Vai zini?

Vai zini, kā mainās komponista domas, laikam ejot?

Vai zini?

Vai zini, ka viens no galvenajiem "Splendid Palace" ēkas prototipiem ir Sansusī pils?

Vai zini, ka Latvijā ražotās Hamonda ērģeles šogad atkal sākušas skanēt?

Vai zini, ka Latvijā ražotās Hamonda ērģeles šogad atkal sākušas skanēt?

Vai zini, ka savulaik Valsts elektrotehniskā fabrika (VEF), kura, kā mēdz teikt, ražoja visu – sākot no adatas līdz pat lidmašīnai, bija iegādājusies oficiālo licenci no amerikāņu inženiera Lorensa Hamonda un tepat Rīgā sāka ražot elektriskās "Hammond" jeb Hamonda ērģeles? Daudzi joprojām nespēj tam noticēt, bet VEF vēstures muzejā ir saglabājušies pierādījumi tam, ka pašmāju Hamonda ērģeļu izgatavošanai tika izmantota Latvijas mežos iegūtā koksne un arī unikāls slavenā mākslinieka Ādolfa Irbītes dizains. 

Vai zini?

Latvijas Radio 3 ciklā "Vai zini?" kultūrpētnieki, vēsturnieki un citi eksperti skaidro dažnedažādus terminus, vēsta par interesantiem artefaktiem un neparastām idejām.

Lorenss Hamonds bija amerikāņu inženieris un uzņēmējs. Viņš nebija mūziķis, tomēr viņam patika eksperimentēt ar dažādām skaņas ģenerēšanas metodēm, kā rezultātā tika radītas sensacionālās elektriskās ērģeles, ko patentēja 1934. gadā. Viens no pirmajiem viņa izgudrojumu novērtēja amerikāņu uzņēmējs, konveijera ražošanas "tēvs" Henrijs Fords un komponists Džordžs Gēršvins. Jau pēc trim gadiem par Hamonda ērģelēm uzzināja arī Latvijā — 1937. gadā šādas elektriskās ērģeles sāka ražot VEF, un drīz vien tās valstī kļuva ļoti pieprasītas.

Rēzeknes luterāņu draudze 1938. gadā pasūta elektriskās ērģeles ar tādu pat prospektu kā stabuļu ērģ...
Rēzeknes luterāņu draudze 1938. gadā pasūta elektriskās ērģeles ar tādu pat prospektu kā stabuļu ērģelēm, lai gan tam šoreiz ir tikai tīri dekoratīva loma. Rēzeknes ērģeles redzamas VEF ražojumu uzskaites lapā, kas glabājas VEF vēstures muzejā

Līdzīgi kā Amerikā, arī Latvijā sākotnēji risinājās strīdi par to, vai ar elektrību radītās skaņas pilnvērtīgi aizstāj stabuļu ērģeļu skanējumu. Tomēr instruments bija pieprasīts ne vien skaņas kvalitātes dēļ, bet arī tāpēc, ka bija daudz lētāks nekā stabuļu ērģeles – un VEF muzejā tika atrastas liecības par vismaz desmit Latvijā saražotajiem instrumentiem. Divi no tiem – Rakstniecības un mūzikas muzeja un Dailes teātra eksemplāri – ir bēdīgā stāvoklī.

Dailes teātra ērģeles, reiz atrastas mētājamies teātra noliktavā, nokrāsotas tumši sarkanā krāsā kādas izrādes vajadzībām. "Klasikas" direktore, muzikoloģe Gunda Vaivode zina stāstīt, ka instrumenta pārkrāsošana bijusi scenogrāfa ideja: "Tā nebija veiksmīga... Tāpēc šis instruments vairs nav muzejiska vērtība, bet tas nekādā ziņā nav lēts rekvizīts, jo ir spēlējams, un tas reizumis tiek arī izmantots. Latvijas Radio rīcībā ir pat tā ieraksts! 

Pārkrāsošana neietekmē skaņu. Instruments joprojām ir mūsu redzeslokā un tiek domāts par tā vizuālā veidola atjaunošanu."

Bet ir arī vēl viens, vislabāk saglabājies "Hammonds" – to 1937. gadā Liepājas Lutera baznīcai uzdāvinājis Latvijas prezidents Kārlis Ulmanis, ziedojot 10 000 latu ērģeļu iegādei.

VEF ražotās Liepājas Lutera baznīcas Hamonda ērģeles
VEF ražotās Liepājas Lutera baznīcas Hamonda ērģeles

Daudzus gadus arī tas nebija lietošanas kārtībā, tāpēc, lai atjaunotu un saglabātu mūsu valsts kultūrvēsturisko mantojumu, kultūras projektu vadītāja Antra Dreģe pagājušogad sāka ziedojumu kampaņu, piesaistīja līdzekļus un speciālistus no Latvijas un Nīderlandes, un visu šo darbību rezultātā Latvijas "Hammonds" šovasar sācis skanēt!

VEF ražoto Liepājas Lutera baznīcas Hamonda ērģeļu restaurācijas procesa kolāža
VEF ražoto Liepājas Lutera baznīcas Hamonda ērģeļu restaurācijas procesa kolāža

Kā atzīst pieredzējušais ērģeļu restaurators Ganderts de Bo, Rīgā ražotās ērģeles ir vecākas par citiem instrumentiem, uz kuriem parasti muzicē pasaulē, tādēļ tām ir īpaša vērtība. Nākotnē vēl jāparūpējas par instrumenta koka daļu restaurāciju, jāturpina atjaunot skaņu mehānismi, jāmaina ērģeļu motors, nepieciešams risināt arī ērģeļu telpas siltuma jautājumu ziemas periodā. Bet jau šovasar tika aizvadīta pirmā koncertsezona un uzsāktas sarunas ar izglītības iestādēm, lai uz šī vēsturiskā instrumenta varētu trenēties studenti. 

Vai zini?

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti