Kultūras ziņas

Emīla Dārziņa jauktajam korim – 15

Kultūras ziņas

Dziesmu un deju svētkiem veltīta konference

Liepājas koncertzālei "Lielais dzintars" – 3!

FOTO: Spoži nosvinēta «Lielā dzintara» trešā jubileja

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Sestdien, 27. oktobrī, krāšņi nosvinēta Liepājas koncertzāles ‘’Lielais dzintars’’ trešā dzimšanas diena. Par godu jubilejai savas pasaules koncerttūres ietvaros “Lielajā dzintarā” uzstājās laikmetīgās mūzikas kulta apvienība  “Bang on a Can All-Stars” no Ņujorkas, informēja festivāla organizatori. 

Dibināta 1987. gadā, apvienība visā pasaulē ir pazīstama ar īpaši dinamiskiem koncertiem un mūsdienu mūzikas inovatīvākajiem ierakstiem. Sava īpašā rokraksta dēļ grupa tiek dēvēta par vienu no ietekmīgākajiem laikmetīgās mūzikas vēstnešiem pasaulē. Latvijā “Bang on a Can All-Stars” jau reiz koncertēja – 2012. gada festivālā “Arēna”, kļūstot par vienu no spilgtākajiem notikumiem visā festivāla vēsturē. 

Liepājā apvienība uzstājās ar grandiozu multimediju projektu “Field Recordings”, kuram savus jaundarbus veltījuši 18 komponisti no visas pasaules. Balansējot starp mūziku un skaņu mākslu, "Field Recordings" apvieno mūziku, filmu, skaņas un dažādus audiovizuālos darbus. Oktobrī un novembrī “Bang on a Can All-Stars” savas pasaules koncerttūres ietvaros koncertē trīs kontinentos un septiņās valstīs – ASV, Meksikā, Argentīnā, Nīderlandē, Krievijā, Latvijā, Vācijā, bet jubilejas koncerts Liepājā bija apvienības šogad vienīgais koncerts Ziemeļeiropā.

Pirms koncerta klausītājiem bija iespēja tikties ar ansambļa izpilddirektoru Keniju Savelsonu, muzikoloģi, Latvijas Radio “Klasika” raidījumu vadītāju Signi Dzenīti un mūzikas vēsturnieku, docētāju Borisu Avramecu, lai piedalītos sarunā par laikmetīgo mūziku, jauno mūzikas tradīciju Amerikas Savienotajās Valstīs, kā arī gaidāmo ansambļa “Bang on a Can All-Stars” koncerta programmu.

Salīdzinot ar pērno gadu, trešajā darbības sezonā koncertzāles “Lielais dzintars” apmeklētāju skaits ir audzis par 8,5 %, sasniedzot vairāk nekā 200 tūkstošus skatītāju. Lielākā daļa – 60% apmeklētāju ir paši liepājnieki un  kurzemnieki, neliela daļa rīdzenieki, bet Rīgas un Pierīgas viesu skaitu pārsniedz apmeklētāji no citām pilsētām un valstīm. Visvairāk – no Lietuvas, Krievijas, Vācijas, Skandināvijas un Rietumeiropas valstīm. 


Par šo rīkotāju izvēli skatītāju domas dalās. Daži koncerta apmeklētāji uzskata – viss jaunais ir jāpieņem, kurpretī citi norāda, ka tomēr pārstāv konservatīvāku gaumi. 

Trešajā darbības gadā Lielajā dzintarā notikuši 209 pasākumi. Pusi rīkojuši koncertzāles nomnieki. Liepājas simfoniskais orķestris, Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskola, kā arī Liepājas teātris. Ēkas saimnieki veidojuši 30% programmas. Pārējie bijuši konferences, semināri un individuāli svinību pasākumi.  Tāpat kā citviet Eiropā,  arī šīs koncertzāles darbību atbalsta valsts un pašvaldība. Taču “Lielā dzintara” saimnieki parādā nejūtas. 

“Jā, mums ir obligāti jānopelna kaut kāds procents, un faktiski tas ir ļoti liels, jo, lai šo māju varētu uzturēt, jānopelna aptuveni 50%. Tad nāk biļešu ieņēmumi vai Valsts Kultūrkapitālfonda atbalsts. Neviens vēl nav veicos tādu pētījumu šeit, bet, ja mēs paskatāmies uz to pusi ko mēs nopelnām, mēs atdodam diezgan daudz nodokļos. Viss, kas notiek pilsētā  – viesnīcas, restorāni, kuriem ir liels pluss arī mūsu darbības dēļ. Ja es tā padomju, pat ja mēs neatpelnām sevi, tad mēs noteikti apgriežam šo naudu riņķī un faktiski sildām pilsētas ekonomiku,” norāda SIA “Lielais dzintars” valdes priekšsēdētājs Timurs Tomsons. 
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti