NABA Top

Top 25/10 LV jaunumi: Baložu pilni pagalmi, Tribes of the City, DJ Krankenwagen u.c.

NABA Top

Top 25/10 LV jaunumi: Juuk, Daba San, Sleigh Bells, Lurk, Bikini Death Race u.c.

Top 25/10 LV jaunumi: Banga, Nagla, Amyl and The Sniffers u.c.

Atalgojuma problēmjautājumi un citi jaunumi «Radio Naba» mūzikas topā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Pašmāju mūzikas jaunumos eksperimentālās mūzikas apvienība “The Eternal Witness” ar singlu latviešu mēlē “Esi” atalgojuma problēmjautājumiem atbildi sniedz “Banga” singlā “Man vienalga”, producentu apvienība “Taran & Lomov” ar skatuves vārdu “Queer On Acid” publicējuši pozitīvas enerģijas pilno “Houseum”, bet nopietnākām tēmām ar dziesmu “Kill Me” pievēršas “Nagla”. Ārzemju jaunumos jauni singli no “Nation of Language”, “Rival Consoles, “Amyl and The Sniffers”, “Lonely Guest”, “POP. 1280” un “W. H. Lung”.

“The Eternal Witness” – “Esi”

Eksperimentālās mūzikas apvienība “The Eternal Witness” jūlija sākumā publicējusi savu jaunāko singlu “Esi”, kas pieejams visās lielākajās straumēšanas vietnēs un seko grupas izdotajam singlu apkopojumam “Swell”. Muzikālais projekts aizsācies 2019. gadā un to veido Viktors Janeks (bungas) un Dāvids Kārlis (ģitāra/vokāls). Jaunākais singls grupas daiļradē īpaši izceļas ar to, ka tas tapis latviešu mēlē. Par “Esi” paši autori komentē, ka tas “seko grupas muzikālajai attīstībai, sniedzot klausītājiem dziļi atmosfērisku, melodisku un elektroniskās mūzikas elementiem vienotu kompozīciju.”

“Banga” – “Man vienalga”

Pēc pērn izdotā īsalbuma “Moderns prieks”, jaunu skaņdarbu “Man vienalga” publicējis rokmūzikas trio “Banga”. Jau minētajā EP grupa pierādīja savas spējas nodot konkrētu ziņu bez liekiem sarežģījumiem, un svaigākais singls ir tam labs atgādinājums. Līdz ar ieiešanu darba tirgū, ķibeles par un ap atalgojumu noteikti piemeklējušas lielāko daļu cilvēku. Tad atliek dzīties augstāk pa karjeras kāpnēm vai atslābt un pateikt, ka pietiek tikai ar apsolīto četrciparu skaitli. Līdzīgi kā tematika, arī muzikālais pavadījums necenšas būt pārlieku sarežģīts un ir atslābinātāks par pagājušajā gadā izdoto ierakstu.

“Queer On Acid” – “Houseum”

“Radio Naba” klausītājiem “Taran & Lomov” duets nebūs svešs, bet zināms kā elektroniskās deju mūzikas raidījuma “Amber Muse” vadītāji. Pagājušajā gadā producenti debitēja Džoša Vinka (Josh Wink) “Ovum Records” leibla paspārnē, un 9. jūlijā papildināja savu relīžu sarakstu ar EP “New Path”, kurā iekļautas četras kompozīcijas producētas zem vārdiem “Taran & Lomov” un “Queer On Acid”. Par sadarbību ar “Ovum Records” mūziķi stāsta, ka “esam vienkārši laimīgi, ka varam turpināt dalīties savos muzikālajos stāstos ar tāda slavena izdevniecība kā Ovum palīdzību.”

Košais un pozitīvais deju grīdas gabals “Houseum” un pārējie EP skaņdarbi ierakstīti: “(..) tiešos tehno ritmos. Tos piepilda deju zāles enerģētika — tas ir tieši tas, kas vajadzīgs, pēc garajiem lokdauna mēnešiem,” komentē autori. Taran & Lomov arī atzīmē, ka tieši ““Houseum” un “New Path” Queer On Acid izpildījumā ir atbilstoši ballītes kulminācijas mirkļiem.”

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

“Nagla” – “Kill Me”

Aiz pseidonīma “Nagla” jeb “НАГЛА” stāv mūziķis no Rīgas vārdā Aleksandrs. Drēgnais “Kill Me" ir pirmais ieskats gaidāmajā albumā “Resident Violence”. Tumšajai elektroniskajai kompozīcijai intīmu šķautni piešķir vokāli, kurus izpilda meitene vārdā Tatjana. Pats autors komentē, ka “projekta galvenais mērķis ir pievērst uzmanību vardarbībai mājās – starp vecākiem un bērniem, starp vīrieti un sievieti, pasīvo un agresīvo. Pandēmijas laikā policijā palielinājās zvanu skaits sakarā ar to, un man liekas, ka tā ir tēma, kuru ir vērts atspoguļot.”

“Mēnessputni” – "Brīdis uz Mēness"

Kā raksta pati grupa savā “Facebook” vietnē ““Mēnessputnu” stāsts sācies 2014. gadā. Sākotnēji lielākoties rakstījusi smagā un alternatīvā roka stilā veidotas vokāli instrumentālas dziesmas, grupa ir pilnībā pievērsusies modernās rokmūzikas žanros ieturētai instrumentālajai mūzikai un mainījusi arī savu skanējumu. Vēl viens muzikāls piedzīvojums turpinās.” Lai arī stāsts sācies 2014. gadā, instrumentālās post-rock apvienības diskogrāfijā (ja var ticēt “Bandcamp”), viņiem ir pagaidām tikai viens izdots EP – precīzi pirms gada izdotais piecu skaņdarbu apkopojums “Mēnessputni EP”. Gada nogalē grupa nākusi klajā ar jaunu singlu “Brīdis uz Mēness”, kurš man nezināmu iemeslu dēļ tikai tagad izpelnījies plašāku uzmanību. Muzikāli tas ir visnotaļ tipisks post-rock skaņdarbs ar daudzām ģitāru cilpām, izteiktu melodiskumu un – šajā gadījumā – nelielu devu agresijas.

“Nation of Language” – “Wounds of Love”

Bruklinas apvienība “Nation of Language” izdevuši jaunāko ieskatu 5. novembrī gaidāmajā platē “A Way Forward”, kas sekos pērn izdotajam debijas albumam “Introduction, Presence”. Sintpopa trio rūgteni saldais singls “Wounds of Love” ar muzikālo atmosfēriskumu un tekstūrām iedzīvojas new-wave žanrā, bet tematiski pievēršas pārdomām, kas nelaiž vaļā pēc attiecību izbeigšanas. Solists Ians Devanejs atklāj, ka “Wounds of Love” ir par “mentālu ieciklošanos pēc attiecību beigām. Tas ir nebeidzams iekšējs strīds – vēlies virzīties uz priekšu, bet jūties pilnīgi apmaldījies par to, kā to darīt, kad otrs cilvēks atstājis tik lielu ietekmi uz to, kā tu sevi redzi. Ar katru soli uz priekšu sanāk tik pat atkāpties, līdz beidzot sava veida turp-un-atpakaļ kļūst par jauno sakni tavai identitātei – vēl joprojām esot piesaistītam tam pašam cilvēkam tikai bez viņa klātbūtnes”.

“Rival Consoles” – “Pulses of Information”

Britu producents un “Erased Tapes” pārstāvēto mūziķu pionieris Raiens Lī Vests jeb “Rival Consoles” pirms atgriešanās uz dzīvās skatuves izdevis singlu “Pulses of Information”. “Virpuļojot zem ādas un atbalsojoties cauri ķermenim, skaņdarbs savieno mūs ar vārdos neizteiktu dialogu,” ambiento, minimālistisko un periodiski pulsējošo singlu komentē Raiena pārstāvji.

“Amyl and The Sniffers” – “Guided by Angels”

Austrāliešu pankrokeru blice “Amyl and The Sniffers” izdevuši pirmo singlu no 10. septembrī gaidāmā albuma “Comfort to Me”, kas seko grupas 2019. gada debijas albumam. Enerģiskais un pašpārliecinātais “Guided by Angels” ar savu postpanka skanējumu šķiet tuvs radinieks “Sulford Mods” daiļradei, kuru šī gada sākumā izdotajā albumā “Spare Ribs” piedalījās arī “Amyl and The Sniffers” līdere Eimija. Dziesma savij dunošas ritma partijas un jaudīgus, uzkurinošus vokālus, bet par tās tapšanu grupas soliste komentē, ka, iestājoties pandēmijai, “mums bija tādas pašas izvēles iespējas kā citiem: atrast dienas darbu un strādāt tur saspringtos apstākļos vai sēdēt mājās un grimt introspekcijā. Es izvēlējos otru variantu. Man iekšā bija visa šī enerģija, bet nebija, kur to izlikt, jo es nevarēju uzstāties, un tas atstāja hektisku iespaidu uz manām smadzenēm. Manas smadzenes attīstījās un deformējās, un mans domāšanas veids par pasauli pilnībā mainījās.”

“Lonely Guest” – “Pre War Tension” ft. Joe Talbot, Marta, “Tricky”

Britu producenta “Tricky” leibls publicējis noslēpumainā projekta “Lonely Guest” debijas singlu “Pre War Tension”. Lai gan nav skaidrs, kas slēpjas aiz “Lonely Guest” skatuves vārda, jaunajā kompozīcijā piedalās tādi mūziķi kā grupas “IDLES” līderis Džo Talbots (Joe Talbot), Polijā dzimusī dziedātāja Marta (Marta Złakowska) un pats leģendārais triphopa mākslinieks “Tricky”. Jāpiemin, ka dziesmas autoru sarakstā arī minēts “Freeez” (iespējams, kāds sampls aizgūts no astoņdesmito gadu grupas ar šādu nosaukumu). “Pre War Tension” savā nesajaucamajā vokālajā manierē atver Talbots, ko kontrastē Martas maigā dziedāšana, bet dziesmas otrajā pusē priekšplānā iznāk “Tricky”. Par “Lonely Guests” preses relīzē atklāts, ka šis projekts ir “centrs jaunai ērai un mākslinieku tīklam iekš “Flase Idols”, kas sanāk kopā ar unikālu vīziju laikmetīgam, neatkarīgam ierakstu leiblam.”

“POP. 1280” – “Noncompliant”

Ņujorkas postpanka blice “POP. 1280” izdevuši nesavaldāmu singlu “Noncompliant”. Šī dziesma ir pirmais ieskats 24. septembrī gaidāmajā albumā “Museum On The Horizon”, kas seko 2019. gadā izdotajam “Way Station”. Apbružātais un industriāla strāvojuma pildītais singls ir par “to, ka palīdzēšana ne vienmēr palīdz, un bieži vien sistēmas, kuras mēs izmantojam, lai citus atbalstītu, ir tās pašas sistēmas, kas viņus kontrolē. Atbalsts mūsu sabiedrība ir mainīgs atkarībā no cilvēku uzvedības, bet cilvēki, kuriem nepieciešama palīdzība, ir pelnījuši dzīvot savas dzīves tā, kā tas viņiem šķiet piemērots, un tajā pašā laikā ar tiesībām uz lietām, kas nepieciešamas izdzīvošanai. Mēs ierobežojam to, cik ļoti mēs palīdzam cilvēkiem, jo mēs mīlam ilūziju par sabiedrību kā meritokrātiju un, ja tu esi nonācis grūtībās, tad tu kaut ko esi izdarījis nepareizi, kas tevi pie tā novedis,” par dziesmu komentē “POP. 1280”.

“W. H. Lung” feat. “Softlizard” – “Showstopper”

Mančestras blice “W. H. Lung”, kas savu nosaukumu aizguvusi no kāda vietēja ķīniešu universālveikala, izdevusi otro singlu no albuma “Vanities”, kas pie klausītajiem nonāca 3. septembrī. Dejojamais un new wave stilā ieturētais singls “Showstopper” vēsta par “Bailēm” (ar lielo burtu), kas “ir diena pēc iepriekšējās nakts, kurā tu visu palaidi vaļā vai pats palaidies, vai kļuvi ievainojams, kad domā: “Ak nē, kas notika iepriekšējā naktī? Ko es pateicu?” Un tajā pašā laikā dziesma arī satur liecību par skaistumu un pārvērtībām, kas var piemeklēt ļoti labā vakarā, kurā “iziets ielās”. “Softlizard” izpildītais pants māca, ka labi, pietiks tik daudz domāt, celies augšā un dejo”.

“Public Service Broadcasting” – “Blue Heaven” (feat. Andreya Casablanca)

Tas bija vēl jūnijā, kad Londonas “grūti nodalīt kādā konkrētā žanrā” pieredzējusī apvienība “Public Service Broadcasting” izziņoja jaunu albumu “Bright Magic”, kas sekos 2018.gada ierakstam “Every Valley”. Tuvojoties 24.septembrim, kas ir albuma izdošanas datums, PSB nākuši klajā ar jaunu singlu “Blue Heaven”. Jaunais albums būs ieturēts, kā pati grupa stāsta, “Berlīnes mitoloģijā un realitātē”. Grupas līderis J. Willgoose, Esq. ne tikai pavadījis pēdējo gadu Vācijā, bet arī strādājis leģendārajā studijā “Hansa Records”, kur tapuši tādi hrestomātiski ieraksti kā “U2” “Achtung Baby”, Deivida Bovija “Low” un “Depeche Mode” “Black Celebration”. Ar minētajiem albumiem gan singlam “Blue Heaven”, kur kā viesvokāliste piedalās Berlīnes grupas “Gurr” soliste Andreija Kasablanka, ir visai maz sakara muzikāli. Es šo raksturotu kā “LCD Soundsystem” krustojumu ar Sleigh Bells vai CHAI.

“Stranded” – “Back Country”

Arī šim skaņdarbam ir tieša sasaiste ar Vāciju. 63 gadus pieredzējušais amerikāņu mūziķis Deivids Mensfīlds, kurš izdod ierakstus ar segvārdu “Stranded”, septembrī laidīs klajā savu jaunāko ierakstu “Midnight Sun”. Izrādās, ka pirms vairākiem gadiem viņš pavadījis ļoti karstu vasaru Austrumvācijā, Drēzdenē, nemitīgi notikušas ballītes un traucējušas miegu ne mazāk kā karstums. Tālāk pārcēlies uz lauku māju Leipcigā, kas varētu izskaidrot dziesmas nosaukumu. “Back Country” muzikālā ziņā visvairāk rada asociācijas ar “Echo & The Bunnymen” astoņdesmito gadu daiļradi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti