Pa ceļam ar Klasiku

Māsu sajūta un draudzība daudzu gadu garumā. "Saucējas" un "Nanina" no Gruzijas

Pa ceļam ar Klasiku

Attāluma draudzība un klātesošais mākslinieks. "Survival Kit" - šogad Vidzemes tirgū

Egīls Šēfers, Kaspars Putniņš: IAMIC konferencei ir skaidrs mērķis un lielas ambīcijas

Cenzūra, mākslīgais intelekts un audzināšana mūzikā. Rīgā notiks muzikālai izglītībai veltīta konference

"Mums ir ārkārtīgi svarīgi saprast, kas mūzikas nozarē ir tās jomas, kas mums ir jāaizpilda, kur nozarei jāpalīdz," Latvijas Radio 3 raidījumā "Pa ceļam ar Klasiku" sacīja Latvijas Mūzikas informācijas centra (LMIC) vadītājs Egīls Šēfers, iezīmējot konferences "IAMIC 2023" (International Association of Music Information Centres) tematus.

Pulcējot mūzikas nozares profesionāļus un ekspertus no vairāk nekā 30 dalībvalstīm, pirmo reizi Latvijā 14. un 15. septembrī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā norisināsies "IAMIC konference 2023", kas 16. un 17. septembrī turpināsies Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars". Konferences programmā 15. septembrī notiks arī Latvijas Radio kora koncerts Sv. Jāņa baznīcā.

Kā skaidroja Egīls Šēfers, IAMIC konferencē notiks dažādas paneļdiskusijas un lekcijas, kas aptvers jautājumus, kā dzīvot līdzi mūsdienu laikmetam, kā noturēt klausītāju un kādai ir jābūt mūsdienu mūzikas izglītībai.

Tāpat konferencē pievērsīsies tēmām, kā audzināt un noturēt auditoriju dažādiem mūzikas žanriem, krievu kultūras cenzūrai mūzikā un mākslīgā intelekta radītajai ietekmei uz mūziku.

Diskusijās tiks izceltas arī dažādas aktualitātes, kas saistās ar mūzikas klausīšanos un radīšanu mūsdienās.

Egīls Šēfers un Kaspars Putniņš
Egīls Šēfers un Kaspars Putniņš

Ar priekšlasījumiem un paneļdiskusijās līdzās IAMIC biedriem piedalīsies Rīgas Doma kora skolas, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas, Latvijas Radio kora, Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra, Latvijas Kultūras akadēmijas, Liepājas Universitātes, Elektronikas un datorzinātņu institūta un citi eksperti.

Konferences programmā Latvijas Radio koris diriģentu Sigvarda Kļavas un Kaspara Putniņa vadībā 15. septembrī Rīgas Sv. Jāņa baznīcā sniegs Baltijas laikmetīgās kormūzikas koncertu "Daudzbalsīgā vienbalsība". Koncertā skanēs vairāki skaņdarbi, kurus pirmatskaņojis Latvijas Radio koris.

"Mūsdienās ir jābūt universālam kaķim, kas spēj krist no dažādiem augstumiem un dažādos leņķos," pielāgošanos mūsdienām komentēja diriģents Kaspars Putniņš.

Veidojot koncerta repertuāru, Kaspars Putniņš un Sigvards Kļava centušies veidot visaptverošu ieskatu tajā, kas Latvijas mūzikā šobrīd ir aktuāls un kur tajā visā ir Latvijas Radio kora vieta. "Tas ir mēģinājums caur atslēgas caurumu ielūkoties tajā telpā, ko mēs saucam par mūsdienu latviešu kormūziku," skaidroja Putniņš.

Koncertā izskanēs Mārtiņa Viļuma, Ērika Ešenvalda, Santas Ratnieces, Pētera Vaska un citu komponistu, tostarp Ņujorkā dzīvojošās lietuviešu komponistes Žibokles Martinaitītes skaņdarbi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti