Kvartets «Quadra» atskaņos Vaska, Utkina, Dzenīša un Pētersones mūziku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Festivālā “Latvijas Jaunās mūzikas dienas 2016” klavierkvarteta "Quadra" izpildījumā skanēs Pētera Vaska, Andra Dzenīša un Valentīna Utkina mūzika, bet pirmatskaņojumu piedzīvos Madaras Pētersones skaņdarbs “Multiverss”.

Klavierkvarteta "Quadra" koncerts “Utkins. Vasks. Dzenītis” notiks piektdien, 11. martā, pulksten 19 Rīgas Latviešu biedrības namā un 13. martā puksten 17 Pārventas bibliotēkā Ventspilī.

Valentīns Utkins, kurš pats skolojies pie Latvijas Konservatorijas dibinātāja Jāzepa Vītola, līdz šim pieminēts viņa pazīstamo skolnieku sakarā, kuru vidū ir tādi latviešu mūzikas grandi kā Pēteris Vasks, Artūrs Maskats, Pēteris Plakidis u.c., taču viņa paša daiļrade palikusi ēnā.

Koncertā tiks pievērsta uzmanība arī Pētera Vaska agrīnākām daiļrades lappusēm, šoreiz atklājot vairāk muzikālas atļaušanās un eksperimentu. Kopš Vaska skolnieks Andris Dzenītis sevi spilgti pieteica kompozīcijā gan Latvijā, gan pasaulē, teju katrs viņa skaņdarbs ir bijis uzmanības vērts – vai tas būtu izvēlētais neparastais žanrs, instrumentu salikums vai mūzikas valodas novitāte. Viņš ir arī šīs koncertprogrammas idejas autors.

Savukārt Madara Pētersone, kura studējusi kompozīciju pie Andra Dzenīša, stāsta, ka jaundarba “Multiverss” ideja radusies, iedvesmojoties no teorijām par vairākiem vienlaicīgi pastāvošiem Visumiem un atklājumiem, kas tiek veikti kosmosa izpētes jomā. 

Klavierkvarteta "Quadra" sastāvā muzicē "Sinfonietta Rīga" un Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra mūziķi - Arvīds Zvagulis (vijole), Kārlis Klotiņš (čells), Pēteris Trasuns (alts) Rihards Plešanovs (klavieres).

Jau vēstīts, ka Latvijas Komponistu savienības rīkotais festivāls “Latvijas Jaunās mūzikas dienas” norisinās no 3. līdz 31.martam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti