Pa ceļam ar Klasiku

Izsalkums pēc dzīvas mijiedarbības. Tuvojas festivāls "Voicingers"

Pa ceļam ar Klasiku

Muiža un parks ar Eiropas elpu. Par Ēbelmuižas atjaunošanu stāsta Normunds Leitlands

Ar misijas apziņu. Saruna ar Latviešu mūzikas svētku Madonā rīkotāju Mārtiņu Bergu

11 pirmatskaņojumi un džeza naktskoncerts – Madonā gatavojas Latviešu mūzikas svētku kulminācijai

"Kas ir latviešu mūzika bez latviešu komponistiem? Tas ir jākopj! Ja es to varu darīt, uzskatu to par savu misiju," saka Jāņa Norviļa Madonas Mūzikas skolas direktors, diriģents Mārtiņš Bergs. Ar viņa gādību šovasar jau 26. reizi notiek Latviešu mūzikas svētki Madonas novadā. Svētku noslēguma koncertā 4. augustā pirmatskaņojums 11 Baltijas jauno komponistu meistarklašu dalībnieku jaundarbiem. 

Uz topošo mūziķu vasaras nometni "Daba pilna mūzikas" jau var atskatīties – tā notika laikposmā no 16. līdz 22. jūlijam. Jumurdas muižā kopā sapulcējās 80 bērni un jaunieši no 28 Latvijas mūzikas skolām. "Pēc Madonas novada visvairāk bērnu un jauniešu, kopumā 13, nāca no Emīla Dārziņa mūzikas skolas, tāpat no Mediņskolas un Jurjānskolas. Vistālākais punkts bija Liepāja. Tātad ļoti iecienītas meistarklases, kuru noslēgumā fantastisku sniegumu uzdāvināja Agnese Egliņa un Magdalēna Geka, nospēlējot Vaska "Vasaras mūziku"," Latvijas Radio 3 raidījumā "Pa ceļam ar Klasiku" vēsta Mārtiņš Bergs.  

Savukārt Baltijas jauno komponistu meistarklases ir nupat sākušās. Kā ziņo notikuma veidotāji, kopš 2013. gada kopumā 52 jaunie skaņraži 10 dienu meistarkursos slīpējuši amata prasmi pie atzītiem kompozīcijas meistariem un pie profesionālu mūziķu ansambļa, kas iestudē dalībnieku rakstītos darbus. Šogad piedalīsies 11 dalībnieki. 

Bergs vērtē, ka arī starptautiskie komponistu meistarkursi ir veiksmes stāsts, ko viņam palīdzēja izveidot Andris Dzenītis un Rolands Kronlaks: "Šis formāts ir ļoti veiksmīgs, jo pie izciliem mūziķiem, meistarklašu vadītājiem, jaunie gūst pieredzi. Piemēram, sešas dienas ir bijis pat Reinis Zariņš. 

Izcili mūziķi sniedz jauno komponistu meistarklases, viņu padomi tiek ņemti vērā. Ir bijis pat tā, ka divas trešdaļas tiek pārstrādātas, jo profesionālis, kurš savu instrumentu pārzina vislabāk, jaunajiem skaņražiem dod padomus. 

Tas viss, manuprāt, Latviešu mūzikas svētkus padarījis ne tikai par koncertu, bet arī par izglītības platformu. 

Pasniedzēju pulkā ir komponisti Jānis Petraškevičs, Evija Skuķe, kura, starp citu, kā dalībniece piedalījās pirmajos meistarkursos, un Gundega Šmite. Jāatzīmē, ka septiņu atskaņotājmākslinieku sastāvu katru reizi izrauga meistarklašu vadītāji. Šogad uzaicināto vidū ir flautiste Vita Rozēna-Gaļicka, obojists Māris Kuģis, akordeonists Artūrs Noviks, čellists Jānis Pauls, sitaminstrumentālists Elvijs Endelis un, tā notiek pirmo reizi, arī divi aktieri – Anna Klišāne un Mārtiņš Gūtmanis. 

Mārtiņš Bergs zina stāstīt, ka jaunie komponisti mēdz visu nakti skolā komponēt un ne reizi vien esot sanācis kādu no rīta atrast turpat aizmigušu.

"Skola ir radošas darbības piesātināta. Patiesībā tas arī ir tas, kāpēc vispār savulaik aizgāju strādāt uz Madonu," viņš atklāj. "Ja man būtu piedāvāts strādāt tikai par skolas direktoru, savu vietu es te neredzētu, bet, kad sapratu, ka Latviešu mūzikas svētki ir ar milzīgu potenciālu un pats pabiju tajos klāt... Jā, tas ir mans prieks un mana laime – būt tur." 

Jāņa Norviļa Madonas Mūzikas skolas direktors piebilst, ka Latviešu mūzikas svētku veidošana ir darbs visa gadā garumā: lai vasarā varētu īstenot izglītības programmu un koncertus, jau rudenī ir jāpiedalās Valsts kultūrkapitāla fonda projektu konkursā "Valstiski nozīmīgi kultūras pasākumi". 

Izrādās, ka šo notikumu Mārtiņš Bergs organizē viens pats; palīgos viņam ir tikai lietvede un grāmatvede. Visi pūliņi gan ir tā vērti, jo svētkus novērtē gan mūziķi, gan klausītāji. Bergs stāsta:

"Ja sākumā bija bažas tieši par laikmetīgo mūziku, lai cik dīvaini nebūtu, bet pēdējos gados Latviešu mūzikas svētkos tas kļuvis par vienu no visapmeklētākajiem koncertiem. Tur skan tikko radīta mūzika, jaunāka nevar būt, un jaunieši ir ļoti talantīgi,

katru skaņdarbu klausos ar interesi. Prieks arī, ka ir daļa jauniešu, kas nu jau paši ir ar vārdu, piemēram, Madara Pētersone, tāpat Evija Skuķe. Es jūtu, ka tas ir mans pienākums, ja es to reiz esmu uzņēmies. Nu, kas ir latviešu mūzika bez latviešu komponistiem? Tas ir jākopj! Ja es to varu darīt, uzskatu to par savu misiju."

Pirmatskaņojumi un džeza vakars – astoņi Latviešu mūzikas svētku koncerti 

Turpinot pērn iesākto tradīciju, svētku atklāšanas koncerts greznos Cesvaines pilsētas svētkus. 29. jūlijā pulksten 15.00 Cesvaines pilī izskanēs Jāņa Norviļa Madonas Mūzikas skolas absolventu koncerts. Dienu vēlāk – 30. jūlijā – Jāņa Norviļa Madonas Mūzikas skolā būs divdaļīgs koncerts "Axis Mundi / Kamermūzikas retumi 12 stīgās", kurā muzicēs divi kamermūzikas sastāvi – trio "Metamorfoze" un trio "Baltia".

31. jūlija vakarā pulksten 20.30 Cesvaines Evaņģēliski luteriskajā baznīcā ērģelniece Kristīne Adamaite un soprāns Iveta Apine atskaņos programmu "Vakara himna" ar Ata Stepiņa, Romualda Jermaka, Renātes Stivriņas, Ingmara Zemzara, Jāņa Mediņa, Lūcijas Garūtas un vēl citu komponistu mūziku. 

Aizvadot pa koncertam dienā, vai pat diviem – 3. augustā iecerēta Magdalēnas Gekas un Ivetas Cālītes programma "Pamestie", kā arī džeza mūzikas naktskoncerts –, Latviešu mūzikas svētki noslēgsies 4. augustā ar notikumu "Laikmets. Skaņa. Jaunrade". Pirmajā daļā varēs dzirdēt Baltijas jauno komponistu meistarklašu dalībnieku – Matīsa Tomasa Vikmaņa, Dāvja Vilka, Rainera Liekniņa, Žanetes Spirkas, Luka Butkus, Karoļa Dabuļska, Lindas Dambergas, Kristiāna Patrika Krastiņa, Etīnas Emīlijas Saulītes, Eļzanas Šaripovas un Annijas Zariņas – pirmatskaņojumus, bet otrajā daļā skanēs meistarklašu vadītāju mūzika. 

Vairāk par Latviešu mūzikas svētku koncertiem lasāms Jāņa Norviļa Madonas Mūzikas skolas tīmekļvietnē. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti