Kultūras rondo

Kā tu jūties? Mākslinieku atbildes uz vienkāršo un tomēr sarežģīto jautājumu

Kultūras rondo

Pēterim Pētersonam - 100. Neordināra personība ar savu redzesleņķi

Norit Osokina Brīvibas festivāls Ukrainai: turpinām palīdzēt un ziedot

Silts atbalsts, pieņemšana un radoša izpausme «Osokina Brīvības festivālā Ukrainai»

"Osokina Brīvības festivālā Ukrainai" pianists Andrejs Osokins pulcina mūziķus, lai vāktu ziedojumus Ukrainas karavīriem, arī palīdzībai mājdzīvniekiem, kuri palikuši bez barības, un citiem Ukrainas atbalsta mērķiem. Festivāls jau sācies un dažādās koncertvietās Rīgā turpināsies līdz 11. jūnijam.

Festivāls izveidots pandēmijas laikā, kā brīvdabas festivāls, lai dotu iespēju mūziķiem "īsajos brīžos, kad nebija mājsēde" tikties ar klausītajiem. Sākoties Krievijas iebrukumam Ukrainā, festivāla rīkotāji sapratuši, ka tas jāvelta Ukrainas atbalstam. "Bēgļiem ir ļoti dažādi likteņi, bieži viņi gadu sēž uz čemodāniem, saka, ka pie pirmās iespējas brauks apkaļ uz Ukrainu, uz mājām, jo tur ir ko darīt – visu vajag atjaunot, tur vajag palīdzēt," bēgļu bailes no dzīves veidošanas Latvijā skaidro Osokins, norādot, ka emocionāli tas ir ļoti bīstams stāvoklis un socializēšanās iespējai te ir liela nozīme. Festivāls sniedz šādu iespēju, Ukrainas bēgļiem tas apmeklējams bez maksas, bet mūziķi var radoši realizēties un veidot sadarbību ar vietējiem māksliniekiem. Viņš cer, ka šādas un līdzīgas aktivitātes palīdzēs bēgļiem Latvijā piedzīvotajā laikā atcerēties prieka brīžus, īpaši tas ir attiecināms uz bērniem, kuri ierodas emocionāli sagrauti. "Viņi nesmaida, viņiem grūti kustēties, bet pēc tam, pēc dažām nedēļām, viņi ir priecīgi, viņi ir satikuši savus draugus, arī bērnus, viņi spēlējas [..] viņi mācās latviešu valodu un ir pieņemti, tas rada prieku viņiem," saka Osokins.

"Tas ir ļoti svarīgi, jo karš nozaga viņu laimīgo bērnību, viņi piedzīvoja kaut ko šausmīgu, bet mūsu mērķis ir viņiem šo bērnību atdot," uzsver mūziķis.

Veiksmīgs šādas sadarbības piemērs ir jaunā dziedātāja Anastasija Vasilenko, kura kopā ar grupu "Sub Scriptum" uzstājās iepriekšējā festivālā, izpildot divas dziesmas, viena no tām veltīta kara tēmai. "Ar to mēs pabeidzām pirmo daļu, tas bija ļoti spēcīgi, viena no atklāšanas koncerta kulminējām," atceras Osokins. Andrejs Osokins jauno dziedātāju bija ievērojis izpildītāju konkursā "Nāc sadziedāt", kurā bijis žūrijas sastāvā: "Viņa ļoti, ļoti spoži uzstājās, man likās, ka viņai ir mīlestība ar skatuvi, viņa ir ļoti atraisīta, ļoti enerģiska, ļoti brīva uz skatuves, bet arī ļoti fokusēta, tas ir svarīgi, un arī dzied brīnišķīgi." Tāpat viņu priecē, ka turpinās "Shakima Trio", grupas "Melo M" un Darjas Leleko, Katrīnas Gupalo un meiteņu grupas "Varakuta" kopdarbi. "Tā ir ļoti svarīga iespēja bagātināt mūsu kultūru ar viņu temperamentu, idejām un mūziku, brīnišķīgu mūziku, kuru mēs atklājam un arī bagātināt viņus, lai viņiem šis laiks Latvijā ir ļoti radošs un ražīgs savā profesijā," norāda Osokins.

Festivāla ienākumi paredzēti atbalstam Ukrainai, ir vairāki ziedojumu mērķi. Viens no tiem ir pašsildošie pusdienu komplekti karavīriem frontes līnijā.

"Ir ļoti svarīgi, lai viņi var sajust mūsu atbalstu, lai viņi ir paēduši un motivēti, jo šis karš ir par motivāciju.

Jau no pirmajam dienām, mēs sapratām, ka Ukraiņu armija, viņai varbūt nav tik daudz bumbu un raķešu – tik daudz ieroču, bet viņiem ir izcila motivācija, viņi aizstāv savu zemi, savu dzīves veidu, savu valodu, savu nākotni," uzsver Osokins. Siltās pusdienas apstākļos, kuros ēdiena uzsildīšana var izrādīties dzīvībai bīstama, ir spēcīgs un svarīgs veids, kā atgādināt Ukrainas karavīriem par mūsu atbalstu. Andrejs Osokins izsaka lielu pateicību visām organizācijām, kas palīdz Ukrainai un mūziķiem, kuri tik kuplā skaitā atsaukušies šai iniciatīvai. Pēc līdzekļu realizācijas tiks sagatavota arī atskaite par to, kurš un ko saņēmis, bet iespēja atbalstīt pašsildošo pusdienu komplektu iegādi turpināsies arī pēc festivāla noslēguma.

Festivālu turpinās divas jaunas koncertprogrammas – Andreja Osokina un Festivāla stīgu kvarteta koncerts 27. maijā kultūrtelpā "Ola Foundation", bet 28. maijā Melngalvju namā koncertā "Sajūtu spēles" pirmo reizi uz skatuves tiksies Andrejs Osokins un aktieris Gundars Āboliņš, kurš lasīs Ainara Kneša dzeju. Jūnija sākumā Anglikāņu baznīcā izskanēs divas neparastas programmas – 1. jūnijā notiks koncerts "Cilvēki, kaķi un mūzika", tajā skanēs slavenais Rosīni "Kaķu duets" un citu komponistu darbi, kuri pievērsušies kaķu tēmai. Visi koncerta ienākumi tiks novirzīti Krievijas karadarbības rezultātā cietušajiem suņiem un kaķiem Ukrainā, kā arī kaķu palīdzības centra "Remi" un patversmes "Kaķa sirds" iemītniekiem tepat Latvijā. "Ja esam cilvēciski, mums arī par mājdzīvniekiem vajag padomāt, par kaķiem, suņiem, citiem," uzsver Osokins. 2. jūnijā festivāla programmā – "Avangarda nakts koncerts". 4. jūnijā "Amoralle Level-Up" dzirdēsim Katrīnu Gupalo. Festivāls noslēgsies 10. jūnijā ar koncertu Vāgnera namā, kur "Kremerata Lettonica" un Andrejs Osokins izpildīs Vaska, Ķēniņa mūzika un arī ukraiņu komponistu darbus, piedalās arī aktrises Dita Lūriņa un Larisa Semirozumenko. Pirms koncerta būs skatāma bērnu zīmējumu izstāde. "Bērni no Latvijas, ukraiņu bēgļu bērni, arī bērni no Ukrainas, sūta mums sveicienu un pateicību, par to, ka atbalstām viņu vecākus, kuri tagad karo [..] tas ir ļoti aizkustinoši, jo zīmējumi ir ļoti gaiši un skaisti par Latvijas-Ukrainas draudzību," stāsta Osokins. Tā arī būs pēdējā iespēja apmeklēt Vāgnera namu pirms rekonstrukcijas un apskatīt telpas. "Vairāk jūs Vāgnera zāli neredzēsiet tādu, kā tā ir tagad!" intriģē mūziķis. "Katru reizi, kad eju tur mēģināt, tas ir piedzīvojums, ceļojums laikā, ļoti interesanti." Savukārt 11. jūnijā festivāla epilogā Georgijs Osokins "Ola Foundation" telpās izpildīs Baha mūziku.

Visi festivāla laikā gūtie biļešu ieņēmumi tiek novirzīti Ukrainai – humanitārai, medicīnas, aizsardzības un mājdzīvnieku palīdzībai. Ziedot šiem mērķiem var arī portālā Ziedot.lv īpaši izveidotā ziedojumu akcijā "Osokina Brīvības festivāls – Ukrainas cilvēkiem".

Festivāla laikā no līdzšinējo pasākumu biļešu ieņēmumiem un ziedojumiem savākti jau vairāk nekā 11 000 eiro Ukrainas atbalstam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti