna apvienība “Purva metāls”, izdodot savu debijas īsalbumu, kas nosaukts grupas vārdā. Izdotā EP piecas kompozīcijas veltītas mūsu valsts purviem un ap tiem pastāvošajai mitoloģijai. Pieskaitot sevi plašajam metāla mūzikas jēdzienam, grupa savu skanējumu nevēlas kategoriski pienaglot konkrētam žanra atzaram, bet atļaujas variēt starp tiem. Par savu iedvesmas avotu grupas dalībnieki atzīmē 80.–90. gadu ārzemju un latviešu metālu, simfoniskos motīvus un industriālos ritmus. Par Latviešu mūzikas topā iekļauto singlu “Vella mednieki” grupa komentē, ka tās teksts “skar mūžīgi sociālo tēmu par tiem cilvēkiem, kuri mūsdienās joprojām cenšas tikt pie varas un naudas. Tie, kuri iet alkatīgā un varaskārā Velna pēdās, paši pārvēršas par velniem. Tiem pretī stājas cilvēki, kuri ir brīvības, patiesības un taisnības cīnītāji jeb mednieki. Viņi dzen pēdas alkatīgajam Velna kungam pāri purvam, cauri mežam, lai notvertu un iemestu to atpakaļ paša radītajā murgā, purva dibenā.”

Vēloties saglabāt savu anonimitāti, grupas dalībnieki kā pseidonīmus ir pieņēmuši purva un meža augu, sēņu un dzīvnieku vārdus latīņu valodā:

Felinus Nigrikens – bungas

Felinus Ferudžiniofuskus – ģitāras, bass, sintezators

Falaris Arundinačea – trombons.

Sus Skrofa – purva vēmekļi, ģitāra, āžrags

Felinus Anorum – dzelži

Orkis Militaris – dizains

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Rick Feds feat. NiklāvZ – “Nauda”

Rick Feds jeb Rihards Fedotovs ir pašmāju elektroniskās mūzikas producents un plaši atzīts kā viens no šī brīža labākajiem pirkstu bundziniekiem visā pasaulē. Papildus tam, viņš ir vienīgais mūziķis no Baltijas, kurš divus gadus pēc kārtas iekļauts “Ableton’s TOP 5” izpildītāju sarakstā. Muzikālā talanta saknes Fedotovam aug no iepriekšējās izglītības džeza bungu un klavieru spēlē, kas šī brīža darbībā ļauj atklāt unikālus ritma un aranžijas ceļus. Jāmin, ka tieši savu mūziķa karjeru Rihards uzsāka kā bundzinieks “Nabamusic” pārstāvētajā grupā "Aparāts".

7. maijā Rick Feds prezentēja savu debijas albumu "Future Human" paplašinātās realitātes tiešraides koncertā. Albuma pirmais singls "Chill Vibes", kura piedalās viens no uzlecošajiem pašmāju hip-hop vārdiem “March”, jau iepriekš iekļauts ne tikai vietējo radiostaciju, bet arī Lielbritānijas "Amazing Radio" rotācijā un vairākos pasaulē zināmos mūzikas blogos. Aktuālā kompozīcija "Nauda", kas iekļuvusi “Radio Naba” topā, radītā sadarbībā ar producentu NiklāvZ.

 

Anika – “Finger Pies”

 

Pēc astoņu gadu garumā ieilgušā klusuma perioda, Berlīnē dzīvojošā Anika (Annika Henderson) publicējusi singlu ar nosaukumu “Finger Pies”, kas izdots kompāniju “Sacred Bones” un “Invada” paspārnē. Tie klausītāji, kas pazīstami ar mūziķes agrīno diskogrāfiju, uzreiz pamanīs, ka aizritējusī pauze ieviesusi izmaiņas Anikas skanējumā. Atšķiroties no iepriekšējās darbības, kas daudz vairāk pievērsās sintezatoru skanējuma izpētei, “Finger Pies” uzrunā ar drosmīgu un izteiksmīgu basa partiju un industriālu skanējumu.

“Llumen” – “Like My Pain”

Beļģu elektroniskā apvienība “Llumen” ir atgriezušies, lai klausītājiem jau drīzumā nodotu atklāti personīgo albumu “Polygon Heart”. Kā atklāj apvienības leibls, iemesls radošās darbības pauzei bijušas dalībnieka Pītera (Pieter Coussement) smagās veselības problēmas. Radušos komplikāciju ārstēšana mūziķi izvedusi cauri emocionāli piesātinātam atveseļošanās procesam, kas licis atskārst dzīves gaistošumu. Šīs jaunatklātās dzīves patiesības veicinājušas ne tikai Pītera atveseļošanos, bet arī sava veida atdzimšanu. Reflektējot par nāves un dzīvības savstarpējām attiecībām, izrietošie secinājumi papildināti ar kaislīgiem dejas ritmiem un apvienoti gaidāmajā albumā, kurā ieskatu sniedz singls “Like My Pain”.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

“Shortparis” – “Govorit Moskva”

2012. gadā dibinātā Krievu apvienība “Shortparis”, kas viesojušies arī Latvijā, ar jaunāko singlu “Govorit Moskva” atkārtoti apliecina, kādēļ uzskatāmi par vienu no šī brīža ievērojamākajām Krievijas grupām. Ar spēju turēt roku uz pasaules notikumu pulsa, “Shortparis” ar sev piemītošo dzēlīgumu savā daiļradē pauž komentārus par gan globāliem, gan vietējiem procesiem. Kā jau liecina dziesmas nosaukums, “Govorit Moskva” sliecas uz otru variantu, šoreiz pievēršoties Krievijā notiekošo procesu tumšajai pusei.

Kā atklāj grupa, dziesma oriģināli sarakstīta franču valodā un tādā versijā arī vairāk kā pusgadu atskaņota mēģinājumos. Tajā brīdī piedziedājums skanējis kā Franču Ārzemnieku leģiona himna "Le Boudin" (Asins desa). Tad dziesma pastāvēja ar nosaukumu “Counterattack” jeb pretuzbrukums, kas “Shortparis” skatījumā ir ne tikai skaists vārds, bet arī sava nozīmē svarīgs, jo apzīmē aizsardzības manevru, kas ir atbilde uzbrukumam. Galvenokārt gan grupai šis vārds saistās ar kreiso, radikālo revolucionāru inteliģences loku, ko Francijā 1935. gadā dibināja sirreālisti. Arī dziesmas videoklipa sākumā redzams citāts no Andrē Bretona (André Breton), kurš bija šīs sirreālistu kompānijas līderis. Atklājot Andrē idejas un to ietekmi, grupa portālam “Meduza” komentē, ka “tikai atbrīvots iracionālais princips spēj atpestīt cilvēku un apiet dažādu partiju politisko manipulāciju. Līdzīgs mērķis slēpjas revolvera tēmēšanā uz iztukšošanā visos virzienos, nešķirojot draugus no ienaidniekiem. Šī tiešā saikne starp sarežģītām abstraktām idejām un reālu masveida pūļa rīcību mums ir ļoti svarīga. Mūsu iepriekšējā dziesma "КоКоКо / Cтруктуры не выходят на улицы" arī pievērsās šai tēmai. Tomēr ar laiku mana mute nogura no dziedāšanas franču valodā. [..] Kad no zemapziņas drosmīgi, bet klūpot, telefona pierakstos iesoļoja teksts krievu valodā, tas visus iepriekšējos nosaukumus aizspēra uz elli līdz ar visām līdzšinējām nozīmēm, piesakot pats savu.” “Shortparis” videoklipi vienmēr spējuši aizraut ar savu horeogrāfiju un trāpīgo simboliku, un jaunākā singla vizuālais pavadījums ir, iespējams, līdz šim spēcīgākais apvienības veikums, kas neļauj atraut no sevis uzmanību līdz pēdējai satraucošajai sekundei.

“Mary Bleeds” – “Rapture”

Publicējot ceturto singlu “Rapture”, jaunā Dublinas postpanka blice “Mary Bleeds” sper soli tuvāk mēneša beigās gaidāmajam debijas albumam, kas nosaukts grupas vārdā. Lai gan divi no trim grupas pārstāvjiem kopīgi spēlējuši jau pirms tam, apvienība oficiāli izveidojusies 2019. gada nogalē un darbojusies pie debijas albuma visas pandēmijas laikā. Albuma analogais ierakstīšanas veids dziesmām piešķīris īpašu skanējumu, kas nekādi neliecina par to, ka dziesmas ierakstītas pērn. Dziesmu dūmakainā skaņa sliecas uz skanējumu, ko pati grupa piesauc kā iedvesmas avotus: “Joy Division”, “Sisters of Mercy”, “Bauhaus” u.c. Par tekstuālo saturu grupa komentē, ka tas pēta tādas tēmas kā patriarhāta sistēmu, naidīgumu pret sievietēm un reliģisku smadzeņu skalošanu. Vislabākajās postpanka tradīcijās ieturētais “Rapture” stāsta par “sirreālu pašapzināšanās ceļu. Kad pasaule tavā galvā plaukst un zeļ, bet ārpuse nekā nenotiek, dažkārt ilūzija/pašapmāns ir viss, kas tev ir.”

“Health” x “Nine Inch Nails” – “Isn’t Everyone”

Losandželosas trokšņu roka apvienība “Health” laidusi klajā jaunu singlu kopā ar leģendārajiem “Nine Inch Nails”, kuru dalībnieki vēl aizvadītā aprīļa beigās plūca uzvaras laurus “Oskaru” balvas ceremonijā. “Isn’t Everyone” seko pērn izdotajam apvienības piektajam studijas albumam “Disco4::Part I”. Jaunais singls tapis mājsēdes vidū, paralēli periodam, kad Ameriku šūpoja sociālās un politiskās kustības, kas arī atstājis ietekmi uz dziesmas tekstuālo daļu. Abu apvienību draudzīgās attiecības izveidojās 2008. gadā “Nine Inch Nails” vasaras turnejā, kur “Health” bija uzaicināti kā iesildītājmākslinieki. Kopdziesma tapusi pēc “Health” iniciatīvas izveidot sadarbību pilnu albumu, līdzīgi kā 2020. gada albumā. Rezultāts “Isn’t Everyone” apvieno “Health” eklektismu ar nervus kairinošo atmosfēriskumu, kādu spēj radīt tikai “Nine Inch Nails”.

 

“Modest Mouse” – “We Are Between”

 

“Modest Mouse” atgriezušies ar pirmo ieskatu 25. jūnijā gaidāmajā albumā “The Golden Casket”, kas pieliks punktu sešu gadu ilgajam tukšuma periodam apvienības LP sarakstā. Izdevēji “Epic Records” par gaidāmo albumu komentē, ka tas “vēsta par jaunu nodaļu grupas neparedzamajā evolūcijā. [..] albums planē liminālajā telpā starp nesavaldītu pankmūzikas spēku un eksperimentālu studijas zinātni. [..] Divpadsmit ieraksti uzvedas kā amorfi organismi, kas iet caur dramatiskām mutācijām un garastāvokļu maiņām, uzrunājot hronisko “virves vilkšanas” karu starp cerību un izmisumu, kas mīt Broka (Isaac Brock) galvā”. Dzirkstošais un dinamiskais singls “We Are Between” ir pirmais vēstnesis, kas pārkāpis liminālās telpas slieksnim pie klausītājiem, un, šķiet, ar savu “himnisko” skanējumu, tas tā vien tīko pēc sava atskaņojuma uz arēnas vai festivāla skatuves.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti