Kultūra

Izstāde “Tieši laikā. Dizaina stāsti par Latviju”

Kultūra

Klotiņa grāmata par Latvijas mūziku Staļina laikā

Ieva Akuratere un Aivars Hermanis izdod albumu "Vēlēšanās"

Impresionisms jeb gaisīga rotaļa: Ievas Akurateres un Aivara Hermaņa jaunais albums «Vēlēšanās»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Jaunu soloalbumu “Vēlēšanās” ierakstījuši labi pazīstamie mūziķi Ieva Akuratere un Aivars Hermanis. Tā ir trešā viņu šāda veida sadarbība, iepriekšējie viņu kopdarbi bija albumi “Klusums starp mums” un “Plīvošana ar pilsētu”. Jaunā albuma stilu mūziķi raksturo kā impresionismu, kas varētu patikt visiem tiem, kas mūzikā meklē dabiskumu, sirsnību, reizē vienkāršību un izsmalcinātību.

Ievas Akurateres un Aivara Hermaņa sadarbība sākās pirms 30 gadiem. Tapa divi ļoti skaisti dziesmu cikli. “Klusums starp mums” ar Igo dzeju, ko mēdz dēvēt par erotiskāko latviešu mūzikas ierakstu. Un “Plīvošana ar pilsētu”, kura iedvesmas avots bija Linarda Tauna dzeja. Jaunā albuma dziesmu vārdu autore lielākoties ir pati Ieva Akuratere.

Impulss veidot jaunu dziesmu ciklu Aivaram Hermanim radās pirms pāris gadiem, kad Aivara 60 gadu jubilejas koncertā viņi ar Ievu izpildīja pirmatskaņojumu ar pašas Ievas sarakstītiem vārdiem.

“Tas Ievas teksts man likās ļoti labs, un es teicu – Ieva, uzraksti vēl kādu dzejoli un uztaisīsim vēl kādu gabalu. Un tad Ieva ķērās klāt, sūtīja man dzejolīšus, un es sūtīju atpakaļ meldiņus,” par albuma tapšanu stāsta Aivars Hermanis.

Ieva Akuratere arī pirms tam bija rakstījusi vārdus gan savām, gan Aigara Voitišķa un vēl citu mūziķu dziesmām, taču tas jau bija pirms krietna laika un ieilgusī pauze dziedātāju darīja nedrošu.

Taču Aivara Hermaņa uzticība viņai bija ļoti motivējoša, tāpat kā radošajam procesam ideālie apstākļi, kas dziedātājai iegadījās aptuveni pirms gads.

“Pagājušajā ziemā man bija laimīga sagadīšanās, ka man bija brīvs tieši ziemas vidus, un es sapņodama rakstīju savā piejūras mājā, kur ir ideāla poētiska ainava.

Es vientulīgi sēdēju pie galda, suns pie kājām, es redzēju pa vienu logu jūras strīpiņu, pa otru upīti, kas caur pļaviņu tek, un es tur sapņodama dzejoju,” atceras Ieva Akuratere.

Dziedātājai pašai ļoti mīļa dziesma ir “Mēness”, ko iedvesmoja spīdekļa atblāzma tumšajā Lāčupītē.

“Tur es pati bradāju naktīs pa tiem egļu apēnotajiem Lāčupītes līkločiem un izbaudu viena pati dabas mistēriju. Jā, tur man ir tādi slepenie klejojumi biezā mežā,” neslēpj Akuratere.

Kā atzīst paši autori – viņiem ir kopīga pasaules redzējuma frekvence, un tas spilgti izpaužas arī radošajā procesā. Visneparastākais bijis piedzīvojums ar dziesmas “Stāvs” tapšanu: Ieva dzejojot paturēja prātā budistu klostera atmosfēru un liels bija viņas pārsteigums, kad Aivars, par to neko nezinot, to bija izpaudis arī mūzikā.

“Tos vārdus rakstot, es vienkārši domāju par dzenbudisma un budisma filozofiju un par asociācijām, simboliem, kas nāk caur šo filozofiju, bet es to nebiju teikusi Aivaram. Un Aivars uztaisīja pavadījumā tā kā budistu meditācijas skaņas. Tā kā viņš to bija uztvēris uzreiz jau. Un tas liecina par kaut ko, vai ne?” atceras dziedātāja.

“Es nevaru izskaidrot, kā tas notiek. Es vienkārši lasu to dzejoli, un tas vienkārši notiek, tas nav tā, ka es ar prātu tur kaut ko uzkombinēju. Tas pakārtojas tam iekšējam ritmam, kāds ir tam tekstam,” bilst Aivars Hermanis.

Impresionisms jeb viegla, gaisīga rotaļa ar situācijām, uzplaiksnījumu un gaismēnu mija – tā paši autori raksturo jaunā albuma noskaņu. Tā veidojās ļoti dabiski un atraisīti, vienam otru papildinot un bagātinot.

“Mums filozofiskā dzīves uztvere ir diezgan līdzīga. Filozofējot un domājot par simboliem un asociācijām, mēs esam sajutuši tādu tuvu šo platformu. Un tādēļ arī tie zemapziņas signāli, kas ir manās vārsmās, sasniedz Aivara apziņu ļoti precīzi, un viņš piedāvā manām vārsmām tādu melodisko risinājumu, kas vēl padziļina un paspilgtina domu, ko es esmu tur teikusi,” uzskata Akuratere.

Jaunā soloalbuma “Vēlēšanās” klajā laišanas koncerts notiks 5. decembrī mūzikas namā “Daile”. Atšķirībā no ieraksta, kas radīts divatā Hermaņa mājas studijā, koncertā Ievai un Aivaram pievienosies mūziķi Ilze Grunte, Juris Kristons un Matīss Akuraters.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti