Rīta Panorāma

Pateikt nepasakāmo. Inta Celmiņa. Gleznas

Rīta Panorāma

Spriedze nemazinās Ukrainas un Krievijas attiecībās

Turpina projektu "BALSIS zīmju valodā"

Dziesmu var ieraudzīt – koris «Balsis» vizualizē kormūziku cilvēkiem ar dzirdes traucējumiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Jauniešu koris "Balsis" sadarbībā ar Latvijas Nedzirdīgo savienību izveidojis vienpadsmit kormūzikas skaņdarbu vizualizācijas, kas pielāgotas cilvēkiem ar dzirdes traucējumiem.

Kā skaidro projekta autori, katrs mūzikas video ir risināts kādā vizualizācijas tehnikā – 3D un kinētiskās tehnoloģijas, animācijas, zīmju valoda, subtitri, informatīvās grafikas u.c., kas ataino dziesmas dinamiku, ritmu, skaņas intensitāti, tādējādi palīdzot uztvert arī dziesmas emocionālo un saturisko līniju.

Kora "Balsis" vadītājs, diriģents Ints Teterovskis LTV raidījumā "Rīta Panorāma" stāstīja, kā radās ideja par projektu: "Ir cilvēki, kas vai nu kopš dzimšanas [dzīvo ar dzirdes traucējumiem], vai mūža laikā [saskaras ar dzirdes traucējumiem]. [Gribējām] tiem, kam nav bijusi iespēja pieskarties mūzikai, mēģināt vismaz emociju vai sajūtu līmenī kaut kādā veidā to panākt. Mūsu koristi ir laimīgi, ka mēs vienkārši dziedam korī, bet ne visi to var. Un tad mēs iedomājāmies – vai tas vispār ir iespējams? Uzrunājām režisoru Juri Joneli, viņam ļoti iepatikās ideja, viņš teica: "Ir jāmēģina." Tad mēs ilgi, kādus divus trīs mēnešus domājām, kas tas varētu būt, satikāmies ar Nedzirdīgo savienību, izstāstījām mūsu idejas. Sapratām, ka tās nav nemaz tik nepareizas, bet par dažām bija jautājumi, un tas man likās tas svarīgākais – mēģināt tā, kā nav pierasts, mēģināt atrast kaut ko tādu, kas varbūt vēl nevienam nav ienācis prātā."

Savukārt Latvijas Nedzirdīgo savienības viceprezidents Ivars Kalniņš pastāstīja: "Kad mēs pirmo reizi satikāmies ar Intu, viņš izstāstīja savas idejas, es sākumā šaubījos, vai kaut ko tādu vispār var paveikt. Izrādās, ka ir daudz tehnoloģiju, es zinu, ka Eiropā kaut kur izmanto jaunās tehnoloģijas, bet šāds risinājums – tas ir vispār pirmo reizi. Es apbrīnoju, kā spēja izstrādāt un vizualizēt šīs zīmes – mums ir pierasts, ka ir zīmju valoda, titri, bet te izrādās, ka ir vēl kaut kādas iespējas.

Viņi mēģināja dot to mūzikas valodu – ka mūziku ir iespējams pasniegt arī citādāk."

Ik nedēļu tiek publiskoti jauni projekta video. Projekta ilgtermiņa mērķis ir izveidot aplikāciju, ar kuras palīdzību cilvēki ar dzirdes traucējumiem varēs pieredzēt visus mūzikā esošos žanrus, stilus un veidus. Ar aplikācijā iestrādātā audiogrāfa palīdzību skaņas celiņš tiks pielāgots katra klausītāja dzirdes uztveramībai, viedtālruņa vibrācijas funkcija palīdzēs labāk uztvert ritmu, un austiņu lietošana samazinās apkārtējo trokšņu ietekmi. Plānots, ka šī aplikācija ar algoritma palīdzību varēs individualizēt jebkuru ierakstītu mūziku, kas pieejama digitālā formātā.

Projekta idejas autori un realizētāji ir jauniešu kora "Balsis" diriģenti Laura Elizabete Godiņa, Ints Teterovskis, dziedātāja Emīlija Rūta Ozoliņa un režisors Juris Jonelis.

Projekts tapis, pateicoties Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogrammai "KultūrElpa" un Kultūras ministrijai. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti