Rīta regtaims

Būs džezīga ballīte! Par festivālu "Saulkrasti Jazz 2023" stāsta Tālis Gžibovskis

Rīta regtaims

Pianists Roberts Flaics un "Klusās rezonanses" Cēsu Mākslas festivālā

17. gadsimta ukraiņu baroks Sv. Marijas Magdalēnas baznīcā

Muzikāls atklājums – Sv. Marijas Magdalēnas baznīcā skanēs 17. gadsimta ukraiņu baroks

Ceturtdien, 20. jūlijā, pulksten 18.00 Rīgas Sv. Marijas Magdalēnas baznīcā notiks labdarības koncerts, kurā 17. gadsimta garīgo mūziku no Ukrainas atskaņos ansamblis "Ældmusic". Ansamblī dzied Valsts akadēmiskā kora "Latvija" mākslinieki: Ansis Bētiņš un trīs Ukrainas mūziķi – Natālija Behma, Oksana Nikitjuka un apvienības vadītājs Serhijs Zadorožnijs. Ziedojumos iegūtie līdzekļi tiks izmantoti ūdens filtru iegādei reģionālajai klīnikai Hersonā.

Aicināts pastāstīt par ansambli "Ældmusic", Ansis Bētiņš Latvijas Radio 3 "Klasika" raidījumā "Rīta regtaims" atklāj, ka mūziķus kopā sapulcējis viņa kolēģis Valsts akadēmiskajā korī "Latvija" Serhijs Zadorožnijs. Līdz ar Bētiņu un Zadorožniju (viņš ir arī ansambļa vadītājs un 20. jūlija koncertprogrammas autors) muzicē vēl divas kora mākslinieces, diriģentes no Ukrainas –  Natālija Behma un Oksana Nikitjuka. Ansambļa skanējumu tostarp bagātina klavesīniste Gertruda Jerjomenko.

Ja par ansambļa "Ældmusic" nosaukumu – "tas sevī slēpj nevis to, ka šis ansamblis akcentē savu darbības lauku kādā noteiktā laika periodā cilvēces vēsturē un atskaņo tikai renesanses, baroka, klasicisma un romantisma laikmeta mūziku, bet tas drīzāk sevī ietver mūziku, kas ir nākusi no pagājušiem, bijušiem laikiem," paskaidro Bētiņš. "Piemēram, 

šajā koncertā līdzās 17. gadsimta ukraiņu mūziku izskanēs arī pāris ukraiņu romances, kas nāk no 19. un 20. gadsimta. 

Tās gluži par laikmetīgām kompozīcijām nenosauksim."

Labdarības koncertā Sv. Marijas Magdalēnas baznīcā pārsvarā skanēs Mikolas Diļecka (Микола Дилецький) kompozīcijas. "Viņš ir tagadējās Ukrainas teritorijā dzimis 17. gadsimta komponists, par kuru kopumā, un to atzīst arī mani ukraiņu kolēģi, ir atrodama ļoti skopa informācija – nav zināmi nedz viņa dzimšanas, nedz miršanas dati. Pēc viņa kompozīcijām un, kas vēl svarīgāk, viņa teorētiskajiem traktātiem, mēs varam izsekot viņa dzīves gaitām. Piemēram, ir zināms, ka ilgāku laiku viņš ir dzīvojis Viļņā, toreizējā Polijas–Lietuvas ūnijā, un visdrīzāk tur ir sastapies ar dažādiem no Itālijas atbraukušiem mūziķiem un komponistiem, no kuriem viņš arī smēlies idejas savu kompozīciju un teorētisko traktātu rakstīšanai. Tās [idejas] Diļeckis pēc tam arī ir aizvedis tālāk uz tagadējo Ukrainas teritoriju," stāsta Ansis Bētiņš.

"Es domāju, ka klausītājiem šī mūzika būs atklājums, jo Latvijā līdz šim, cik mums zināms, Diļecka mūzika nav atskaņota.

Serhija diplomdarbs mūsu Mūzikas akadēmijā ir saistīts ar vokālo mūziku Ukrainā 17. gadsimtā, un šie pētījumi ir interesanti ne tikai cilvēkiem, kas ar mūziku nodarbojas profesionāli, bet arī klausītājiem," piebilst Bētiņš.

Ansamblis "Ældmusic"
Ansamblis "Ældmusic"

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti