Dzintaru koncertzāles cikla «Brīvdienu mūzika» pēdējā šāgada koncertā uzstāsies «Auļi»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Svētdien, 25. novembrī, plkst. 14.00 Dzintaru koncertzālē uz cikla “Brīvdienu mūzika” šāgada pēdējo koncertu aicina Latvijā populārā un starptautiski atzītā bungu un dūdu grupa “Auļi”, informēja koncertzāles pārstāvji. Tā ir etnomūziķu apvienība, kas uz skatuves rada tik spēcīgu un pozitīvu enerģijas lādiņu, ka aizrauj katru klausītāju, iesaistot un aicinot līdzi auļojošos ritmos.

Bungu un dūdu mūzikas grupa “Auļi” dibināta 2003. gadā, lai aktīvi koptu un attīstītu dūdu un bungu mūziku Latvijā. “Auļi” ir dūdu un bungu mūzikas grupa, kurā spēlē 10 mūziķi – deviņi puiši no Latvijas un viena meitene no Igaunijas: seši dūdinieki, kontrabasists un trīs bundzinieki. 

Grupas izveides iecere bija apvienot dūdas ar sitaminstrumentiem, izkopjot šādu mūziku Latvijā. Praktisku liecību par bungu un dūdu spēles tradīcijām senatnē ir saglabājies samērā maz, tomēr šo instrumentu spēlēšana atsevišķi un kopā ir minēta latviešu folkloras materiālos diezgan bieži. “Auļi” ir plaši pazīstami arī ārvalstīs, taču savas radošās darbības pamatā nezaudē saikni ar latviešu tautas mūziku.

“Auļi” spēlē galvenokārt instrumentālu mūziku, un grupas repertuāru veido oriģinālkompozīcijas, latviešu danču un dūdu melodiju aranžējumi, citu Eiropas tautu melodijas, kā arī kompozīcijas sitaminstrumentiem. Grupa arī izpilda tautasdziesmu aranžējumus. “Auļu” mūzikā izpaužas dalībnieku jaunrade un mūsdienīgs skatījums uz tradicionālo kultūru. 

Uzstāšanās reizēs var dzirdēt īpatnēju, tikai Latvijā fiksētu dūdu spēles tehniku – elkoņošanu, kā arī dažādus sitaminstrumentus – vara bungas, pašu gatavotas celma bungas (vienas no tām ir lielākās Baltijā), gongus un citus.

Turpinot klausītāju iemīļoto demokrātisko koncertu ciklu “Brīvdienu mūzika”, Dzintaru koncertzāle un diriģents Jānis Ozols aicina klausītājus uz stundu ilgajiem koncertiem, kuros tiek gaidītas ģimenes, jaunieši vai seniori, kuri vēlas apmeklēt koncertu dienas gaišajā laikā, apvienojot to ar jauku pastaigu gar jūru un nesteidzīgu brīvdienu maltīti Dzintaru koncertzāles restorānā “Maestro”. Publikas un koristu iemīļotais diriģents Jānis Ozols cikla “Brīvdienu mūzikas’’ koncertus veido kā sarunu ar māksliniekiem par mūziku un dzīvi. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti