Labrīt

Pēdējos trīs gados teju dubultojies izsniegto darba atļauju skaits trešo valstu pilsoņiem

Labrīt

Rīgas domes administrācijas prioritātes - pilsētas budžets un atkritumu apsaimniekošana

Aivars Hermanis albumā apkopojis dažādos laikos ar Igo kopā radītās dziesmas

Aivars Hermanis albumā apkopojis dažādos laikos ar Igo kopā radītās dziesmas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Aivara Hermaņa kompozīcijas līdzinās smalku noskaņu gleznām, ne velti viņš atzīst, ka viņu pašu mākslā visvairāk valdzina impresionisms. Sestdien, 7. martā, Aivaram Hermanim apritēs 65. gadskārta, ko viņš svinēs ar koncertu VEF Kultūras pilī un jauna albuma iznākšanu.

Albums atspoguļo viņa ilggadīgo sadarbību ar Igo, bet koncertā uz skatuves kāps vēl daudz plašāks viņa radošo domubiedru pulks – līdzās Igo arī Ieva Akuratere, Aija Vītoliņa, Uldis Marhilēvičs, Raimonds Macats un vēl citi.

Aivars Hermanis stāsta, ka jubileja bija iemesls, lai īstenotu jau ilgāk lolotu ieceri – apkopot dažādos laikos ar Igo kopā radītās dziesmas. Jaunais albums tā arī saucas “Igo/Hermanis/Dziesmas”, un tajā iekļautas 13 kompozīcijas. Sākot no pirms 35 gadiem tapušā “Komunālā blūza” līdz jaunākajam kopdarbam “Tu iesāki”.

Albumā iekļautās dziesmas ierakstītas dažādos gados un studijās.

Pati senākā un, iespējams, visu laiku lielākais Hermaņa hits ir “Komunālais blūzs”, kura pamatā ir Māras Zālītes dzejolis, kas arī ierosinājis muzikālo stāstu.

“Komunālais blūzs” ir vairāk urbānu noskaņu glezna, bet, šķiet, vēl vairāk Hermani uzrunā dabas tēlu piesātināti dzejoļi, vieglas, gaisīgas rotaļas ar situācijām, ne velti pats viņš sevi dēvē par paskumju impresionistu, bet šajās viņa skumjās mūzikā ir kas gaišs un skaists.

Ar Igo un ar Ievu Akurateri Aivaram Hermanim ir īpaši līdzīgs pasaules redzējums, tāpēc ar viņu dzeju tapuši vairāki nozīmīgi kopdarbi, to vidū arī daudzu tik iemīļotais dziesmu cikls “Klusums starp mums”. Tikko klajā nākušajā albumā lielākās daļas dziesmu tekstu autors ir Igo.

Aivars Hermanis atklāj, ka melodiju Igo piedāvātiem vārdiem viņš mēdz radīt 15-20 minūšu laikā un salīdzina sevi ar mediju: “Tas tāds dievišķais pieskāriens, kura impulss faktiski ir Igo dzeja. ”

Aivars Hermanis 65. dzimšanas dienu sagaidīs arī ar koncertiem 7. martā Rīgā un 15. martā Liepājā -  abās sev nozīmīgajās pilsētās. Liepāja ir viņa dzimtā pilsēta, viņš auga pilsētas nomalē, muzikālā ģimenē, mamma vadīja korus un ansambļus, spēlēja akordeonu, tēvs bija pašdarbības mūziķis, arī spēlēja ansamblī, un viņam mājās bija septiņstīgu ģitāra.

Ģitāru toreiz Aivars Hermanis atstāja mierā, bet iemācījās spēlēt akordeonu un taustiņinstrumentus un kā 7. klases skolnieks tika uzaicināts vecāku puišu grupā, ko vadīja Valdis Skujiņš. Un tad jau vienā brīdī viņš nopietnāk ieinteresējās arī par sešstīgu ģitāru.

Un tā soli pa solim Aivars Hermanis aizrāvās ar ģitāru. Diemžēl Liepājas mūzikas skolā un vispār Latvijā ģitāras klases tajā laikā nebija, viņš iestājās fagota klasē, līdz pēc dažiem gadiem mūzikas skolā sāka strādāt pedagoģe, kas bija apguvusi ģitārspēli Gņesina Mūzikas augstskolā Maskavā. Aivars pārgāja pie viņas.

“Nu tad es esmu viens no pirmajiem Latvijas pēckara laika diplomētiem ģitāristiem, kam ir diplomā rakstīts – klasiskās ģitāras izpildītājs, bērnu mūzikas skolas skolotājs, tautas instrumentu orķestra diriģents,” stāsta Hermanis.

1974. gadā festivālā “Liepājas dzintars” Aivars Hermanis tika atzīts par labāko instrumentālistu. Arī pēc tam daudzkārt viņš atzīts par Latvijas labāko ģitāristu. Spēlējis daudzās labi pazīstamās grupās, un viena no zvaigžņu stundām ir grupas “Remix” laiks, kad Aivara ģitārspēles meistarība sasniedza nebijušus augstumus.

Kā komponists popularitāti viņš sāka gūt 90. gados, kad tapa izsmalcinātais un savam laikam pārsteidzošais cikls “Klusums starp mums”. Bet dziesmas viņš rakstīja jau arī agrāk: un Latvijas Radio fonotēka glabā arī pirmo ierakstu, un tā ir dziesma “Maldugunis” ar Dagnijas Dreikas vārdiem, ko Aivars Hermanis pats arī iedziedājis, tolaik būdams ansamblī “Tip Top”.

Retrospektīvs atskats uz Aivara Hermaņa daiļradi būs viņa 65. jubilejas koncerti, pirmais notiks sestdien, 7. martā, tieši mūziķa dzimšanas dienā, VEF Kultūras pilī, bet otrs – 15. martā – Liepājā, “Lielajā dzintarā”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti