Vai zini?

Vai zini, kad pār Latviju vēlās pirmais skaistuma konkursu vilnis?

Vai zini?

Vai zini, ka Ojārs Vācietis dzīvoja mājā, kas savulaik celta kā traktieris "Jeruzaleme"?

Vai zini, ka slavenā mūziklu autora Ričarda Rodžersa mazdēls turpina viņa iesākto ceļu?

Vai zini, ka slavenā mūziklu autora Ričarda Rodžersa mazdēls turpina viņa iesākto ceļu?

Ričards Rodžerss ir viens no 20. gadsimta pazīstamākajiem amerikāņu komponistiem. Sarakstījis 43 mūziklus, no tiem ļoti zināmos "Mūzikas skaņas", "Oklahoma", "Karuselis", kā arī vairāk kā 900 dziesmu. Ieguvis prestižās "Emmy", "Grammy", "Tony" un "Oskara" balvas. Tādus panākumus grūti pārspēt, tomēr viņa mazdēls Adams Getels (Adam Guettel) arī kļuvis par zināmu komponistu, dziesmu vārdu un stāstu autoru, kā arī skolotāju.

Vai zini?

Latvijas Radio 3 ciklā "Vai zini?" kultūrpētnieki, vēsturnieki un citi eksperti skaidro dažnedažādus terminus, vēsta par interesantiem artefaktiem un neparastām idejām.

Adams Getels dzimis 1964. gadā Amerikā. Šobrīd viņam ir 58 gadi, un viņa mājas joprojām ir Ņujorkā. Jau agrā vecumā Adamam bija interese komponēt. Savus skaņdarbus viņš paspējis parādīt arī vectēvam Ričardam Rodžersam, kurš pozitīvi novērtējis mazdēla talantu. Vidusskolas un koledžas laikā Adams spēlējis basģitāru dažādās rokgrupās un džeza apvienībās, bet vēlāk sapratis, ka viņa īstais aicinājums ir muzikālā teātra žanrs un kompozīcija, tālab turpinājis iegūt izglītību prestižajā Džuljarda skolā Ņujorkā.

Lielāku slavu Adams Getels ieguva laikā, kad pasaule iepazina viņa sarakstīto mūziklu "The Light in the Piazza", kas pirmizrādi Brodvejā piedzīvoja 2005. gadā. Mūzikla darbība risinās Itālijas pilsētā Florencē, un stāsts ir par jaunu amerikāņu meiteni, kura iemīlas itāļu puisī. Šis mūzikls ieguvis 6 "Tony" balvas un turpina būt uz skatuvēm ne tikai Amerikā, bet arī citur pasaulē.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Viņa radīto mūziklu sarakstā ir arī "Floyd Collins" un "Saturn Returns", kā arī citi darbi, tomēr ar nepacietību tiek gaidīta Brodvejas pirmizrāde pavisam jaunam Adama Getela mūziklam "Days of Wine and Roses", ko būs iespējams redzēt un dzirdēt 2024. gada janvārī. Tajā piedalās arī slavenā mūziklu dziedātāja un aktrise Kellija O'Hara.

Adams Getels iedvesmojies ne tikai no sava vectēva Ričarda Rodžersa radītajiem darbiem, bet arī no tādiem komponistiem kā Bendžamins Britens, Igors Stravinskis, Stīvens Sodheims, Stīvijs Vonders, Bjorka un vēl daudziem citiem māksliniekiem, turklāt ne tikai mūzikas jomā, bet arī arhitektūrā, žurnālistiskā un mākslas vēsturē.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Vai zini?

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti