Kultūras ziņas

Ģertrūdes ielas teātris uzņem horeogrāfus

Kultūras ziņas

Pujātu dzimtas dāvinājums muzejam

Sievietes ērģeļmūzikas pasaulē

Cēsīs izskanējis koncerts «Sievietes ērģeļmūzikas pasaulē»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

5.augustā Cēsīs izskanēja koncerts “Sievietes ērģeļmūzikas pasaulē”. Tajā atskaņoja sešu latviešu komponistu – sieviešu skaņdarbus, ko izpildīja ērģelniece Ligita Sneibe un dziedātāja Inga Šļubovska-Kancēviča. Koncerts Svētā Jāņa baznīcā notika Cēsu Mākslas festivāla ietvaros.

Ideja veidot šādu koncertprogrammu ērģelniecei Ligitai Sneibei radusies pēc dalības kādā festivālā Zviedrijā, kas bijis veltīts sievietēm mūzikā. 

“Es pārdomāju tieši latviešu mūzikas bagātības, kādas mums ir pieejamas ērģeļmūzikā, un sakārtoju programmu. Tā man bija ļoti laba pārbaude,” pastāstīja Ligita Sneibe. 

Pārdomās dalījās arī komponiste Dzintra Kurme-Gedroica: “Tā grandiozitāte, kas nāk ar to visu. Tas mani kopš bērnības ir fascinējis. Atceros pirmo koncertu bērnībā, kad klausījos, īsti pat nesapratu, kas tur ir, bet tā skaņa tik grandioza un varena, ka piesaistīja uzmanību un dziļi iespiedās atmiņā.”

Par ērģeļu spēles meistarēm kļūst sievietes. Arī rakstīt mūziku ērģelēm vislabāk esot sadarbībā ar pašu atskaņotāju. Komponistes Indras Rišes kompozīcija “Uguns rituāls ērģelēm” tapusi īpaši kādreizējai kursa biedrenei, ērģelniecei Ligitai Sneibei. 

“Es uzdrošinos teikt, ka sievietes ir smalkākas rokrakstā. Vairāk nianšu. Viņām patīk spēlēties ar niansēm. Vīriešiem, es tā iedomājos, patīk raupjākas, lielākas līnijas un plašāki triepieni,” muzikālo nianšu atšķirības skaidroja Riše. 

Lai atskaņotu sarežģītos skaņdarbus, ērģelniecei Ligitai Sneibei Cēsu Svētā Jāņa baznīcas ērģeļu daudzos reģistrus palīdzēja darbināt asistenti.

Koncertā tika atskaņoti dažādu paaudžu latviešu komponistu skaņdarbi. Lūcijas Garūtas, Santas Ratnieces, Lolitas Ritmanes, Indras Rišes, Dzintras Kurmes-Gedroicas un Maijas Einfeldes kompozīcijas līdz ar  ērģelēm izdziedāja arī Nacionālās operas soliste Inga Šļubovska-Kancēviča.

“Man liekas, ka visa tā programma ir ļoti interesanti izkārtota un tur ir ļoti daudz negaidīta un skaista,” atzina komponists Artūrs Maskats.

Viņš uzsvēra, ka sievietēm arī milzīgā dramatika ir pieejama tādā pašā mērā kā vīriešiem, taču sievietēm esot pieejama arī “ārkārtīgi augsta lirika”, kas atspoguļojusies koncertā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti