Latviešu simfoniskās mūzikas lielkoncertā satiksies trīs Latvijas profesionālie orķestri

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

28. janvārī uz Lielās ģildes skatuves Latviešu simfoniskās mūzikas lielkoncertā satiksies Latvijas profesionālie simfoniskie orķestri: Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, Latvijas Nacionālās operas orķestris un Liepājas Simfoniskais orķestris. Koncerta programmā iekļauta latviešu komponistu – Jāzepa Vītola, Helmera Pavasara, Jāņa Mediņa, Jura Karlsona skaņdarbi, kā arī Ilonas Breģes jaundarbs. Koncerta solisti – dziedātājs Daumants Kalniņš, vijolniece Paula Šūmane, čellists Kristaps Bergs, informēja VSIA "Latvijas Koncerti" pārstāvji.

Latviešu simfoniskās mūzikas lielkoncerts jau vairāk nekā 15 gadus ir stabila Latvijas koncertdzīves sastāvdaļa. Pirmatskaņotāju gods šoreiz uzticēts Liepājas Simfoniskajam orķestrim – sava jaunā galvenā diriģenta Gunta Kuzmas vadībā kurzemnieki uz Rīgu ved Ilonas Breģes Ceturto simfoniju. "Manā izpratnē simfonija ir kā romāns mūzikā. Muzikālās domas virzītājs simfonijā ir vēstījums un formas dramaturģija, kam pakļaujas gan melodisms un harmonijas, gan dažādu skaņu tehniku un orķestra faktūru pielietojums. Ceturtā simfonija veltīta mana vistuvākā cilvēka, viņsaulē aizgājušās mātes Vizbulītes Breģes piemiņai," atklāja autore.

"Mēs vienmēr atzīmējam izcilu latviešu komponistu jubilejas, pievēršot īpašu uzmanību tieši šo komponistu skaņdarbiem. Šogad jubilāri ir trīs. Divi lieli latviešu simfoniskās mūzikas klasiķi: Jāzeps Vītols un Helmers Pavasars. No Jāzepa Vītola skanēs klausītāju un orķestrantu ļoti iemīļotā svīta "Dārgakmeņi" Latvijas Nacionālās operas orķestra izpildījumā un Helmera Pavasara "Koncerta vijolei un orķestrim" 2. daļa, kas ir latviešu romantiskās mūzikas īpašs opuss, Helmera Pavasara, varbūt, visskaistākā simfoniskā mūzika, ko atskaņos vijolniece Paula Šūmane un Latvijas Nacionālās operas simfoniskais orķestris Kaspara Ādamsona vadībā. Koncerta otrajā daļā Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris Aināra Rubiķa vadībā izpildīs Jāņa Mediņa "Otro koncertu čellam un orķestrim", kas pirmo reizi Latvijā izskanēs pilnā apmērā ar simfonisko orķestri. Koncerts ir sarakstīts, Jānim Mediņam esot emigrācijā, tūliņ pēc kara, tāpēc Latvijā pilnā apmērā tas nekad nav skanējis. Solists šajā koncertā būs čellists Kristaps Bergs," ar programmu iepazīstināja Arturs Maskats, koncerta mākslinieciskais vadītājs.

Koncertu noslēgs Jura Karlsona "Jāzepa vīzijas" baritonam un simfoniskajam orķestrim. Skaņdarbs tapis, iedvesmojoties no Vecās Derības stāsta, kurš savulaik uzrunājis arī Raini. Pirmatskaņojumu šis iespaidīgais opuss piedzīvoja 2015. gada vasarā, Daumantam Kalniņam sabalsojoties ar diriģenta Aināra Rubiķa vadīto Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, un tieši šo mūziķu lasījumā tas izskanēs arī šajā koncertā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti