Koncertzālē «Latvija» atzīmēs grieķu komponista un arhitekta Jaņņa Ksenaka simtgadi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

29. maijā Ventspilī, koncertzālē "Latvija" ar divdaļīgu koncertu "Εκατό Χρόνια" jeb "Simts gadi" tiks atzīmēta izcilā grieķu komponista, arhitekta un savdabja Jaņņa Ksenaka (Iannis Xenakis) apaļā gadskārta.

Pulksten 14.00 koncertzāles Mazajā zālē notiks trīs komponista kamerdarbu atskaņojumi. Vijolniece Marta Spārniņa interpretēs dvīņu skaņdarbus "Mikka" un "Mikka S" solo vijolei. Turpinājumā virtuozais krievu pianists Mihails Buzins (Mikhail Bouzine) izpildīs "Evryali" jeb "Atklāto jūru" klavierēm – skaņdarbu, par kuru, to pabeidzot un veltot franču pianistei Marī-Fransuāzai Bukvē (Marie-Françoise Bucquet), pats komponists teicis: "Še, apskaties! Un ja tev šķiet, ka vari ar to ko iesākt, spēlē!" Savukārt skaņdarbu "Okho" trim perkusijām ar laikmetīgās dejas tandēma "IevaKrish" veidotu horeogrāfiju interpretēs pazīstamais sitaminstrumentu trio "Giunter Percussion" no Viļņas.

Koncertzāles Lielajā zālē pulksten 18.00 pirmoreiz Latvijā Jaņņa Ksenaka monumentālo skaņdarbu "Pléïades" atskaņos latviešu perkusionisti Guntara Freiberga, Elvija Endeļa un Mika Bāliņa, kā arī lietuviešu sitaminstrumentālistu Pāvela Gintera (Pavel Giunter), Sigita Gaiļus (Sigitas Gailius) un Andrja Rekaša (Andrius Rekasis) veidotais sekstets. 1978. gadā pēc ansambļa "Percussions de Strasbourg" pasūtījuma tapušais darbs līdzās baletam "Kraanerg" tiek uzskatīts ne tikai par paša komponista radošo virsotni instrumentālajā mūzikā, bet arī par izpildītāju spēju galējo robežu pārbaudi, norādīja rīkotāji.

Jubilejas koncertu scenogrāfiju kopā ar kolēģi Ievu Stalšeni veido mākslinieks Miķelis Fišers. Iztēlojoties pasauli, kura atzīmēs Jaņņa Ksenaka trīssimtgadi, scenogrāfs saka: "2222. gadā pēdējie Mutantu kari uz Zemes ir sen kā beigušies. Neticami, taču citplanētieši no kodolgenocīda ir izglābuši 8 mūziķus un divus dejotājus, kuri nu mūzikas cienītājiem sniedz starpgalaktiskus koncertus. Lai skatuves māksliniekus pārvadātu starpgalaktiskajā telpā, tos uzglabā Lēnā laika kokonos, anabiozē. Ņemot vērā posttraumatisko šoku, viesizrādes organizējošā civilizācija uzskata par lietderīgu koncertējošajiem mūziķiem translēt simulāciju, ka tie joprojām atrodas uz Zemes, vienmēr eksistējošā laika cilpā pirms katastrofas. Lai šie koncerti ir par aicinājumu mūzikas mīļotājiem pakāpties soli atpakaļ izplatījumā un baudīt Ksenaka skaņdarbus starpgalaktiskā panorāmā ārpus lineārā laika plūduma!"

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti