Kultūras ziņas

Berlīnes kinofestivāla filmas Rīgā

Kultūras ziņas

Azerbaidžāņu mākslas brīnumbērna "Nakts mūzika"

Kordiriģentu svētki

Jāzepa Vītola kordiriģentu konkursā šogad divas pirmās vietas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Jāzepa Vītola piektajā starptautiskajā kordiriģentu konkursā pirmo vietu un naudas prēmiju sadalījuši Dmitrijs Matvijenko no Baltkrievijas un Martīns Staķonis no Lietuvas, katrs saņemot laureāta diplomu un 1750 eiro naudas balvu. Latvijas pārstāvis Jurģis Cābulis ieguva trešo vietu un 1000 eiro balvu, savukārt Rūdolfs Krēsliņš - veicināšanas prēmiju 300 eiro apmērā. Otrā vieta šogad konkursā netika piešķirta.

Konkursa priekšatlasei pieteicās 42 dalībnieki no visas pasaules, dalībai konkursā kvalificējās 21 jaunais kordiriģents no 11 valstīm. Konkursa trešajā kārtā četri finālisti rādīja prasmes darbā ar Valsts akadēmisko kori "Latvija", Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) jaukto kori un simfonisko orķestri.

Žūrijas darbā līdzās Latvijas pārstāvjiem bija trīs starptautiski atzīti un augstu vērtēti diriģenti, kas saskaņā ar konkursa nolikumu vērtēja dalībnieku sniegumu koncertos un mēģinājumu procesā. Gala vērtējumu veidoja visās trijās kārtās iegūto punktu summa.

Pēc fināla koncerta jauno censoņu sniegumu komentē muzikologs Orests Silabriedis: "No interpretācijas viedokļa absolūts fināla favorīts bija Martīns Staķonis, šim puisim ir, ko teikt, un formu viņš uzbūvē spoži. No tehniskā viedokļa spēcīgākais bija Dmitrijs Matvijenko. Cits skaņdarbs Jurģa Cābuļa spējas, iespējams, atklātu labāk, jo, lai cik skaists, Riharda Dubras opuss neliekas konkursa vajadzībām pats piemērotākais. Rūdolfa Krēsliņa atrašanās finālā man palika mīkla. Uzslava lieliskajam korim un dzidrajai Jūlijai Vasiļjevai."

JVLMA Kordiriģēšanas nodaļas absolvents, mūziķis un komponists Andris Sējāns pēc fināla kārtas par savu favorītu atzīst diriģentu Jurģi Cābuli: "Tomēr Jurģim es novēlētu vairāk būt iesaistītam skaņdarbā emocionāli. Jāatzīst, ka Baltkrievijas pārstāvis Dmitrijs Matvijenko tomēr ir vispārliecinošākais. Lietuviešu puisim iekrita īpaši grūts skaņdarbs, kuru man pašam savulaik gadījies diriģēt. Ir jābūt ļoti lielam meistaram, lai vēl lielāka meistara skaņdarbu nodiriģētu pārliecinoši."

Konkursa finālistu sniegumu vēroja arī kultūras ministre Dace Melbārde. Viņa uzsver: "Latviešu kordziedāšanas tradīcijas ir Latvijas kultūras augstākais sasniegums - mūsu profesionālie kori un amatierkori demonstrē izcilus sasniegumus, ko apliecina pasaules līmeņa godalgas. Un diriģentu loma šajā kultūrā ir nepārvērtējama".

Jāzepa Vītola kordiriģentu konkurss šogad notika piekto reizi, un tā mērķis ir radīt iespēju jaunajiem diriģentiem apliecināt savu meistarību starptautiskā konkurencē, veicinot sadarbību ar citu valstu kolēģiem un pedagogiem. Sestais kordiriģentu konkurss iecerēts 2018.gadā, taču jau nākamajā vasarā Rīgā norisināsies Jāzepa Vītola starptautiskais vokālistu konkurss.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti