Rīta Panorāma

Muzikālā apvienība "KonBrio" beidzot satiekas mēģinājumā un gaida koncertu

Rīta Panorāma

Kamerūna izstrādā lietotni attālinātām ārstu vizītēm

Intervija ar Jāni Lūsēnu un Mārtiņu Braunu

Atšķirīgo komponistu maģiskais tandēms. Lūsēns un Brauns aicina uz «Saulrieta dziesmām»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Komponists Jānis Lūsēns pēdējos mēnešus vadījis tālu prom no pilsētas burzmas, un viņa neiztrūkstošs ikvakara rituāls bijis vērot saulrietus. Piedzīvotais maģiskais skaistums viņam devis iedvesmu izveidot koncertprogrammu, kas tā arī saucas ''Saulrieta dziesmas'' un kurā viņa mūzika savijas kopā ar Mārtiņa Brauna kompozīcijām. Koncertos abi komponisti arī paši būs uz skatuves, improvizēs un saspēlēsies, un viņiem piebiedrosies divi lieliski dziedātāji – Zigfrīds Muktupāvels un Ieva Sutugova.

Atšķirīgo komponistu maģiskais tandēms. Lūsēns un Brauns aicina uz «Saulrieta dziesmām»
00:00 / 05:31
Lejuplādēt

Saulrieta noskaņas koncertos būs ļoti svarīgas, tāpēc tie sāksies deviņos vakarā un notiks skaistākajās Latvijas brīvdabas estrādēs. Pirmais no koncertiem būs jau šo piektdien, 3. jūlijā, – Ikšķilē.

“Man gribētos, ka viens komponists apdzīvo vienu skatuvi, otrs apdzīvo otru skatuvi, un abās pusēs būs tādi dzīvās uguns koki, kas degs...” mēģinājumā producents Aigars Dinsbergs mūziķus iepazīstina ar iecerēto skatuves vizuālo tēlu. Būtiski, lai arī tas iekļautos koncerta kopējā gaisotnē, kas iecerēta brīva, atraisīta un sirsnīga, kā jau vasaras vakarā, esot pie dabas kopā ar labiem draugiem.

Koncertā dominēs labi pazīstamas dziesmas, un, tās atskaņojot, gan paši komponisti, gan dziedātāji ļausies visai brīvai improvizācijai, saspēlēsies, sadziedāsies, izmantos dažādus mūzikas instrumentus. Diezgan droši, ka katrs koncerts izvērtīsies gana atšķirīgs.

Šāda divu tik spilgtu komponistu tik cieša kopsadarbība ir patiešām reta parādība. Izrādās, iniciatīvas autors ir Jānis Lūsēns.

Viņš stāsta: “Tā bija mana ideja, jo likās, ka ir jāatrod veids, kādā pārvarēt šo dīkstāves un nevajadzības sajūtu. Un tad man ienāca prātā, ka šis varētu būt kas ļoti interesants un jauns. Iešāvās tas man prātā pēc tam, kad šajā pavasarī es dzīvoju tajā savā skolā Valkas rajonā, un man tur ir tāds dīķītis ar laipiņu, un faktiski es neizlaidu gandrīz nevienu vakaru, es sēdēju uz tās laipiņas un baudīju saulrietu. Tur ir fantastiska ainava.

Un tad man likās, ka šādā atmosfērā ļoti labi derētu manas un Mārtiņa dziesmas. Tas vienkārši kaut kā dabiski izveidojās.”

Tik ciešā tandēmā abi darbojas pirmo reizi, bet jau pirms tam viņiem bijušas labas sadarbības dažādos projektos. Mārtiņš Brauns abu mūzikas izjūtā saskata kā atšķirīgo, tā kopīgo.

“Varētu būt, ka improvizācijas valoda katram ir mazliet savādāka, bet ir kaut kas kopīgs, ko mēs sarunā esam risinājuši, ka mēs mīlam tādu mūziku, ko var uztvert, kas strādā, kas iedarbojas, kur ir ko atmiņā paturēt, kas nav mūzika tikai priekš cilvēka ar augstāko muzikālo izglītību, bet kurš vienkārši ir muzikāls un mūziku mīlošs cilvēks,” stāsta Mārtiņš Brauns.

Stāstot par koncerta repertuāru, abi ir visai noslēpumaini, bet dažas kārtis tomēr atklāj.

“Mēs izejam uz to, ka spēlēsim tomēr to, ko cilvēki ir iemīļojuši, ko var dungot līdzi, bet ko mēs varam spēlēt drusku savādākā veidā, nekā līdz šim dzirdēts.

Neiztiksim jau bez “Es ilgojos pēc tevis” vai “Dzied' ar mani, tautu meita”. Tāpat “Sāvādā pasaule” un “Dzejnieka dziesma”, bet daudz negribētos atklāt. Es domāju, ka katrs klausītājs atradīs sev kādu patīkamu un līdzi dzīvojamu dziesmu,” atzīmē Mārtiņš Brauns.

To, ka divi šādi autori satiekas vienā programmā, par gluži neticamu piedzīvojumu dēvē arī dziedātāji, kas piedalīsies koncertos, Ieva Sutugova un Zigfrīds Muktupāvels

Muktupāvels uzsver: “Es sagaidu to, ka šī koncertu tūre būs kā tāds aizraujošs piedzīvojums, kurš nav kā konveijera atstrādāšana, bet tiešām tāda kopā muzicēšana, kas ikvienam no mums četriem ir tas pats patīkamākais.”

Savukārt Sutugova atzīmē: “Es pēc iepriekšējā mēģinājuma braucu mājās un ilgi domāju – it kā liekas divi pretēji [komponisti] – viens ir romantiķis, melodiķis, kur, kā saka var “sirdi piesiet”, bet ar otra mūziku var gan izdauzīties, gan estrādē korī apraudāties, bet viņu tandēms, viņu tā saspēlēšanās, un tas, ka viņi ir gatavi viens otra mūziku gan nospēlēt, gan papildināt, gan dziedāt – nu tas ir kaut kas maģisks.

Tā nav bijis, un nezinu, vai vēl pēc šī projekta būs. Man pašai tas ir ļoti interesanti.”

Pirmo reizi Mārtiņa Brauna un Jāņa Lūsēna kopīgā koncertprogramma “Saulrieta dziesmas” izskanēs piektdien, 3. jūlijā, Ikšķiles estrādē. Pēc tam koncerti Dikļos, Alūksnē, Kuldīgā, Baldonē, Madonā un vēl citviet.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti