Kultūras rondo

Sergejs Timofejevs krājumā “Replika” izmanto iespēju pateikt savu repliku kopējā korī

Kultūras rondo

Elīna Ruka fotogrāfijās pievēršas ūdens tēmai

Festivāls "Šalc" aicina uz koncertiem Liepājā, Ventspilī un Cēsīs

Klasiskās mūzikas festivāls «Šalc» aicina uz koncertiem Liepājā, Ventspilī un Cēsīs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

No 16. līdz 22. jūlijam Liepājā, Ventspilī un Cēsīs skan klasiskās mūzikas festivāls "Šalc”. Tajā piedalās Eiropas un Latvijas labāko simfonisko orķestru izcilākie mūziķi.

Festivāla programmā iekļauti kamermūzikas koncerti, meistarklases jaunajiem mūziķiem un simfoniskās mūzikas programma "Salut d’Amour”, ko 19. jūlijā Ventspilī, 20. jūlijā Liepājā un 22. jūlijā Cēsīs atskaņos Latvijas labāko instrumentālistu veidots festivāla orķestris publikas iemīļotā izcilā maestro Karela Marka Šišona vadībā.

“Galvenais un būtiskākais, ka notiek informācijas apmaiņa starp dažādu valstu mūziķiem un Latvijas mūziķiem. Ievijam orķestrī dažādu valstu mūziķus,” par festivālu Latvijas Radio raidījumā “Kultūras Rondo” stāsta tā izpilddirektore, biedrības "Laba mūzika" direktore Anete Toča.

Festivāla atkāšanas koncertā 17. jūlijā Liepājā, koncertzālē “Lielais dzintars”, muzicēs zviedru trompetists Hokans Hardenbergers kopā ar skotu sitaminstrumentālistu Kolinu Kariju programmā “Maģiskais reālisms”. Jau 16. jūlijā Hokans Hardenbergers sniedza meistarklases trompetistiem. Festivāla viesi meistarklases Latvijas jaunajiem mūziķiem sniegs arī 18. un 21. jūlijā Liepājā.

Latvijas festivāla orķestrī, ko vada Karels Marks Šišons, satiekas dažādu Latvijas profesionālo orķestru mūziķi. Ir iesaistīti arī jaunieši, kas vēl nestrādā profesionālos orķestros, kā koncertmeistari ir pieaicināti viesmūziķi.

“Orķestra modelēšana ir sarežģīts darbs un prasa ilgu laiku, bet, kad orķestris sabrauc un skan pirmais la, ir skaidrs, ka tas ir to pūļu vērts,” atzīst Toča.

Latvijas festivāla orķestra mūziķi kopā ar festivāla viesiem uzstāsies kamermūzikas koncertā “Orķestra mūziķi tuvplānā” 18. jūlijā plkst. 20.00 “Lielā dzintara” Kamermūzikas jeb Dzintara Jurgelaiša zālē. Festivāla orķestris atskaņos arī simfoniskās mūzikas programmu "Salut d’Amour” Liepājā, Ventspilī un Cēsīs.

Simfoniskās mūzikas koncerts Cēsīs notiks sadarbībā ar Cēsu Mākslas festivālu.

“Ir ļoti labi, ka divi festivāli strādā kopā," atzīst Toča.

“Mums ir veiksmīga sadarbība, un sadarbības modeļi būtu jāizmanto vairāk. Savienojoties kopā, vari izdarīt vairāk. Nākotnē gribētu sadarboties ar Cēsu Mākslas festivālu.”

Anete Toča atklāj, ka simfoniskās mūzikas koncerta programma būs vasarīga un viegli uztverama. Šajos koncertos muzicēs pasaulslavenā Latvijas dziedātāja Marina Rebeka. Viņa dziedās vēstules skatu no Pētera Čaikovska operas “Jevgeņijs Oņegins” un citus izcilus operu fragmentus. Koncerta īpašais brīdis – valsts simtgades godinājums ar Jāņa Mediņa slaveno Āriju no Trešās orķestra svītas. Šo latviešu simfoniskās mūzikas simbolu jaunā veidolā licis pieredzējušais Liepājas diriģents un aranžētājs Jēkabs Ozoliņš – starp orķestra instrumentiem viņš ieaudis vokalīzi sievietes balsij, un jaunās versijas pirmatskaņotājas gods būs Marinai Rebekai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti