Latviešu mūziķi pasaulē

Ciemos pie latviešiem Cīrihē, Bāzelē un Freiburgā

Latviešu mūziķi pasaulē

Marina Rebeka Vīnes Valsts operā

Elīna Garanča un Kamila Sensānsa opera "Samsons un Dalila" Vīnē

Elīna Garanča un Kamila Sensānsa opera «Samsons un Dalila» Vīnē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Francūža Kamila Sensānsa opera “Samsons un Dalila” Vīnē atgriežas pēc 25 gadiem. Titullomās: Roberto Alanja un Elīna Garanča.

Elīna Garanča stāsta, ka Samsona un Dalilas savienojums ir fatāls un letāls gan personisko attiecību, gan divu tautu attiecību ziņā. Lai arī Bībeles stāsta centrā ir jautājums par to, vai ir jātic Dievam un līdz kādam līmenim, Kamils Sensānss operu iesācis rakstīt tieši ar vienu no Dalilas ārijām, līdz ar to akcentējot attiecību jautājumu.

Gan operas mūzikā, gan arī iestudējumā Vīnes operā (režisore Aleksandra Līdke) centrā ir attiecības starp Dalilu un Samsonu un Dalilu un virspriesteri.

“Mūzika ir tik saldsērīgi skaista, ka tad šķiet, cik būtu labi, ja varētu aizvērt priekškaru un pateikt: “Viss, šoreiz "Samsons un Dalila" beidzas šādā variantā”,” atzīst operdziedātāja.

Garanča stāsta, ka, veidojot Dalilas lomu, viņai būtiska ir uzdrošināšanās, pārliecība par to, ka ir iemesls pastāstīt šo stāstu. Viņa akcentē arī mūzikas iekšējo smeldzi, kas it kā norāda uz nenovēršamo ārējo apstākļu ietekmi uz operā tēlotajām attiecībām. Milzīgā katastrofa, kas izaug no ģimeniska strīda, operā noslēdzas traģiski – atšķirībā no citiem iestudējumiem, kur Dalila iet bojā, šajā viņa paliek viena, tādējādi būdama spiesta vientulībā izdzīvot savu nodarījumu un vainas apziņu.

Operas tiešraide Latvijas Radio 3 “Klasika” sestdien, 12. maijā, plkst. 20.00

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti