Labrīt

Atbildīgā Saeimas apakškomisija diskutē par bargākiem sodiem narkotiku lietotājiem

Labrīt

Re:Check: PVN dārzeņiem, Reira maldi par Covid pabalstiem, Zviedrijas "veiksmes stāsts"

Rudens kamermūzikas festivāla īpašais notikums - Pētera Vaska darba pirmatskaņojums

Bēthovena zīmē ar Vaska akcentu – Rudens kamermūzikas festivāla piedāvājums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Šogad visa muzikālā pasaule svin Ludviga van Bēthovena 250. jubileju, un Bēthovena mūzika būs arī viena no Rudens kamermūzikas festivāla atslēgām. Skanēs vēl citu mūzikas klasiķu darbi un mūsdienu mūzika, piedāvājot arī ļoti īpašu notikumu – Pētera Vaska jaundarba pirmatskaņojumu.

Festivālā piedalīsies viens no izcilākajiem pasaules stīgu kvartetiem – “Artemis Quartet”, meistarīgais un daudzpusīgais vācu mūziķis Jērgs Vidmanis, orķestris “Sinfonietta Rīga”, pianists Reinis Zariņš un vēl citi mākslinieki.

Festivāls sāksies piektdien, 2. oktobrī, ar koncertu Liepājā un turpināsies līdz 17. oktobrim ar koncertiem Rīgā un Jūrmalā.

Bēthovena 15. stīgu kvartets un arī no tā iedvesmota mūsdienu mūzika skanēs festivāla atklāšanas koncertos Liepājā un Jūrmalā, kur uzstāsies viens no pasaules vadošajiem stīgu kvartetiem “Artemis Quartet”. Tas pastāv jau 30 gadu, un īpašs prieks un lepnums, ka tajā kopš 2012. gada pirmo vijoli spēlē latviešu mūziķe Vineta Sareika.

“Artemis” Bēthovena jubileju šogad svin, savās programmās līdzās Bēthovena vēlīnajiem stīgu kvartetiem iekļaujot pavisam jaunus, speciāli viņiem rakstītus skaņdarbus, kuros ir atsauce uz Bēthovenu. Vienu no darbiem kvartetam rakstījis Pēteris Vasks, un festivālā dzirdēsim tā pirmatskaņojumu.

Festivāla mākslinieciskā vadītāja Baiba Kurpniece stāsta: “Programmā būs Bēthovena pēdējais stīgu kvartets, par kuru varētu teikt, ka tas ir tāds meistarības koncentrāts, ne velti šo kvartetu mēdz dēvēt arī par kvartetžanra Bībeli. Un īpaša ir kvarteta trešā daļa, korālis, kas jau ir tāda ne šīs zemes mūzika, tāds pieskāriens mūžībai, un tieši fragmentu no Bēthovena 15. kvarteta trešās daļas Pēteris Vasks izmanto sava kvarteta pēdējā daļā, kurai viņš devis nosaukumu “Satikšanās”.”

Pēteris Vasks savu jauno Sesto stīgu kvartetu raksturo kā autobiogrāfisku atskatu uz pieredzēto, kas vēstī par atvadīšanos, atskatīšanos, aiziešanu un satikšanos.

Komponists atklāj: “Pirmās trīs daļas ir tādas pavisam personīgas, un tad pēdējā daļa, ko es nosaucu par “Satikšanos”, tur es citēju Bēthovena pēdējā kvarteta bezgala skaisto korāli. Bet tā ir satikšanās, jā, satikšanās varbūt jau kaut kur citur, ne jau uz šīs zemes, tā es gribētu teikt.”

Pētera Vaska Sestā stīgu kvarteta pirmatskaņojums izskanēs “Artemis Quartet” koncertos piektdien Liepājas “Lielajā Dzintarā” un sestdien Jūrmalā, Dzintaru koncertzāles Mazajā zālē.

7. oktobrī Mūzikas akadēmijā savukārt būs iespēja redzēt dokumentālās filmas par “Artemis Quartet” pirmizrādi – tās režisore ir Estere Overmara no Nīderlandes, un filmai dots nosaukums “Nebeidzamais kvartets”.

Filma ir ļoti atklāts stāsts par pasaulslavenu mūziķu dzīvi, par laimes brīžiem un arī par skarbām krīzēm, kam viņi ir gājuši cauri, arī par to, ko tieši mūsdienās nozīmē būt mūziķim, kad līdzās meistarībai no viņa pieprasa būt arī rokgzvaigznei.

Festivāla viesu vidū būs arī Latvijā jau iepazītais, daudzpusīgais vācu mūziķis Jērgs Vidmanis. Viņš jau trešo reizi muzicēs kopā ar orķestri “Sinfonietta Rīga”, un arī viņu kopējā programmā iekļauta Bēthovena mūzika.

Baiba Kurpniece stāsta: “Sinfonietta Rīga” satiksies ar brīnišķīgo vācu klarnetistu, komponistu un diriģentu Jērgu Vidmani, un orķestrim satikšanās ar viņu ir īpaši svētki, jo viņš ir arī īpašs mūziķis, viņā mīt dabiskais mūziķa instinkts, un tāpēc arī viss, ko viņš dara, tas ir ļoti dabiski, patiesi un aizrautīgi. Un viņš ar savu aizrautību aizdedzina citus.

Programmā skanēs Bēthovena Septītā simfonija, par kuru Vidmanis ir teicis, ka viņam šī simfonija ir dvēseliskas mūzikas etalons.”

Festivālu turpinās koncerts “Šūmaņa iedvesmotie”, un jau nosaukums liecina, ka tā centrā būs cita šī gada jubilāra – Roberta Šūmaņa – mūzika. Šūmanim šogad aprit 210. gadskārta.

Koncertā piedalīsies trīs lieliski mūziķi – pianiste Agnese Egliņa, altiste Santa Vižine un klarnetists Guntis Kuzma.

Bet festivālu noslēgs viens no dižā Baha pašiem zināmākajiem opusiem “Goldberga variācijas” pianista Reiņa Zariņa interpretācijā, Baiba Kurpniece to dēvē par īsti piemērotu mūziku tieši šim laikam.

Viņa atzīmē: “Baha mūzika attīra, sakārto, un tā savā veidā ir kā meditācija. Tātad Baha “Goldberga variācijas” ir vairāk nekā stundu gara kompozīcija, kas sākas ar āriju, tad ir 30 variācijas, un tad noslēgumā mēs atkal atgriežamies pie ārijas, mēs atgriežamies pie sākuma, bet ir pilnīgi skaidrs, ka tajā brīdī mēs jau esam citi.”

Rudens kamermūzikas festivāls sāksies piektdien, 2. oktobrī, ar Berlīnē bāzētā “Artemis Quartet” koncertu Liepājā, “Lielajā dzintarā”. Kopumā festivāls piedāvās piecus koncertus un ilgs līdz 17. oktobrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti