Pārmijas

Festivāls "Staro Rīga" šogad būs veltīts četrām dimensijām

Pārmijas

Dziedātāja Līga Priede par koncertu kopā ar kori "Mūza"

Amizants slavinājums muļķībai jeb Bauskas pilī skanēs senā mūzika un vārds

Amizants slavinājums muļķībai – Bauskas pilī skanēs senā mūzika un vārds

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Bauskas pils muzejā sestdien, 2. novembrī, skanēs senās mūzikas koncerts "La Folias", kurā goda vietā celta 16. un 17. gadsimta mūzika. To atskaņos sirsnīgi domubiedri, kas tikušies daudzās dažādās programmās – Ieva Nīmane, Pēteris Vaickovskis un Ainārs Paukšēns.

Ievas Nīmanes rokās šajā koncertā būs dažāda izmēra blokflautas un baroka oboja, Pēteris Vaickovskis spēlēs ne tikai ērgļeļpozitīvu un dziedās, bet arī lasīs fragmentus no Roterdamas Erasma "Muļķības slavinājumiem". Ainārs Paukšēns spēlēs viola da gamba.

Bauskas pils ar mūziku tiek pieskandināta visu cauru gadu. "Domāju, ikviens, kurš nodarbojas ar seno mūziku Latvijā, vismaz reizi ir koncertējis Bauskas pilī un dažādās Bauskas pils zālēs. Arī man bijis tas prieks to darīt vairākkārt gan ziemā, gan vasarā, un mums vienmēr ir prieks tur atgriezties, jo mūzika tur ļoti labi iederas," stāsta Ieva Nīmane, kura absolvējusi Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju (JVLMA), savas prasmes blokflautas un obojas spēlē papildinājusi arī Grīga akadēmijā, bet šobrīd apgūst baroka obojas spēli Hāgas Karaliskajā konservatorijā. Viņa ir docētāja Muzikoloģijas un Stīgu instrumentu katedrā JVLMA, pasniedz tradicionālo pūšaminstrumentu spēli Rēzeknes Mūzikas vidusskolā un spēlējusi visdažādāko ansambļu sastāvā.

Koncerta nosaukums ir intriģējošs. Tā iniciators Pēteris Vaickovskis 16. gadsimta mūzikas žanru foliju, kas tiešā tulkojumā nozīmē "muļķība", salīdzina ar brīvu improvizāciju džeza mūzikā, kur raksturīga melodiska tēma un nemainīgs, atkārtots harmoniskais pamats, kas dod iespēju brīvai improvizācijai. Taču nosaukums drīzāk ir kā aicinājums klausītājiem nākt un atklāt daiļu seno mūziku. "Tie nebūs tikai viena žanra darbi, bet princips, kas izmantots skaņdarbos, kurus mēs atskaņosim, gan laikam ir viens," stāsta Nīmane. "Būs diezgan daudz improvizācijas, kas senajai mūzikai ir ļoti raksturīga – dažas no improvizācijām ir pierakstītas, dažas radīsim uz vietas, kā mēs to nereti darām."

Būs iezīmēta divu laikmetu mūzika –  tas būs 17. un arī 18. gadsimts ar diviem šī žanra smagsvariem: "Skanēs Marina Marē Folija un Arkandželo Korelli Folija. Bet par pamatu šai programmai ir princips, ka variāciju forma attīstās uz konkrētas akordu secības vai basa līnijas, un tādu secību ir ļoti daudz: folija ir viena no zināmākajām.

Apzīmējums "muļķība" ir viens no tās tulkojumiem, varbūt tāpēc tīri likumsakarīgi iedomājāmies šo programmu izkrāsot ar vārdu, un pirmais, kas nāca prātā, bija Roterdamas Erasma "Muļķības slavinājums", kas ir ļoti mūsdienīgs un progresīvs darbs," stāsta Ieva Nīmane,

kura pirmo reizi ar šo darbu sastapusies pirms pieciem gadiem, kad kopā ar Guntaru Prāni, viņam spēlējot rata liru, ieskaņoja skaņuceliņu šim darbam Jura Strengas lasījumā.

Vai šim koncertam varētu būt viegla smaida elements līdzās? "Neapšaubāmi! Ceru, ka klausītājiem būs ļoti daudz iemeslu pasmaidīt, mēs tiešām esam centušies šo programmu veidot ļoti dažādu. Līdzās folijām esam izmantojuši arī mūziku no krājuma, kas nāk no blokflautas repertuāra un izdots 18. gadsimtā Londonā. Tajā apvienota daudzu komponistu mūzika, kas daudzviet ir nedaudz panaiva un smieklīga, bet ļoti atsvaidzina un iederas šajā programmā."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti