Kultūras ziņas

Ilmāram Blumbergam velta izstādi "Kalpotājs"

Kultūras ziņas

(Zīmju valodā). Kultūras ziņas

Sākas pasaules mūzikas festivāls "Porta"

Ko dzirdēsim šī gada «Porta» festivālā? Ieskats programmā

No 27. līdz 29. jūlijam Rīgā un Kuldīgā notiks pasaules mūzikas festivāls "Porta". Programmu veido mākslinieki un grupas, kas savā mūzikā mantoto tradīciju attīsta jaunā skanējumā, dodot mūsdienu redzējumu. Piedāvājam īsi iepazīties ar māksliniekiem!

Ceturtdienā, 27. jūlijā, Kuldīgas Pils parkā festivālu atklās grupu "Le Diable a Cinq" un "Okra Playground" koncerti. Tās varēs dzirdēt arī "Portas" koncertos Rīgā.

"Le Diable a Cinq"

"Le Diable à Cinq" veido pieci multiinstrumentālisti no Kanādas, Riponas pilsētas Kvebekas rietumos. Trīs no grupas dalībniekiem ir brāļi, viens – brālēns un viens labs draugs. Mākslinieku vēlme ar savas mūzikas palīdzību ir atdzīvināt tradicionālās mūzikas saviesīgos svētku vakarus, kuros paši uzauguši, un viņiem tas izdodas temperamentīgi! 

"Okra Playground" 

"Okra Playground" radītā mūzika ir tradicionālo somu instrumentu, sarežģītu vokālo harmoniju un inovatīvu elektronisko elementu saplūšana vienā veselā. "Okra Playground" transcendentālais priekšnesums ļoti labi iederētos arī uz elektroniskās deju mūzikas festivāla skatuves. 

Piektdienā, 28. jūlijā, "Porta" savus klausītājus gaidīs Rīgā, Von Stricka villā, kur bez "Le Diable a Cinq" uzstāsies arī Peivi Hirvonena (Päivi Hirvonen).

Peivi Hirvonena

Viņas mākslinieciskā izpausme sakņotas somu tradīcijās. Mūziķes galvenie instrumenti ir vijole, balss un lira, un caur savu mūziku Hirvonena atklāj stāstus par nepieradinātām emocijām.

Žiljēns Sertins

Žiljēns Sertins (Julien Certin) franču tautas tradīcijas spēj izstāstīt mūsdienām saprotamās sajūtās un skaņās.

Sertins ir virtuozs akordeonists, kura interpretācijas inovatīvā pieeja ir palīdzējusi atjaunot akordeona lomu mūsdienu franču mūzikā. Publika slavē arī mūziķa skatuves harismu. 

"Rahu The Fool" 

Latviju festivālā pārstāvēs "Rahu The Fool", kas tagadējā sastāvā noformējies 2017.–2018. gada ziemā, kad ģitāristam/vokālistam Pēterim Narubinam, veļasdēlistam Jāzepam Podniekam, vijolniecei Laumai Bērzai un kontrabasistei Evitai Bambānei kādā folka vakarā klubā "Ala" nejauši pievienojās saksofonists Benijs Zeltkalis (Benny Goldmsith) no Austrālijas.

Grupa izpilda, aranžē un sacer mūziku, ko var dēvēt par folkmūziku un pasaules mūziku. Programmā ir blūzs, bluegrass, tautasdziesmas, latviešu danči, baltkrievu danči, franču burē, Austrālijas tautas mūzika, brīžiem nelieli džeza un kantrī mūzikas piesitieni, a capella skaņdarbi un čigānu džezs. Tas viss izskan plašā instrumentācijā, kurā tiek likts lietā: veļasdēlis, kontrabass, ģitāra, saksofons, vijole, ukuleles, mandolīna, bandžo, ermoņikas, tamburīns, šeikeri, stomp-box, pieci vokāli, flauta, reizēm parādās pat kazoo un vēl šis tas tikpat interesants.

Sestdien, 29. jūlijā, "Portas" koncerti notiks Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā. Tur uzstāsies "Okra Playground" un Žiljēns Sertins, kā arī grupa "Duo Ruut". 

"Duo Ruut" 

"Duo Ruut" aizrauj ar inovatīvām igauņu tautas mūzikas interpretācijām. Viņu mūzika ir burvīgs tradicionālo sakņu un mūsdienu meklējumu saplūšana vienā veselumā.

Mūziķēm ir izkoptas balsis, mūzika ir minimālistiska un sevī ieraujoša. Dziesmu centrā nereti ir instruments kantele, kas ir somu tautas mūzikas strinkšķināmais stīgu instruments līdzīgs koklei. 

Daniels Herskedals

Daniels Herskedals (Daniel Herkedal) radošajā darbībā paplašina laikmetīgā džeza robežas un no jauna definē tubas spēles iespējas.

Herskedāls ieguvis karjeru kritiķu atzinību un saņēmis vairākas prestižas balvas, tostarp Norvēģijas "Grammy" un "BBC Jazz Award". Viņš ir sadarbojies ar tādiem slaveniem māksliniekiem kā Arvi Henriksenu, Matiasu Eiku un Tronheimas džeza orķestri, pierādot savu daudzpusību un spēju radīt muzikālus dialogus.

Džamala

Džamalas (Jamala) mūzikā lieliski saplūst soul, džezs, elektronika, pasaules mūzikas un pop žanri. Interesanti, ka viņa ir skolojusies kā operdziedātāja, bet izvēlējusies populārās mūzikas skatuvi.

Mākslinieces skanējums un dzīvā uzstāšanās kvalitāte ir Ukrainas mūsdienu mūzikas skatuves iezīme. Atpazīstamību pasaulē viņa nostiprināja ar uzvaru Eirovīzijas dziesmu konkursā 2016. gadā. 

Festivālā "Porta" novembrī Latvijā – Valmierā, Rīgā un Saldū – uzstāsies Ana Karla Maza (Ana Carla Maza) no Kubas. Viņa ir čelliste un dziedātāja, kuras mūziku iedvesmojusi dzimtenes ritmi, jo īpaši "Buena Vista Social Club". Savā daiļradē Maza apvieno Latīņamerikas krāsas ar džezu un klasisko mūziku. 

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti