Kultūras ziņas

Intars Busulis iesāk koncerttūri "Spēlē savā burvju flautā"

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Komponista Hansa Cimmera mūzika Eiropas tūrē

REPORTĀŽA: Berlīnē Eiropas tūri ieskandina komponista Hansa Cimmera mūzikas šovs

"Gladiators", "Karalis Lauva", "Da Vinči kods" – tās ir dažas no filmām, kurām mūziku komponējis Vācijā dzimušais un Holivudu iekarojušais komponists Hanss Cimmers. Nedēļas nogalē ceļu pa Eiropu sācis šovs ar nosaukumu "Hansa Cimmera pasaule. Jauna dimensija".

Dzimis Frankfurtē, karjeru sācis Londonā, bet pasaules slavu ieguvis Amerikas Savienotajās Valstīs. Katra tikšanās ar Hansa Cimmera mūziku vāciešiem ir īpašs notikums. "Mercedes-Benz Arena" ar 17 tūkstošiem vietu sestdienas vakarā ir pārpildīta. Berlīnieši ir ieradušies vērot šovu, kura programmu ir izvēlējies pats komponists, viņš arī piedalās koncertā ar video starpniecību. Pie diriģenta pults – Cimmera kolēģis 35 gadu garumā Gevins Grīnevejs. Daudziem mūziķiem darbs šajā projektā ir mūža sapnis.

"Es redzēju viņu Vīnē, man šķiet, 2016. gadā. Es redzēju šovu un nodomāju – man ir jābūt uz šīs skatuves, ar šiem cilvēkiem," atminas perkusionists Luiss Ribeiro. "Es skatījos visas filmas un gatavojos tam, ka kādu dienu es šo mūziku spēlēšu. Biju tik ļoti par to pārliecināts, un te nu mēs esam."

"Ja jums piezvanītu Mocarts un aicinātu pievienoties tūrei, vai jūs teiktu jā? Hanss ir unikāls komponists, tas ir gods un īpaša privilēģija būt viņa komandā," uzsver operdziedātāja Gaņja Bengura Akselroda.

Mūziķu un tehnisko darbinieku grafiks ir nežēlīgs. Piektdien notika šova pirmizrāde Prāgā, jau nākamajā dienā Berlīnē, svētdien Hamburgā, bet otrdien Ķelnē.

"Agri no rīta, sešos vai septiņos, mēs ierodamies jaunā vietā un sākam būvēt skatuvi," stāsta producentu pārstāvis Olivers Rozenvalds. "Skaņas mēģinājums ir četros, bet šovs sākas astoņos. Vienpadsmitos šovs beigsies, mēs visu nojauksim, sakrāmēsim septiņās kravas mašīnās un dosimies ceļā kopā ar tehnisko komandu un mūziķiem. Visi guļ autobusos, mēs ierodamies jaunā pilsētā, un viss sākas no sākuma."

Hansa Cimmera skaņdarbus izspēlē orķestris, kura pamatā ir mūziķi no kara šausmu skartās Odesas, koris ieradies no Kenijas, bet solisti – no visas pasaules. Viņa mūzikas valoda ir universāla, viņš zina noteikumus, bet nebaidās tos pārkāpt, atzīst mākslinieki.

"Hansam ir šis maģiskais pieskāriens. Lai kāda būtu tava pieredze, lai no kurienes tu nāktu, lai kādu dzīvi tu būtu dzīvojis un kādu mūziku klausījies, Hansa mūzikā ir kaut kas, kas mūs visus apvieno," teic taustiņinstrumentāliste Iliana Korea. "Viņš arī strādā ar cilvēkiem no visas pasaules. "Karalī Lauvā" iesaistīta spēcīga Dienvidāfrikas komanda, "Kung fu pandā" ir ķīniešu mūziķi. Viņš nebaidās pulcēt ap sevi cilvēkus, kuri atbalstīs viņa redzējumu. Un tad šī maģija kļūst vēl spēcīgāka."

Berlīnes koncertā publika katru skaņdarbu uzņēma ar patiesu sajūsmu. Tūre dodas tālāk, un kādā no pilsētām starp skatītājiem sola būt arī divu "Oskaru", trīs "Grammy" un "Zelta globusu" laureāts Hanss Cimmers. Varbūt tas notiks rudens tūrē, kad šovs viesosies arī Tallinā, Rīgā un Viļņā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti