«Baltajā Flīģelī» uzstāsies džeza mūziķis Dafers Jusefs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Koncertzāles "Baltais Flīģelis" programmā „Alternatīvais flīģelis" 24. maijā vienīgo koncertu Latvijā sniegs izcilais džeza mūziķis, arābu mūzikas instrumenta ūda spēles virtuozs, unikālas balss īpašnieks, dziedātājs un komponists Dafers Jusefs (Dhafer Youssef).

Kopā ar Daferu Jusefu muzicēs starptautiska mūziķu apvienība – igauņu pianists Kristjans Randalu, kontrabasists Fils Donkins no Lielbritānijas un francūzis, sitaminstrumentālists Šanders Sardjoe.

Dziedātājs un ūda spēles virtuozs no Tunisijas Dafers Jusefs ir viens no harismātiskākajiem māksliniekiem pasaulē. Dafera Jusefa izpildītajai mūzikai piemīt mistiska nokrāsa, ko piešķir mākslinieka iespaidīgā balss. Dafera Jusefa māksla klausītājā modina vēl neapgūtu un bagātu skaņu pasauli, vēl nepiedzīvotas izjūtas, viņa mūzika ir burvestība mūsdienīgā mūzikas skanējumā. Apvienojot garīgo sufisma kvalitāti ar mūsdienu džezu, viņš ir ienesis jaunu, tikai sev raksturīgu mūzikas skanējumu, kura pamatā ir jau atzītu vērtību un pavisam jaunu vēsmu radoša simbioze. Viņa mūzikas sniegums ir unikāls, un to novērtējuši klausītāji visā pasaulē.

Tunisijas dziedātāja balss ir kā neparasts instruments, bez vārdiem plūstoša, no kaislīga tenora līdz kosmiskam falsetam," raksta "The Times".

Dafera Jusefa kvartetā muzicē pieredzējuši un sevi starptautiski jau apliecinājuši džeza meistari, kontrabasists Fils Donkins no Lielbritānijas un  francūzis, sitaminstrumentālists Šanders Sardjoe, kā arī Latvijā zināmais igauņu pianists Kristjans Randalu, kurš spēlējis slavenajā Kārnegī zālē un Linkolna centrā Ņujorkā, Berlīnes koncertzālē, koncertturnejās ASV un  Kanādā,  Eiropā, Korejā, Izraēlā, Ēģiptē un ir pieprasīts visos nozīmīgākajos džeza forumos pasaulē.  

Dafers Jusefs dzimis 1967. gada 19. novembrī Tunisijā. Mākslinieka interese par mūziku radās agrā bērnībā, piecu gadu vecumā. Dafers sāka ar dziedāšanu islāma tradīcijās, kas ļāva iepazīt dzimto mūzikas kultūru, tomēr mākslinieks neapstājās pie tradicionālajām mūzikas zināšanām un vienmēr vēlējies iepazīt, izprast pasaules mūziku un sniegt tai savu vienreizējo interpretāciju.1990. gadā mūziķis atstāja dzimto Tunisiju un devās uz Eiropu. Parīzē un Vīnē, muzicējot kopā ar dažādu nāciju mūziķiem,  arī izveidojās personīgais Dafera Jusefa mūzikas raksturs. Mākslinieks uzstājies Austrijā, Francijā, Vācijā, Šveicē, daudzās citās Eiropas valstīs un ASV. Tagad atkal atgriezies savā dzimtenē.

Dafers Jusefs izdevis piecus albumus un strādājis pie ierakstiem kopā ar Sainkho Namchylak, Paolo Fresu, Arto Tuncboyacian, Linda Sharrock, Wolfgang Puschnig, Christian Muthspiel, Jamey Haddad, Iva Bittova, Tom Cora un citiem nozīmīgiem pasaules mūziķiem. 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti