Laima Jansone, DJ Monsta un Toms Poišs piesaka kopīgu projektu ar Jāņu dziesmu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Trīs mūziķu - Laimas Jansones, DJ Monstas un Toma Poiša projekts “Tairi” piesaka sevi ar pirmo singlu “Meitu alus dziesma”, kas ierakstīts, piedaloties solistei Laurai Polencei.

"“Meitu alus dziesma” atspoguļo klaji skandalozu jaunas meitenes uzdrīkstēšanos pastāvēt par sevi, tādējādi demonstrējot bieži ignorētas mūsu mentalitātes iezīmes - sparu, dzīvības enerģiju un brīvību uz pašnoteikšanos. Dziesmas latviešiem ir palīdzējušas pārdzīvot radības, siena pļaušanu un ģimeniskas maltītes, tās vēl arvien cenšamies atminēties gadskārtās un rituālos, kas arī ir viena no projekta “Tairi” vadlīnijām," norādīts singla pieteikumā.

Kamēr Laima Jansone plašākai auditorijai ir pazīstama kā kokles virtuoze pasaules mūzikas un folka žanrā, DJ Monsta ir sevi pierādījis kā vienu no pieredzes bagātākajiem un labākajiem latviešu dīdžejiem, būdams "2014 Latvian RedBullThre3Style" čempions. Projekta saspēles neatņemama sastāvdaļa ir Toma Poiša grūvīgais kontrabasa skanējums, kas arī roka, popa un džeza klausītājiem radīs pastiprinātu interesi iepazīt mūsdienu tradicionālās mūzikas skanējumu.

Vārds "tairi" vai "tairu" atrodams tautasdziesmās, kur tas apzīmē skanīgu, repetatīvu dziesmas frāzi (piemēram, tradiridirallallā, ramtairidirīdi), piedziedājumu vai ziņģi. Dziesmās "tairudari" pamanās izpaust sāpes, ilgas, aktualitātes, kā arī temperamentu tā, lai ikkatrā dzīves situācijā būtu pa dziesmai uz mēles.

Tairu, tairu, smuktairiti,
Nu ir ziņģes pagalam!
Iesim ziņģu kamburôs,
Tur mēs citas dabusim:
Tur sēž viena veca māte,
Ziņģes, tairus rakstidama.

(Latv. t.dz.)

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti