Guntars Freibergs: Latvijas klausītājs ir patiesāks

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

„Latvijas klausītājs ir patiesāks. Ja viņam patiks, tad viņš izrādīs sajūsmu. Ja viņam nepatiks, tad viņš neleks kājās un nebrēks „Bravo!”, uzskata perkusionists, daudzu starptautisku konkursu laureāts Guntars Freibergs, kurš viesojas Latvijā, lai kā solists sniegtu koncertu kopā ar „Sinfonietta Rīga”.

Turpinot kamersimfoniju atskaņojumu ciklu, īpašu piektdienas vakaru mūzikas cienītājiem piedāvā „Sinfonietta Rīga” un perkusionists, daudzu starptautisku konkursu laureāts Guntars Freibergs. Vispirms - komponista Kristapa Pētersona vadīta „Saruna pirms koncerta” Lielās ģildes Minsteres zālē 19. aprīlī pulksten 18.00, kurā piedalīsies komponists no Zviedrijas Klāss Torstensons, latviešu komponiste Anitra Tumševica un koncerta solists Guntars Freibergs, kuram ļoti patīkot sarunāties ar klausītājiem. Mūziķis pat koncertos mēdzot uzrunāt klausītājus.

„Latvijas klausītājs ir patiesāks. Ja viņam patiks, tad viņš izrādīs sajūsmu. Ja viņam nepatiks, tad viņš neleks kājās un nebrēks „Bravo!”. Eiropā klausītāji ir mazliet nepatīkami politkorekti. Tajā ziņa, ka dažbrīd nav īsti svarīgi, kas notiek uz skatuve, vienalga viņiem patiks,” klausītājus salīdzina mūziķis.

Koncertā pirmatskaņojumu piedzīvos komponistes Anitras Tumševicas jaundarbs – Kamersimfonija, Zviedru meistara Klāsa Torstensona atraktīvais “Pašportrets” (Self-portrait) pie visplašākā sitaminstrumentu arsenāla ļaus izpausties Guntara Freiberga spožajam talantam, bet klasiku koncertā pārstāvēs Arnolda Šēnberga vairāk nekā trīs gadu desmitus tapusī, jaunības reminiscencēm pārpilnā Otrā kamersimfonija.

Guntara Freiberga ceļš mūzikā ir neparasts ar to, ka sitaminstrumentus sācis apgūt Jāņa Cimzes Valkas mūzikas skolā, turpinot Dārziņa mūzikas skolā, un tad ceļš jau vedis uz Maskavu, Strasbūru, tagad – Lincu Austrijā.

„Negribētos salīdzināt, jo katra pieredze ir unikāla. Ja es būtu palicis Latvijā, tad tā būtu pavisam cita pieredze,” norāda Freibergs. „Ja mēs skatāmies reālistiskāk, tad, protams, visa sitaminstrumentālistu vide Eiropā ir ar daudz lielāku pieredzi jau aiz muguras, bet Latvija ir ļoti skaista ceļa sākumā. Es uzskatu, ka mums ir liels potenciāls, lai šī vide augtu un zeltu. Mums ir ļoti aktīvi jaunie un vairs ne tik jaunie sitaminstrumentālisti, kas šeit ir pasniedzēji. Mums ir ļoti talantīgi vairāki kadri no studentiem. Es pats savām ausīm to esmu dzirdējis. Uzskatu, ka Latvijai tiešām ir ļoti skaists ceļš priekšā.”

Guntars Freibergs atzīst, ka vienmēr ir patīkami spēlēt Latvijas publikai un viņš ļoti vēlētos atgriezties Latvijā.

„Liels spēks mani patiešām velk atpakaļ uz Latviju,” saka mūziķis, kura nākamais koncerts Latvijā būs jūnijā, kad viņš kopā ar citiem sitaminstrumentālistiem uzstāsies Rīgas festivālā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti