Kā skanēja aizejošais? Desmit 2021. gadā izdoti ārzemju albumi, kurus vērts noklausīties

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Šis ir bijis ļoti labs jauno mūzikas ierakstu gads! Es kā mūzikas apskatniece mēnesī noklausos līdz četrdesmit jaunu albumu, un savu izlasi noformēt nav nemaz tik viegli. Tomēr piedāvāju ieskatu desmit ārzemju albumos, kas mani šogad izklaidējuši, aizkustinājuši un ieintriģējuši visvairāk.

Halsey – “If I Can't Have Love, I Want Power”

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Dziedātāja, dziesmu autore Holzija, kas pazīstama ar jaudīgām popdziesmām, uzaugusi ar alternatīvo mūziku, ko varam dzirdēt šī gada albumā “If I Can't Have Love, I Want Power”. Albuma producenti ir Trents Reznors (Trent Reznor) un Atikuss Ross (Atticus Ross), kas ir “Nine Inch Nails” kodols, šādi piepildot dziedātājas kvēlo sapni. Var teikt, ka albumā Holzija iemieso Mariju Magdalēnu, izdziedot stāstus par netaisnībām un zvērībām, ko gadsimtiem pārcietušas sievietes. Tajā pašā laikā albums izstaro arī lielu mīlestību – tā rakstīšanas laikā Holzija bija gaidībās. Reznora un Rosa muzikālā ietekme ir nešaubāmi saklausāma, arī iepriekš nezinot par viņu līdzdalību – sākot no industriālās stilistikas izteiksmes līdzekļiem, līdz mazām, “Nine Inch Nails” raksturīgām niansēm. “If I Can't Have Love, I Want Power” ir alternatīvs popa albums, kas aizrauj ar muzikālu dramaturģiju no sākuma līdz beigām. Starp citu, albums ir ekranizēts arī stundu garā filmā, kas ved skatītāju cauri stāstiem, kurus pārdzīvo sievietes ķermenis.

Hiatus Kaiyote – “Mood Valiant”

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

“Hiatus Kaiyote” ir neosoula kvartets no Austrālijas, un albums “Mood Valiant” ir viņu atgriešanās pēc sešu gadu klusēšanas. Arī šis albums ir personīgs – tapis laikā, kad grupas vokāliste, tekstu autore Nai Palma uzveica onkoloģisku saslimšanu, lai arī tēma nopietna, albums ir saulains, romantisks un enerģijas pārpilns. Tekstuāli – psihedēlisks. “Hiatus Kaiyote” pasaules slavu ieguvusi kā viena no tehniski virtuozākajām un tajā pašā laikā emocionāli, melodiski bagātākajām grupām, un šīs kvalitātes ir klātesošas arī albumā “Mood Valiant”. Albuma producents ir izcilais brazīliešu džeza komponists, aranžētājs Artūrs Verokai (Arthur Verocai), kura pieskāriens “Hiatus Kaiyote” mūzikai devis plašumu un pilnbriedu.

MIKE – “Disco!”

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

MIKE ir jauns eksperimentālā hiphopa mākslinieks, kas šobrīd darbojas Ņujorkā. Albums “Disco!” atspoguļo mūziķa emocionālos pārdzīvojums, saistītus ar mātes zaudēšanu, tajā pašā laikā ir mierpilns un priecīgs. MIKE mūzika aizķer ar savu plūdumu, kas veidots, kārtu kārtās liekot atšķirīgas skaņas un mūzikas fragmentus, šādi radot kinematogrāfisku sajūtu. Klātesošās emocijas tiek atklātas ne vien caur tekstu, bet arī ar balss efektu palīdzību, iekļaujas kopējā plūdumā, līdzinoties dzejas priekšnesumam.

Gabriele Vilkickyte – “Vilko švelnumas”

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Jā, Gabrielas Vilkickītes albums “Vilko švelnumas” ir lietuviski – valodā, kuru es nesaprotu, bet tas nekas! Šajā gadījumā Gabrielas balss nokrāsas un mūzikas plūdums runā spēcīgāk par valodu, un nemanot albums ir noklausīts jau vairākas reizes. Atgādinot, ka patiesums kāps pāri valodas robežām. Gabriela izpilda indī mūziku, kurā ieskanas džeza frāzējumi. Plašāka publika Lietuvā mūziķi iepazina 2017. gadā, un šobrīd Gabriela ir ieņēmusi stabilu vietu uz Lietuvas mūzikas skatuves.

Dijon – “Absolutely”

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

“Absolutely” ir Dižona debijas albums, kurš aizrauj ar veidu, kādā mūziķis pārvalda savu balsi. Tā skan dvēseliski, tad murminoši, tad sirdi plosoši. Te kā gospelis, te kā popdziesma. Dižons labi pārvalda amerikāņu populārās mūzikas izteiksmes līdzekļus, un viņu pavada meistarīga grupa. Bet stāsts nav par stiliem un žanriem, bet gan melodijas izjūtu un māku rakstīt dziesmas, kuru trīs minūtēs izdzīvot mūžību. Iesaku noskatīties arī “Absolutely” 25 minūšu filmu vietnē “Youtube, kurā albuma mūziku var piedzīvot savdabīgā koncertierakstā, kas uzņemts no neierastiem leņķiem. Un Dižona žestu un mīmikas valoda papildina viņa mūziku.

“Vijay Iyer trio” – “Uneasy”

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Vīdžejs Aijers (Vijay Iyer) ir indiešu izcelsmes amerikāņu džeza komponists, pianists un arī profesors Hārvarda Universitātē. Šoreiz trio viņš izveidojis kopā ar kontrabasisti Lindu Hanu Oh un bundzinieku Taišonu Soriju (Tyshawn Sorey). Katrs no viņiem ir respektēts džeza, improvizētās mūzikas radītājs, skolotājs un katrs pārstāv arī savas etniskās grupas. Kad mūziķi ir sasnieguši tādu meistarību kā šis trio, tad mūzika kļūst par retorikas instrumentu, kā risināt neērtas sarunas, piemēram, jautājumus, kas skar ASV mītošās minoritātes. Lai cik nopietni arī neskanētu šis pieteikums, muzikāli albums aizrauj ar saviem slāņiem – melodijām, ritma struktūrām, mūziķu aizrautību, emocionalitāti un erudīciju.

Little Simz – “Sometimes I Might Be Introvert”  

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

“Sometimes I Might Be Introvert” ir Londonas reperes Little Simz ceturtais albums. Little Simz vārdu izvēlē ir precīza un asa, stāstot par apkārt notiekošo un ļaujot ielūkoties arī savā pasaulē. Albuma muzikālais plūdums ir daudzveidīgs, kompozīcijām ir gan orķestra instrumentācija, gan dzied jauniešu koris, un tad atkal tās kļūst minimālistiskas. Visi šie bagātie elementi atklāj mākslinieces personību un plašo emociju dinamiku, kuru viņa meistarīgi vada, raisot klausītājos līdzi pārdzīvošanu.

“The War On Drugs” – “I Don’t Live Here Anymore”

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

 

“The War On Drugs” ir indī roka grupa no ASV, lai gan mūzikas stilam šīs grupas kontekstā ir mazsvarīga nozīme. Ņemot labāko no rokenrola mantojuma, ar amatnieku rūpību izkopjot šīs zināšanas, “The War On Drugs” pārkāpj stilu, žanru robežas. Albums “I Don’t Live Here Anymore” ir stāstnieku albums – neuzbāzīgs, bet arī aizkustinošs, ilgpilns. Iesaku noklausīties “The War On Drugs” priekšnesumu “The Thiny Desk” kanālā vietnē “Youtube” – laikā, kad koncertu apmeklēšana ir ierobežota, šis 22 minūšu video koncerts dod klātbūtnes sajūtu un labi atklāj grupas meistarību.

Esperanza Spalding – “Songwrights Apothecary Lab”

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Esperanza Spaldinga pēdējos gados izdotajos albumos pēta mūzikai un tās radīšanas brīdim piemītošās īpašības. Arī “Songwrights Apothecary Lab” tapis sadarbībā mūziķiem, pētniekiem un praktiķiem, skatot mūziku kā dziedējošu spēku. Ņemot vērā zinātnes, pasaules mūzikas un garīgo prakšu pieeju mūzikai, Spaldingas laboratorijā tapa 12 kompozīcijas emocionālā stresa mazināšanai.

St. Vincent – “Daddy's Home”

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

St. Vincent ir hameleons, viena no mūsu laiku talantīgākajām mūziķēm un dziesmu autorēm, kas vienmēr atrod veidu, kā pārsteigt klausītājus. Šoreiz ar albumu “Daddy's Home” mūziķe ceļo atpakaļ uz septiņdesmito gadu Ņujorkas mūzikas skatuvi, jo īpaši godinot R&B un soulmūziku, kā arī iepriecinot ar šim laikam atbilstošu vizuālu tēlu. Tekstuāli, iespējams, šis ir St. Vincent personīgākais ieraksts, kas atklāj viņas sajūtas un pārdomas par saviem vecākiem un ģimenes dzīvi kopumā. Tostarp albumu iedvesmojis fakts, ka mūziķes tēvs par finansiālām mahinācijām bija notiesāts ar 12 gadu cietumsodu. Mūziķes erudīcija un intuīcija tendenču prognozēšanā vienmēr ir bijusi asa. Albuma “Daddy's Home” atsauces ir meistarīgas un kļūs par labu impulsu uzzināt vairāk par šīs desmitgades mūziku.

Kas vēl?

Iesaku noklausīties arī šos albumus: “Sleaford Mods” – “Spare Ribs”, Remi Wolf – “JUNIO”, Genesis Owusu – “Smiling with No Teeth”, Gretchen Parlato – “Flor”, Jon Hopkins – “Music for Psychedelic Therapy”, “Wardruna” – "Kvitravn", Greentea Peng – “MAN MADE”, Terry Presume – “What Box?”, Pino Palladino – “Notes With Attachments”,  Erki Pärnoja – “Anima Mea” , Pablo Held – “Embracing You” .

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti