Raimonds Pauls Latvijas Radio ierakstījis Ziemassvētku programmu; nākamais sarakstā – noslēpumains «krimināldarbs»

Maestro Raimonds Pauls kopā ar mūziķu grupu tikko Latvijas Radio 1. studijā ierakstījis lirisku Ziemassvētkiem veltītu programmu "Baltie svētki". Programmā iekļautas gan labi zināmas, gan piemirstas Paula dziesmas jaunos aranžējumos. Tās izpilda Paula Saija, Ērika Eglija-Grāvele un Jānis Kurševs.

No decembra dziesmas sāks skanēt Latvijas Radio kanālos, bet vienkopus tās varēs dzirdēt 24. decembrī Radioteātra iestudējumā "Baltie svētki", ko veido režisors Edmunds Freibergs. Tieši Ziemassvētkos programmu varēs noskatīties arī Latvijas Televīzijā.

Latvijas Radio 1 studijā tikko ierakstīta Maestro Raimonda Paula Ziemassvētku programma – «Baltie svētki»
00:00 / 04:39
Lejuplādēt

Pavasarī Latvijas Radio 1. studijā izskanēja Raimonda Paula izlolotā programma, veltīta Marģerim Zariņam, kas izpelnījās lielu klausītāju atsaucību. Tas iedvesmoja turpināt, un gada nogalē 1. studijā ieskaņots vēl viens maestro lolojums – Ziemassvētku programma "Baltie svētki". Līdzās Paulai Saijai, ar ko Raimondam Paulam ir ļoti aktīva sadarbība pēdējos gados, viņš to iedziedāt uzrunājis vēl divu citu skaistu balsu īpašniekus.

Raimonds Pauls stāsta: "Šajā gadījumā mēs vairāk domājām par tādu intīmu, lirisku, sentimentālu noskaņu. Nekādas jaunas meldijas nemeklējām, atradām tās pašas, kas jau dziedātas, bet man ir prieks, ka mēs atradām solistus, kas visādā ziņā sevi labi parādīja. Mans vecs paziņa ar ļoti lielu – kādu 20 gadu pārtraukumu – Jānis Kurševs un šī simpātiskā un negaidīti labi dziesmas izpildošā Dailes teātra aktrise Ērika Eglija-Grāvele. Sulīga un patīkama viņas balss. Tad mēs visu salikām kopā.

Es gribētu, lai tas uzburtu tādu ainu par romantisku lauku baznīciņu vai kādu mājiņu laukos, kur cilvēki pie sveču gaismas svin šos svētkus. Uzburt šādu klusinātu noskaņu bez lieka trokšņa – tāds bija mūsu mērķis."

Lai dziesmas skanētu pēc iespējas atbilstošāk iecerētajai noskaņai, programmas veidotāji īpaši rūpīgi piedomājuši, kādus instrumentus tajā iesaistīt, stāsta viens no dalībniekiem, producents un mūziķis Māris Briežkalns: "Maestro spēlē arī uz "Rhodes piano", kas piedod šim projektam tādu vajadzīgo siltumu, ne tik klasisku klavierskanējumu. "Rhodes piano" ir elektriskais piano, mums Radio rīcībā ir šis instruments, un tas ļoti labi piederas šim projektam. Jānis Kalniņš – ģitāras, Edvīns Ozols – bass, es pats uz sitamiem instrumentiem, un mums vēl radās ideja – piesaistīt arfu. Tātad Elizabete Lāce ir mums ar arfu, kas skanējumu padara krāsaināku."

Ieskaņotās dziesmas no decembra sāks skanēt Latvijas Radio dažādās programmās, bet visas vienkopus tās varēs dzirdēt Radioteātra iestudējumā, kas skanēs tieši Ziemassvētku vakarā un ko gatavo Edmunds Freibergs. Dziesmas savīsies kopā ar Kārļa Skalbes rakstītu tēlojumu, stāsta Radioteātra vadītāja Māra Eglīte: "Tā kā Maestro gribēja, lai viņa Ziemassvētki būtu ģimeniski un mājīgi, tad es domāju – nekas labāks par Kārli Skalbi nevar būt šādā reizē. Un tad, kad izvēlējāmies šo darbu, bija jautājums, kurš to lasīs, un visiem mums bija vienprātīgs lēmums, ka tas būs Jēkabs Reinis. Ceru, ka tas būs kaut kas mīļš, jauks, visiem saprotams, un varbūt par šo un to tas mums visiem liks arī padomāt."

Raimonda Paula plāni

Programma Ziemassvētkiem ierakstīta, un Maestro Raimonds Pauls jau aizrauts ar nākamo projektu, par ko gan pagaidām ir visai noslēpumains, vien stāsta, ka tas top sadarbībā ar dzejnieku Jāni Peteru: 

"Es tagad varu jau oficiāli paziņot, ka es tuvākajā laikā ķeršos pie sava krimināldarba, ko es ilgi esmu gatavojis un meklējis, tas laikam sauksies "Ziņģu karalis, aristokrāts un slepkava Lips Tuliāns".

Bija tādas grāmatiņas sen atpakaļ, vecajā drukā, kurās par viņu bija rakstīts. Mēs mēģināsim uztaisīt kaut ko tādu stilistiski citu, varbūt diskotēkas stilā bez glauniem tērpiem, – taisni otrādi – aicināsim uz skatuves visādus aizdomīgus cilvēkus. Lips Tuliāns – lai visi atceras šo nosaukumu!"

Lips Tuliāns ceļu pie skatītājiem varētu sākt nākamā gada vasarā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti