Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Skaņu ieraksti un atskaņošana cauri laikiem izstādē

Topošo operas mākslinieku eksāmens

Klāt eksāmenu laiks arī topošajiem operas māksliniekiem

Eksāmenu laiks arī Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā. Otrdien, 28. maijā, koncerteksāmena satraukumu piedzīvoja pieci Vokālās katedras studenti, kuriem bija iespēja parādīt savu varēšanu sadarbībā ar studiju "Figaro" iestudētos operu fragmentos.

Vokālo katedru šogad absolvēs desmit bakalauri un desmit maģistri, no kuriem septiņiem profils ir operdziedāšana.

Vokālās katedras diploma eksāmens operdziedāšanā Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Lielajā zālē ir iespēja jaunajiem māksliniekiem parādīt savas spējas īstā iestudējumā. Kopā ar eksaminācijas komisiju zālē ir arī skatītāji. Eksāmena programmā fragmenti no trīs operām, arī  ārijas no Gaetāno Doniceti "Mīlas dzēriena".

"Mēs vērtēsim tiešām to, kā viņi dzied, kā viņi jūtas, kā viņi kustas, kā viņi mijiedarbojas ar partneriem, kā dzird pavadījumu, kāds ir ansamblis. Ir tik daudz komponentu, ko vērtēsim. Šis kurss ir tāds, ka, man šķiet, jebkuru ņemtu savā teātrī darbā. Tiešām, ļoti, ļoti augstas klases mākslinieki," stāsta akadēmijas Vokālās katedras vadītāja Aira Rūrāne.

"Protams, ka Mūzikas akadēmijas skatuve ir koncertskatuve," piebilst operstudijas "Figaro" režisors Guntis Gailītis. "Tur uzburt izrādes atmosfēru ir ārkārtīgi grūti. "Mīlas dzēriens" ir burvīga opera, kur ir liela vokālā meistarība svarīga un arī saprast to tēlu."

Vai jaunie operdziedātāji spēs iejusties uz mūsu Baltā nama skatuves, rādīs laiks un arī vērtējums pēc eksāmena. Taču pagaidām nedalītas publikas simpātijas un pirmie ilgākie aplausi.

Par emocijām eksāmena laikā stāsta soprāns Elizabete Laura Porgante: "Tās sajūtas ir neaprakstāmas, jo es esmu izdzīvojusi gan Adīnas likteni, gan savu, četrus gadus mācoties Mūzikas akadēmijā. Un tas notika tikko uz skatuves. Protams, ka mans sapnis ir opera. Es eju uz to. Es nopietni strādāju, lai tur nonāktu. Es daru visu, kas ir manos spēkos, lai tur nonāktu. Un es ceru, ka sapņi piepildīsies!"

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti