Irlavā svinēs Virsdiriģentu svētkus

16. septembrī Tukuma novadā, Irlavā, notiks II Virsdiriģentu svētki, kas veltīti I latviešu Dziedāšanas svētku virsdiriģenta Jāņa Bētiņa piemiņai. Svētkos dziesmas no XXVII Vispārējo latviešu dziesmu un XVII Deju svētku repertuāra dziedās svētku virsdiriģentu un Tukuma novada kori, informēja Latvijas Nacionālā kultūras centra pārstāvji.

Koncertā piedalīsies Goda virsdiriģenti: Lilija Zobens, Jānis Erenštreits, Jēkabs Ozoliņš, Arvīds Platpers, kā arī Dziesmu svētku virsdiriģenti: Agita Rimšēviča, Ilze Valce, Māra Marnauza, Kaspars Ādamsons, Aigars Meri, Andris Veismanis, Edgars Vītols, Gints Ceplenieks, Ints Teterovskis, Ivars Cinkuss, Jānis Baltiņš, Jānis Ozols, Jevgeņijs Ustinskovs, Jurģis Cābulis, Mārtiņš Klišāns, Mārtiņš Ozoliņš, Romāns Vanags un Uldis Kokars.

Virsdiriģentu svētku norises 16. septembrī apmeklēt aicināts ikviens interesents. Pulksten 15.00 pie Jāņa Bētiņa  pieminekļa notiks virsdiriģentu plaukstu nospiedumu veidošana, kurus pēc to apstrādes būs iespējams aplūkot arī pēc svētkiem. Pulksten 16.15 – svinīgais brīdis un svētku dalībnieku gājiens uz Irlavas estrādi, kur pulksten 17.00 skanēs Virsdiriģentu svētku koncerts.

Koncertā virsdiriģentu vadībā skanēs dziesmas no XXVII Vispārējo latviešu dziesmu un XVII Deju svētku koru lielkoncerta "Tīrums. Dziesmas ceļš" un noslēguma koncerta "Kopā augšup" repertuāra.

Koncerta mākslinieciskais vadītājs – Romāns Vanags, koncertu vadīs Liene Jakovļeva. Ieeja svētku pasākumos un koncertā bez maksas.

Virsdiriģents, II Virsdiriģentu svētku koncerta mākslinieciskais vadītājs Romāns Vanags atklāj: "II Virsdiriģentu svētki Irlavā apliecina jaunas tradīcijas dzīvotspēju, kuru uzsākām Latvijas valsts simtgades svētkos 2018. gadā, un šogad, Dziesmu svētku 150. gadskārtā, tiem ir jauns turpinājums, jauni virsdiriģenti un gaišs skats nākotnē.

Šoreiz svētkos arī īpašs viesis, komponists Aldonis Kalniņš, Tukuma novadnieks, kuram apritējusi jau 95. gadskārta. Aldoņa Kalniņa devums latviešu kormūzikā ir ārkārtīgi nozīmīgs, un viņa leģendārā dziesma "Latgalē" šogad Dziesmu svētku kopkorī skanēja jau septīto reizi!

Prieks, ka Latvijas lielā kora diriģenti kopā ar saviem koriem ir atsaukušies un kuplinās šo koncertu Irlavas Studentu kalnā, kurā piedalīsies arī visi Tukuma novada kori. Vēlu visiem izbaudīt šos svētkus un uzturēt dzīvu mūsu Dziesmu svētku tradīciju!"

Svētki Irlavā veltīti Jānim Bētiņam (1830–1912) – Kurzemes pirmo Dziesmu dienu iniciatoram, pirmo divu Dziesmusvētku virsdiriģentam, trešo, ceturto un piekto svētku Goda virsdiriģentam, Irlavas skolotāju semināra ilggadējam mūzikas skolotājam. Jānim Bētiņam ir nozīmīga loma Latvijas valstiskās identitātes veidošanā. I Virsdiriģentu svētki Irlavā norisinājās pēc XXVI Vispārējiem latviešu dziesmu un XVI Deju svētkiem 2018. gadā, lai godinātu gan tos virsdiriģentus, kuri iedibināja un attīstīja Dziesmusvētku tradīciju, gan arī tos, kuri aizvien iedvesmo kordziedātājus.

II Virsdiriģentu svētkus Irlavā rīko Latvijas Nacionālais kultūras centrs un Tukuma novada pašvaldība.

II Virsdiriģentu svētku afiša
II Virsdiriģentu svētku afiša

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti