Elpojot hiphopu. Ansis Andrejostā – koncerta apskats

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

27. augusta tropiskajā naktī Andrejostas kvartālā izskanēja anša solo koncerts un viņam uz skatuves pievienojās arī plašs skaits viesu, notikumam kļūstot par #reperuvasara noslēdzošo pasākumu. Mūziķis ir viens no Latvijas hiphopa kustības aktuālākajiem, aktīvākajiem pārstāvjiem un popularizētājiem.

Lai gan mūziķis hiphopa kustībai zināms jau no divtūkstošajiem, anša karjeras strauja izaugsme, šķiet, atzīmējama ar 2017. gadā izdoto albumu "Balzams". Tam sekoja lielais hits "Zemes stunda" kopā ar Kristīni Pāži, negaidīti veiksmīgā iespēja uzstāties uz "Positivus’19" lielās skatuves un klausītāju, kritiķu iemīļotais albums "Liela māksla". 

Pēc divu gadu pandēmijas dīkstāves vasaras sākumā mūziķi bija priecīgi atkal uzstāties, un šī laime tika marķēta ar mirkļbirku #reperuvasara. Un tik tiešām šovasar reperi ir uzstājušies gan pilsētas svētkos, gan uz lielām festivālu skatuvēm, gan īpašos repa pasākumos – kā jaunajā festivālā "Straume". Hiphopa kustības notikumiem līdzi var sekot arī vietnē "Twitter", kur ansis ir viens no aktīvākajiem diskusiju tēmu ierosinātājiem.

anša koncerts Andrejostā
anša koncerts Andrejostā

Koncerts Andrejostas kvartālā tika izziņots jūlija beigās un piesaistīja uzmanību gan ar savu viesu sarakstu, gan kā neierasta norises vieta. Andrejostas kvartāla skatuve ir maza, bet tā piedāvā skaistu panorāmu uz ostu. Skatītāji ap skatuvi sastājas kā savdabīgā, urbānā amfiteātra puslokā. Koncerta atklāšana tika uzticēta "jaunajām asinīm" jeb jaunās paaudzes reperiem: E.V., Ods, Wiesulis, Hotte, Gocha, Steps, Marko, Xantikvariāts. Dusmīgas ielas ainas mijās ar romantiskām balādēm un pašironiskiem skečiem, saglabājot nepārtraukto plūdumu – kā viena kompozīcija beidzās, tā sākās otra. Nedaudz pēc deviņiem vakarā, kad ap skatuvi jau bija sapulcējies klausītāju pūlis, uz skatuves kāpa ansis, koncertu atklājot ar "Definīciju", kur stāsta par to, kā līdzās esošie mākslinieki ir ievirzījuši viņu hiphopa ceļā. Vienmēr varēja būt cits ceļš, kā mēs izvēlamies savējo? Jau koncerta sākumā ansis atklāj to, ka jau divas reizes pazaudējis un atguvis balsi, tāpēc šovakar būs pagrūtāk. Drīz vien uz skatuves tiek aicināts pirmais viesis – Eliots, nākamais – Steps, un tad uz skatuves kāpa arī Ozols.

Anša daiļradi var sadalīt vairākās dominējošās tēmās – autobiogrāfiskais stāstījums, attēlojot apkārt esošo vidi, sapņus, cerības un izaugsmi, caur savu prizmu stāstot par lietām, ar kurām var personificēties anša laikabiedri, kolēģi un klausītāji. Ansis ir arī novērotājs, kas stāsta par sabiedrībā aktuālām problēmām. Protams, ir dziesmas hiphopa sportiskajai sāncensībai un ballītes atmosfērai. Un tad vēl ansim ir dziesmas kā kinematogrāfiski stāsti, piemēram, "Guli", par mīlošo tēvu-bandītu slepkavu.

Šis Andrejostas koncerts dziesmu izvēlē bija retrospektīvs, atklājot anša kā hiphopa mākslinieka ceļu. Šī bija iespēja atgriezties laikā, dzirdēt senākas kompozīcijas, piemēram, "Puses" kopā ar Eliotu no 2013. gada albuma "#Himnas", kā arī "Riekstu armiju" – anša, Edavārdu un Ārčija supergrupu, un "Netīrās cilpas" – anša un viņa brāļa 181h kopprojektu. Kopā ar Gintu Smuko un Jāni Šipkēvicu kā piebalsi tika izpildīta arī "Avēnija aijā", kas ir viena no anša poētiskākajām kompozīcijām. Tās tēma turpinās arī kompozīcijā "Tā nav liela māksla", kas bija Andrejostas koncerta emocionālā kulminācija – pieklusināti, emocionāli izpildīta raisīja "skudriņu efektu" jeb līdzpārdzīvojumu. Pateicības sajūtu.

Kā viesi uz skatuves kāpa arī "Instrumenti", Gustavo, Kashuks. Ļoti pietrūka rolanda če, bez kura kompozīcija "Pīle" neskan ar ierasto jaudu, bet arī rolandam ir vajadzīgas brīvdienas no skatuves. Protams, viena no pēdējā gada lielākajām dziesmām ir Evijas Vēberes un anša sadarbība "Labs suns", kas nebija šī koncerta programmā. Katram būs tas savējais anša hits, ko koncertā gaidām. Taču ansis izsenis ir uzsvēris, ka katram koncertam veido atšķirīgu programmu. Tāpat viņš izaicina klausītāju erudīciju, dodot koncerta emocionālajam baudījumam vēl vienu kārtu – intelektuālo prieku. Lai arī paretam rupji vārdi un baisas ainas, tomēr ansis ir intelektuāls mākslinieks – viņa kompozīciju atšifrēšana var kļūt par labu krustvārdu mīklu vai arī "vārdu pingpongu".

Andrejsalas koncerts izcēlās ar savu dramaturģiju – kopējo plūdumu, pārdomāto dziesmu virknējumu un starp dziesmām sacīto, kas atklāja mūziķa ceļu, radīja vienotu koncerta stāstu.

2022. gada vasara ir bijusi intensīva it visiem – lielais pasākumu piedāvājums un ierobežotais auditorijas skaits, kuru visiem jāspēj uzrunāt. Tādēļ vēl nozīmīgāka ir anša un visas hiphopa kustības spēja ap sevi pulcēt uzticamus klausītājus, kas arī ir gatavi maksāt par koncerta biļeti līdz 40 eiro, atbalstot gan hiphopu, gan latviešu mūzikas skatuvi kopumā. Ļoti iespējams, kādam šis šovasar bija jau ceturtais anša koncerts. Man pašai – otrais. Protams, izaicinājums, kā ik reizi no jauna pārsteigt, izklaidēt, aizkustināt klausītājus, tiek mests arī ansim un hiphopa māksliniekiem. Taču šī žanra pārstāvjus raksturo attapība – viņi izdomās kaut ko tādu, ka mutes mums būs vaļā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti